Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Superman és divatdiktátor lesz Háry

Szeged - Az egyik legkreatívabb fiatal jelmeztervező, Tihanyi Ildi álmodta meg a szabadtéri idei Háry János-produkciójának jelmezeit. Háry superman, Napóleon három kezű divatdiktátor lesz.
Béres Attila azzal hívott fel, hogy egy hatalmas rajzfilmet szeretne csinálni a Háry Jánosból, ezért amennyire lehet, mindent rajzoljunk el. Ízes és ízléses magyar mesét szeretnénk csinálni belőle, amit a felnőttek és a gyerekek is szívesen néznek. Rögtön beugrott, hogy a gyerekek ólomkatonákkal játsszák a csatákat, ezért úgy áll majd fel a francia hadsereg és a magyar huszárok regimentje is, ahogy egy gyerek otthon az ólomkatonákat rakosgatja. Tudjuk a feljegyzésekből, hogy fájdalmai miatt Napóleon állandóan a gyomorszájánál benyúlva tartotta a jobb kezét; így látható több ábrázoláson is. Szabaddá tesszük a két kezét, hogy tudjon gesztikulálni, viszont a híres mozdulatot is megmutatjuk egy harmadik kézzel. Attila olyan példaképnek választható, hős magyar huszárokat szeretne, hogy minden gyerek, aki meglátja őket, huszár akarjon lenni. Ezért mindegyik huszárunk délceg és fess lesz, hatalmas pödrött bajusszal és hatalmas csákóval. Ha már ennyire rajzfilmes mesevilágot csinálunk, arra gondoltam, miért ne lehetne maga Háry János is a mi szuperhősünk. Így lett belőle magyar superman, azaz Háryman. A jellegzetes kézmozdulatot is kölcsön vettük Supermantől és a Batman-filmekből, ami része a mai gyerekek vizuális világának, és amivel tudnak azonosulni – mondja Tihanyi Ildi, a Kodály-daljáték jelmeztervezője, aki a franciákat a divattal jellemzi, Napóleont is divatdiktátornak öltözteti.

Tihanyi Ildi Napóleon és Háry János jelmeztervét mutatja. A szerző felvétele
Tihanyi Ildi Napóleon és Háry János jelmeztervét mutatja. A szerző felvétele

Őrült nők ketrece

Tihanyi Ildi a nyár másik különleges produkciójában is dolgozik: Alföldi Róbert állította színpadra Budán, az Átriumban Hevér Gábor és Stohl András főszereplésével az Őrült nők ketrecét. – Elsődleges szempont volt, hogy ne úgy jelenítsük meg a transzvesztita, meleg világot, mint ami erről a többségnek először eszébe jut. Ezért nem a felszínes csillogást, a kirakatvilágot adjuk vissza a látványban. Olyan előadást szerettünk volna, ami elsősorban az emberi kapcsolatokról szól.
– A bécsi udvarhölgyek úgy néznek majd ki, mint pici cukros sütemények, színes muffinok kis tortapapírban. Szeretnivaló világot akarunk létrehozni. A Szegedi Szabadtéri Játékokon tavaly dolgoztam először, amikor a Leányvásár jelmezeit terveztem. Gothár Péterrel akkor is sikerült egy jó stiláris vonalat megtalálnunk. Már a színpad hatalmas mérete is adta, hogy elrajzoljuk, felnagyítsuk a jelmezeket. A jelmezekhez passzol a díszlet is: a magyar kártyavár mesés, játékos, sok mindent bele lehet gondolni – véli Ildi, aki a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színház és látványtervező szakára járt.

Ottani mestereinek, Menczel Róbertnek és Gyarmathy Ágnesnek is sokat köszönhet, mert olyan látásmódot és hozzáállást tanult tőlük, amit a gyakorlatban nem lehet elsajátítani. Kaposvár után a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem textiltervezés szakán folytatta, a szabászatot is alaposan meg akarta tanulni, hogy ha bemegy egy varrodába, pontosan meg tudja beszélni a főszabásszal, mit, hogyan szeretne.

– Négy dolog határoz meg egy színházi kosztümöt: a szabásvonal, az anyagminőség, a szín és maga a ruhát viselő színész. Ezekből tevődnek össze a karakterek, amelyekkel a rendezők dolgoznak. Pozsonyban Erasmus-ösztöndíjjal tanultam, izgalmas szakmai kitérő volt az a félév, mert a szlovák színház nagyon látványközpontú, roppant plasztikusan fogalmaz vizuálisan. Anélkül is egyértelmű, hogy mi zajlik a színpadon, hogy az ember értené a nyelvet. Tizenöt évig zongoráztam, majd a Bartók konziba jártam magánének szakra, így némi színpadi gyakorlattal és énektudással is rendelkezem. Tudok kottát olvasni, zenét hallgatni, értek a zenedramaturgiához, ez szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki zenés darabot tervezzen, mert a zene alapvetően meghatározhatja a látványvilágot is – vallja a tervező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgásztó lesz a Vértóból

Három hete folyamatosan dolgoznak a Szegedi Vízmű Zrt. munkásai a Rókusi körút, Vértói út és Ipoly sor által határolt Vértó környékén. Tovább olvasom