Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Super 8: két szegedi a legjobbak közt

Szeged - A VI. Videoton tévéjáték-bajnoksággal tegnap véget ért a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál. A legjobb filmek között van a szegedi Kállai Ákos és Pap Tamás munkája is.
A négytagú szakmai zsűri három kategóriában választott nyertes filmet a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon, amely a múlt héten zajlott Szegeden. Florian Rau Az Agy Modulátor című alkotása kapta a legjobb filmnek járó díjat. A német versenyző olyan mozit készített, amely egy retró filmhíradóhoz hasonlítható. A legjobb magyar film a Know Kállai Ákostól – az 1950-es, 1960-as évek amerikai beatnemzedékének életérzéséhez köthető, szürreális képsorokkal. A kolumbiai Dairo Cervantes nyerte a legjobb külföldi film kategóriát a BIS című munkával.

Jól debütált a szegedi vár, mint fesztiválhelyszín. Fotó: Meisner Miklós
Jól debütált a szegedi vár, mint fesztiválhelyszín.
Fotó: Meisner Miklós

– Az idén a vármúzeum volt a seregszemle új helyszíne, és jól debütált moziként. Mindegyik rendezvény lényegében telt házzal zajlott: a vetítéseken 50-60-an jelentek meg, nagyjából ennyi a hely befogadóképessége. A Balaton együttes pénteki, két és fél órás koncertjére több százan voltak kíváncsiak, köztük sok olyan arc, aki az 1980-as években láthatta utoljára Szegeden a formációt – mondta Rózsa Péter, a fesztivál egyik alapítója. Már az indulás előtt sikernek tudták be a szervezők, hogy a versenyprogramra négy szegedi fiatal filmes is nevezett. Ők a szegedi super 8-as csapatnál végezték a szakmai gyakorlatukat, ugyanis a film szakos hallgatóknak erre lehetőségük van.

Két kiemelt alkotást neveztek meg a pénteki díjkiosztó gálán, az egyik a német Stefan Möckeltől a Mi ez? című, a másik a szegedi csapatból a Rejtekhely című Pap Tamás-film. A nézők is mindennap szavazhattak, közönségdíjat érdemelt a Know, A trimotor felszállása és a Lógok a szeren – utóbbi egy magyar induló, Erlauer Balázs filmje.

– A fesztiválunk következő ciklusában várható, hogy jobban rá fogunk állni a szakmára, az egyetemi képzésbe is erősebben be szeretnénk kapcsolódni, látva azt, hogy a szegedi hallgatók milyen eredményesen munkálkodnak – beszélt a tervekről Rózsa Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az életre készíti fel az algyői ovisokat a gyermekkert

Komplett kisváros épült fel néhány hónap alatt az algyői Szivárvány óvoda hátsó részében: a gyermekkertben még templomot is találni. Tovább olvasom