Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Süllyed a Dél-Alföld

Szeged - 800 métert süllyedt a Dél-Alföld Csongrádtól Szegedig húzódó része – 2 millió év alatt. A természet erői folyamatosan le és fel mozgatják az ország területét, sőt: gyűrik is.

Süllyed az Alföld, de senki nem tud róla – áll a Geodézia Zrt. minap kiadott közleményének címében.

– Legalább 15 millió éve süllyed az Alföld, és néhány évtizede mérni is tudjuk. Az aktuális kérdés mindig a mérés pontossága és a mérési helyek sűrűsége – pontosított a szegedi egyetem ásványtani, geokémiai és kőzettani tanszékének vezetője. M. Tóth Tivadar hozzátette: földtani értelemben az Alföld a Pannon-medence része. Ennek az alján helyenként néhány száz méter, de akár 6–8 kilométer mélyen is találhatók idős kőzetek. Ezek kezdtek süllyedni 15 millió éve. Abból, hogy azok a rétegek, amelyek valamikor a felszínt alkották, most milyen mélységbe kerültek, arra lehet következtetni, hogy mennyit süllyedt az adott terület. Bár jelentősek a helyi eltérések, átlagosan évi néhány milliméter a süllyedés. Ez 35 év alatt 15–16 centit jelent, 15 millió év alatt pedig 6–8 kilométert. Képletesen szólva egy Mount Everest magasságú hegy tűnt el a mélyben.

A Magyarország legmélyebben, a tengerszint felett 75,8 méterre fekvő pontját jelző kerámia plasztika Tiszaszigetnél. Archív fotó: DM/DV
A Magyarország legmélyebben, a tengerszint felett 75,8 méterre fekvő pontját jelző kerámia plasztika Tiszaszigetnél.
Archív fotó: DM/DV

Árvízi védekezésben, hídépítésben fontos

Bár az Alföld mozgását a természeti erők határozzák meg, de a süllyedést, például Debrecen alatt, a nagy mennyiségű ivóvíz-kitermelés is fokozhatja. A módszerek fejlődnek, egyre precízebben meg tudják határozni az apró mozgásokat. A mérések célja, hogy minél több helyen és pontosabban kövessék a vízszintes és függőleges irányú változásokat. A földmozgások hatásával együtt kell élni, s azokat figyelembe kell venni – többek között az árvízi védekezés tervezésénél, az utak és hidak építésénél.

A víz a lejtés miatt mindig a lavór alján gyűlt össze, ezért alakult ki hajdan ezen a tájon a Pannon-tenger, amely 8–10 millió évig meg is maradt. A tenger és a folyók itt tették le hordalékukat: homokot, agyagot, finom törmeléket. Minél jobban süllyedt egy terület, annál vastagabb üledék rakódott le. Az egymás hegyén-hátán millió évek alatt lerakódott tizedmilliméter méretű szemcsékből tömörödés után összejött a 6–8 kilométer vastag üledék. A geológusok ennek tulajdonságai alapján számítják a süllyedés mértékét és gyorsaságát. Az intenzív süllyedés a Pannon-tenger feltöltődése után is folytatódott, bár azóta az Alföld területe nem egységesen süllyed. Sőt néhány része – például a Nyírség és a peremen lévő hegységi területek – folyamatosan emelkedik. Ebben a mozgásban szintén jelentős helyi különbségek fedezhetők fel; Buda például jóval gyorsabban emelkedik, mint Pest. A jégkorszak óta, vagyis az elmúlt 2 millió évben a Dél-Alföld Csongrádtól Szegedig tartó térsége az átlagnál gyorsabban süllyedt; közel 800 méter üledék rakódott le. Ez a folyamat jelenleg is tart, és várhatóan folytatódik a jövőben is.

Gyűrődik, akár egy szőnyeg

Folyamatosan mozognak a földkérget alkotó lemezek. Miközben Afrika nyomja az Adriai-tenger medencéjét Európa felé, a Magyarország területét alkotó lemez is gyűrődik északkelet felé – mint egy szőnyeg. Ez az egyes területek újabb emelkedését, másoknak meg a süllyedését váltja ki. A gyűrődéssel a függőleges mellett horizontális elmozdulás is együtt jár. Ezért fordulhat elő, hogy a Pannon-medence délnyugati és északkeleti csücske folyamatosan közeledik egymáshoz; az ország területe évente nagyjából négyszáz négyzetméterrel, vagyis egy kézilabdapálya területével kisebb lesz.

Olvasóink írták

 • 8. qrumpli 2011. június 12. 15:52
  „Kivárom mikorra süllyed megint 800at!”
 • 7. borcsokzsolt 2011. június 12. 13:05
  „Még hogy a DÉL-Alföld!!!
  Inkább az ország!!!”
 • 6. W666W 2011. június 12. 09:17
  „800 métert süllyedt a Dél-Alföld Csongrádtól Szegedig húzódó része - 2 millió év alatt.

  Ez a cikk úgy baromság ahogy van..ha a léptékeket nézzük...2 millió év 800 méter akkor 16 millió év alatt 6400 DE és itt jön a nagy kérdés Mi lesz nem 2 millió hanem 2 év múlva ????,

  Mi a turónak kell ilyen marhaságokkal keverni a szart amikor ennél kicsit "komolyabb" dolgok is vannak a közelünkbe itt van például PAKS...Mondhat bárki bármit de Magyarország egy idözített atombombán űl...
  Élő példa erre Fukushima...Olyan időjárásváltozás történt az elmúlt pár évben hogy akár 2-5 éven belül beüthet a ménkű itt is azt ilyen szarságokkal traktálnak hogy 2 millió év alatt süllyedt az Alföl 800 métert..Röhej, mert a természetnek ez a dolga , hogy örökké változzon, de az nem tartozik ebbe a dologba , hoyg SZÁNDÉKOSAN !!!! tönkrevágjuk a környezetünket..”
 • 5. olegunnar 2011. június 11. 21:08
  „http://knp.nemzetipark.gov.hu/magyarorszag-legmelyebb-pontja-2”
 • 4. Jozsoci 2011. június 10. 17:46
  „Lehet, hogy erre mondta a feleségem, amikor a kocsmából hazaértem: ilyen mélyre süllyedtél???”
 • 3. szeti 2011. június 10. 17:08
  „Buda jobban nő, mint Pest? akkor előbb-utóbb lejtősök lesznek a hidak, és benzin nélkül, üresben át lehet majd autózni Pestre. :D”
 • 2. pinkcat25 2011. június 10. 13:35
  „Azt eddig is tudtuk h gödörben vagyunk, de ennyire....?????”
 • 1. jozko 2011. június 10. 12:18
  „2 millió év alatt 800 méter süllyedés...
  Most kb. 80 méterrel vagyunk a tengerszint fölött.

  Az a 800 méternek 10 %-a
  Tehát mintegy 200 ezer év múlva elérjük a tengerszintet?
  Ámbár ahogyan a süllyedésünk mértékét figyelem , nem kell ahhoz annyi idő!

  Át kellene gondolni a nagy projekteket, biztos érdemes befejezni a 2-es villamost
  arra a kis időre?

  A debreceniek viszont tényleg jól járnak:
  a majdan felépülő stadionjukat vízilabda - medencévé alakítják át-
  és egészen jól kijönnek a süllyedésből!

  Micsoda világ lesz itt !?
  Vízivilág...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négysávos a Tisza Lajos körút

A szegedi 1-es villamosvonal felújítása jövő csütörtökön folytatódik, ezért a közlekedőket segíti, hogy négysávossá lett a szegedi Tisza Lajos körút egy szakasza. Tovább olvasom