Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Svájci oázis a csólyosi tanyavilágban

Csólyospálos - Egy zürichi svájci-magyar orvos házaspár volt az első fecske, aki beleszeretett a csólyospálosi végtelen tanyavilágba. Nemcsak saját nyugdíjaséveiket készítik elő, hanem barátaikat is odavonzzák, és még a falunak is jótevői.
Svájciak telepszenek le a nyugati megyeszélen, a Csólyospáloshoz tartozó tanyákon. Svájc a havas hegycsúcsokat és a kimért, pénzközpontú svájciakat juttatja eszünkbe első nekifutásra. A Dubs házaspár homoki mesebirodalma azonban egészen más világ. Zürich mellett él az ultrahang-diagnosztikával foglalkozó kutatóorvos, a 60 éves Beat és 48 éves, miskolci születésű altatóorvos felesége, Márta. Beat öt év múlva készül nyugdíjba az egyetemről, Márta magától értetődően később, ám mivel előző házasságaikból született összesen hét gyerekük felnőtt, most befektetnek a saját jövőjükbe. A férj nemcsak orvosként lett dúsgazdag, hanem a neves orvosdinasztia örökségét is kezeli.
Beleszerettek az alföldi pusztaságba, ami elég tágas, és árban is elérhető. Négy birtokot vásároltak fel. Az elsőbe, a felújított hagyományos parasztházba – amelyet Piroskának kereszteltek – ottjártunkkor svájci orvosvendégeket vártak. Sok-sok szakmai konferenciát megjárva született az ötlet, hogy zsúfolt nagyvárosi szálloda helyett különleges, ám mindent igényt kielégítő konferenciaközpontot kínáljanak. Építkezni kezdtek a semmi közepén. A jelek szerint őszre fogadóképes lesz a húszfős Csipkerózsa-ház.

Beat és Márta Dubs: Megengedhetjük magunknak, hogy ne foglalkozzunk a pénzzel. Fotók: Frank Yvette
Beat és Márta Dubs: Megengedhetjük magunknak, hogy ne foglalkozzunk a pénzzel.
Fotók: Frank Yvette

– Nem a pénz számít, élvezni akarjuk az életet, és másoknak is segítünk, hogy jól érezzék magukat – kalauzolt magyarul a svájci családfő. Szemünk, szánk tátva maradt. A kertben pálmafák állják körül az úszómedence kékjét, mellette nem sok híján kész a teniszpálya. Energiát napkollektorral és léghőszivattyúval termelnek. A házban összkomfort pezsgőfürdővel, szaunával, masszírozó fotelekkel, mozival, és Svájcból is látható biztonsági kamerahálózattal. Beat csupa humor; elmeséli, hogy jutott hozzá a rengeteg érdekes használati tárgyához, miként restaurál fát és fémet, épít pizzasütő kemencét. Akkor sem áll meg a víz előtte, ha elakad valaki a homokban: vett egy markolót, felpattan rá, megy, és kisegíti. Van az udvaron körforgalom svájci jelzőtáblával, festett próbababa, a vitrinekben egyenruhák, tányérsapkák, és felhalmozott egy több ezer darabos modellautó-gyűjteményt. Egy pontja érinthetetlen a háznak: a féltve őrzött borkollekció, annak is a tokaji aszú része, azt tartja legnagyobb becsben. Beat nagyrészt interneten dolgozik, havonta 10-12 napot tölt a tanyai mesebirodalomban, a többit egyelőre Zürichben. Márta a figyelmes háziasszony a sivatagi luxus-konferenciaközpontban; egyedül vezeti a háztartást, és már egy magyaros üdvözlő ételt is kifundált a vendégeinek: körözöttes pogácsát.

Nemcsak a kert, a nappali is impozáns.
Nemcsak a kert, a nappali is impozáns.

Bevándorlók, letelepedők

A régióban tavaly 3615-en kértek tartózkodási vagy letelepedési engedélyt európai polgárok. Tavalyelőtt – a 2007 júliusától hatályos törvény szerint – fél év alatt 2147-en. A bevándorlási hivatal nem tesz különbséget közöttük állampolgárság szerint.

Műszerrel, tanfolyammal segítenek

Sajátos formáját választotta a Dubs házaspár a beilleszkedésnek. Á. Fúrús János polgármester mesélte, hogy a birtokvásárlás után rögtön felkeresték, s bemutatkoztak. Azóta az önkormányzat kapott tőlük másfél millió forintot, műszerrel látták el az orvosi rendelőt, és a nagy sikerre tekintettel már a második német nyelvtanfolyamot finanszírozzák. Tanyáikon helybeli mesterekkel dolgoztatnak. Újabban amfiteátrumról álmodnak, ahová meghívhatják a környékbeli gyerekeket, és lelki szemeik előtt látják a halastavukat. Példájuk vonzó, 8 szomszédos tanyát barátaik vettek meg. Ugyancsak svájci orvosok, akik a gyógyítással töltött nagyvárosi évtizedek után nyugdíjas éveiket a természet lágy ölén, idilli környezetben akarják leélni.

Olvasóink írták

  • 1. acidrain 2013. május 27. 11:57
    „Vegyenek még földet jó sokat külföldiek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka vendég: halászsas

Szeged - Üzemanyagot felvenni landoltak a Fehértónál a ritka vendégek: hat halászsas. A telet távol… Tovább olvasom