Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Szabad a pirospaprika, mégis feketén árulják

Szeged - Ha a termelő bejelenti a hatóságnak, akkor március óta árulhatja saját termésű és őrlésű fűszerpaprikáját. Ennek ellenére a piacon és háztól is csak feketén tudtunk volna venni. Igazi védelmet a szegedi paprika eredetvédelme hozhat.
Pult alól tudtunk volna öt helyen őrölt fűszerpaprikát venni Szegeden, a Mars téri piacon. A zöldségesrekeszek között reklámozzák táblával. 2500–2800 forintot kértek az árusok kilójáért. Aki viszont előbb észrevette fotósunkat, hamar levette a feliratot, és kérdésünkre letagadta, hogy „paprikázna", mondván: tilos őröltet árulni. Zsombón és Ásotthalmon szájhagyomány útján tudják a boltosok, ki árulja háztól feketén a legszebb színű őrleményt, hova érdemes menni. Meddig tart még ez az áldatlan állapot? Korábban jövedéki termék volt a pirospaprika, aztán megszűnt az lenni. Akkor meg a piactörvény miatt nem volt szabad árulniuk a termelőknek. Idén márciusban azonban ezt a tilalmat is feloldották.

Az őstermelőknek az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságnál regisztráltatniuk kell magukat, ezt követően minden termelő évente eladhatna a maga termelte és őrölte fűszerből 10 mázsát. A szabály csak az, hogy a csomagolásra a nevét fel kell írnia, hogy követhető és ellenőrizhető legyen. Ha vállalkozóként dolgozza fel, akkor nincs korlátja a mennyiségnek.

A Mars téri piacon is lehetne szabadon fűszerpaprikát árulni, mégis álcázva teszik. Fotó: Karnok Csaba
A Mars téri piacon is lehetne szabadon fűszerpaprikát árulni, mégis álcázva teszik.
Fotó: Karnok Csaba

Miért árulnak inkább feketén a termelők? – A rendszerben uralkodó rendetlenség miatt. Vagy nem tudják, hogy már legálisan árulhatnak, vagy nem mernek bejelentkezni, mert akkor ellenőrizhetők – indokolt a nemesítő Somogyi György, aki egyben a Fűszerpaprika Kutatásfejlesztő Kht. vezetője. Pedig jól felfogott érdekük lenne a kistermelőknek, hogy letisztuljon a piac, különben végleg megeszi őket az olcsó import. Amellett, hogy megvédhetnék magukat, még reklámozhatnák is tiszta, minőségi paprikájukat.

Az idei magyar paprikakivitel még a tavalyinál is gyengébben alakul. A KSH adatai szerint egy éve ezer tonnát szállítottak külföldre a korábbi 6–7 ezer tonna helyett. Viszont ömlik be az import; valamikor 200 tonna volt, most háromezret hoznak be. Somogyi György úgy látja, a forgalmazott piros fűszernek még mindig 80 százalékát a nagy gyártók adják, ez az olcsóbb külföldivel kevert paprika. A bolti árak viszont normalizálódtak. A prémium kategória kilója 4–5 ezer forintba kerül, tehát most kedvezőbb az ára, mint korábban.

Keverem-kavarom

Brüsszelben tárgyalják már a szegedi paprika eredetvédelmi ügyét. Ha sikerülne levédetni, akkor a fűszerpaprika is az ellenőrzött hungarikumok kategóriájába kerülne a Pick szalámi, a Zwack unicum és a tokaji bor mellé. A szegedi paprikát akkor nem lehetne akármilyen eredetű őrleménnyel keverni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kálváriára költözik a JATE-klub

Szeged - A Kálvária sugárútra költözik átmenetileg a JATE-klub. Az egyetemi szórakozóhely 36 év után… Tovább olvasom