Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szabad strandolás szemét és gaz között

Szeged - Vállalják a büntetést és a balesetveszélyt is az illegális szegedi szabad strandok vendégei – akik többnyire nem tudják, hogy idén van ingyenes és törvényes is a városban. Hogy melyik a kedvenc helyük, az főként attól függ, mennyire van közel a lakáshoz – bár találkoztunk kísérletezőkkel is.
- Tíz éve ide járok, és akkor is ide fogok, ha megbüntetnek érte – jelentette ki szombaton, kora délután a családjával a Laposon napozó Csengőné Márta Gabriella. A negyvenes nő és párja, Barna Péter arra célzott: aznap már figyelmeztették őket a vízirendőrök, mert tiltott helyen fürödtek. Hasonlóan másokhoz, akik ottjártunkkor is a Tiszában úszkáltak. – Ott kicsi a hely és tömeg van – magyarázta párja, miért nem a szomszédos, legális, többek között büfét, öltözőket, nyugágyakat kínáló, és szintén ingyenes Partfürdőre mennek. A büfét hűtőtáskával pótolják, átöltözni és folyó ügyeket intézni a „zöldben" szoktak – mondják.

– Azt hittük, az fizetős strand, úgyhogy ott nem is próbálkoztunk. Igazából ezzel se lenne semmi gond, ha nem volna itt a szemét – bökött fejével a tőlük 100 méterre lévő szemétdomb felé a fővárosból érkezett László, aki itt tanuló barátnőjével, Ildikóval napozott. Miután közöltük vele, hogy a szomszédban is ingyen fürödhetnek, „szemétmentesen", törvényesen, és még szolgáltatások is vannak, úgy döntöttek, átmennek.
Mi is átmentünk – de a túlpartra, a felsővárosi panelok tövébe, a Fokára. A hűvösben egy társaság pörköltet főzött, a vízben néhány fiatal pancsolt, a parton pedig itt is napoztak, de jóval kevesebben, mint a Laposon. Ez érthető is, a „plázs" 80 százalékát ugyanis embermagasságú gaz borítja, homokos részt csak közvetlenül a folyó mellett találni.

Közel van és csendes – ezért választotta Rácz Betti és Ádám Mónika a 3 illegális strand közül a legtisztábbat, a Sárgát. Fotó: Miskolczi Róbert
Közel van és csendes – ezért választotta Rácz Betti és Ádám Mónika a 3 illegális
strand közül a legtisztábbat, a Sárgát. Fotó: Miskolczi Róbert

– Tavaly még lenyírták a füvet, és volt egy büfé is, de így se rossz. Szép a környezet, ingyenes, és közel is van – elemezte a Foka vonzerejét a napozás közben ebédelő Szabó László, aki évek óta jár ide Tarjánból.

– Idén most vagyunk itt először, és meglepődtünk. Ha tudtuk volna, hogy ennyire elhanyagolt, és semmi sincs, nem ide jövünk – mondta a parton a férjével fekvő Kovács Istvánné. Ők sem tudták, hogy ingyenes a Partfürdőn kialakított szabad strand. Azt mondták, legközelebb kipróbálják.

Nyüzsgés a Sárgán

A tiszta homokú Sárgán – a Fokával ellentétben – nagy nyüzsgés fogadott. Az úszógumis gyerekek és az idősebb fürdőzők is láthatóan élvezték, amikor egy elhúzó motorcsónak hullámai átmenetileg tengerszerűvé változtatták a folyót. Újdonság, hogy a legalább 10 éve bezárt, rendkívül lepukkant, part menti Honvéd-üdülőt felújították – így itt inni, enni, sőt aludni is lehet. Nem csoda, hogy tömegeket vonz a Sárga. – Mórahalomra készültünk, de aztán végül is itt kötöttünk ki. Öt percre van tőlünk, és nagyon elégedett vagyok vele. Ingyenes, és sok ismerős van, nagyjából a kétharmaduk tápéi – mondta Ádám Mónika, aki barátnőjével, a röszkei Rácz Bettivel napozott. Betti először járt a Sárgán, de meggyőzte. Jó, hogy csendesebb, mint a fizetős strandok – mondta –, és tetszik neki a Tisza is, amiben még sosem fürdött. Ide még biztosan visszajövök – ígérte a csinos lány.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. IVY 2009. július 28. 17:12
  „Nyugi. A Sárgán is így van ez.
  Legalábbis tavaly így volt. Konkrétan, -ha a víz közepén fogott meg a rocsó, akkor 50ezres bírság. Ha a folyó szélei felé, akkor 30ezer? Szerinted? Ki is fizette valaki.....?”
 • 51. flexsnake 2009. július 28. 16:58
  „50. van szabadstrand, úgy írsz mintha nem tudnád.
  Ahol meg tilos a fürdőzés, 50ezres bírságot kell kiszabni. Még nincs vége a nyárnak. Lesz halálos áldozata a tiltott lubickolásnak.”
 • 50. AngelEye 2009. július 28. 12:01
  „Az biztos hogy veszélyes fürödni a Tiszában,de azt gondolom,ahelyett,hogy megtiltanák a fürdőzést itt,inkább igényesebbé kéne tenni ezeket a helyeket,mert bármennyire koszos is a Tisza azért az emberek túlnyomó része mégis ezt választja,nem pedig a strandokat ahol már a belépő is horibilis összegbe kerül,és az agyonzsúfolt medencékben még normálisan fürödni sem lehet.A tisza partja pedig már a homok miatt is egy különleges feelinget nyújt szerintem.”
 • 49. IVY 2009. július 28. 11:22
  „48.
  Nem is kell, hogy Szeged kedvence legyen.
  Azt a töménytelen mocskot, szemetet, amit a nyáron eddig otthagytak.....!
  A törzslátogatók, + akik a Sárgán nőttek fel, akik igényesek a környezetükre, -szedik fel naponta az igénytelen strandolóközönség után hagyott szemetet! Köszi, inkább menjenek az ilyenek az árokpartra, vagy tespedjenek a lakásokban. (bocs)”
 • 48. vad 2009. július 28. 09:33
  „A Tisza Szegeden a Sárgánál a legtisztább!Mivel ott még nem keveredik össze a Marossal ami a sok hulladékot hozza. Jól látszik hajóról is és a repülőről is a künönbség! A Partfürdő és a Lapos sokkal szennyezettebb! Ráadásul a Sárga nem csak a strandolók kedvenc helye! Olvastam egy cikket erről a www-szegediszemek.com-on (Nem is a Kárász a főutca címmel). Nézzétek meg és nem megy el a kedvetek a Tiszától!!”
 • 47. flexsnake 2009. július 28. 06:40
  „46. <moderálva> voltál már ott? Van 2 pálya is.
  45. azért mert évente 2-3 ember fullad bele. Életveszélyes. Hajóroncsok, vashulladék, szemét és kiszámíthatatlan őrvények...”
 • 46. Nemzetirock 2009. július 28. 05:28
  „ugy tudom dorozsman van a nudi. 43,igazad van,meg lehetett volna egy kis palyat kialakitani háloval,lábtengonak vagy röplabdanak vagy tollaslabdanak. dehat a komcsik csak a pénzükig tudnak gondolkozni.tovabb nem”
 • 45. floridaimagyar 2009. július 28. 04:00
  „Ez nekem uj volt - miert lett a Sarga illegalis? A Tisza nem a legtisztabb folyo az biztos, de azert jo kis hely volt az mindig is, csomo udulohaz es vendeglo volt arrafele ... (u.i.: nem a Foka a nudista strand?)”
 • 44. Zs 2009. július 27. 22:04
  „Hello IVY! ;-)
  Látom azért jelezted a nemtetszésed... :)))”
 • 43. Mil 2009. július 27. 21:07
  „NA ez a strand is, mintha olyan nagy ötlet lett volna. Nekem már évekkel ezelőtt megfogant a fejemben, csak én igényesebbre csináltam volna, pl. kiraktam volna néhány pálmafát, meg hosszabb szakasz kellene. Meg lehetne csinálni a Fokát is.”
 • 42. Zsoltee0716 2009. július 27. 21:01
  „Lehet nem ártana(évente legalább egyszer) kikotorni a Tiszát(úgy mint régen). Lehet nem lenne ilyen magas a vízállás se! Nagyon sok sóder kellene a Tisza egyik partjára, ahhoz hogy kicsit tisztuljon is, és ne legyen veszélyes, mert meglehet csinálni, a tiszai hajó közlekedés az minimális!
  De ez mind pénz kérdése!
  Talán az Atikövizig ellenőrzi a víz minőséget( amit ugy határozna meg hogy a határértéket nem lépi túl)
  De honnan tudjuk mi van a vízbe, mert azt nem résszletezi hogy milyen anyagok vannak benne!
  Az újságíró meg kérdezze meg az apját milyen volt a Tisza régen, már ha egyátalán szegedi volt!
  Hol lehetett fürdeni?”
 • 41. Nemzetirock 2009. július 27. 20:54
  „moderálva off”
 • 40. flexsnake 2009. július 27. 20:17
  „ja, tisztára be vagyok rezelve, Fidesz alatt is jól éltem, mszp alatt is, az én szakmám pártfüggetlen :D És bárki van kormányon, abból én profitálok :D Azt hittem sieg heil vonya miatt nem mersz írni. Volt, nincs... :D CSak vigyázz hogy velük együtt nehogy neked is költözni kelljen :D”
 • 39. Nemzetirock 2009. július 27. 20:07
  „34 csak vicceltem sose irok magamrol igazi infot. tudod a drazskovicc-ék miatt. még találnak nálam is egy nyulat. vagy nyilat? :)”
 • 38. Nemzetirock 2009. július 27. 20:05
  „35 viccelsz?7 éven át ki köpk-te a komcsikat. a idesz. Valami vaj csak van a füled mögött ha igy félsz tölünk.”
 • 37. Nemzetirock 2009. július 27. 20:03
  „moderálva off”
 • 36. flexsnake 2009. július 27. 19:41
  „moderálva off”
 • 35. flexsnake 2009. július 27. 19:40
  „moderálva”
 • 34. flexsnake 2009. július 27. 19:38
  „26. vigéckedne a tiedből is de nyíltan bevallottad már itt hogy nem fizetsz adót.
  Az árterek tisztán tartása meg a lakosok feladata, nem kell szemetelni.”
 • 33. Nemzetirock 2009. július 27. 19:31
  „moderálva off”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanzonra libbent a selyem

Szeged - Vasárnap egy röpke órára a Roosevelt tér párizsi sétánnyá változott. Francia sanzonok… Tovább olvasom