Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szabadkán ebédelnek a fehér-tavi darvak

Hangosan krúgatnak és jellegzetes alakzatban repülnek: a belváros felett naponta megfigyelhetik a szegediek a Fehér-tónál telelő darvakat.
A január 21-i számlálás szerint nagyjából 2500 daru döntött úgy, hogy a telet nálunk tölti. November közepén még 45 ezren voltak a tónál. 

– Itt telelésük egyik lehetséges oka, hogy a darvak is érzik, egyre enyhébbek a telek nálunk, így nem feltétlenül kell Afrikába vonulniuk. Az afrikai telelőterületek adottságai is sokat változtak az elmúlt években, több terület kiszáradt, víz- és táplálékhiány lépett fel – mondta Bakacsi Gábor természetvédelmi őr. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa az itt maradó madarakról azt mondta, hogy táplálkozóhelyeik a kukoricatarlók, gabonavetések, lucerna- és repcetáblák, gyepek. Zömében növényeket fogyasztanak, de a rovarokat, gilisztát és rágcsálót sem vetik meg.

– A kemény fagyok után már csak legelés vagy koplalás vár rájuk. A Vajdaság területére is naponta mennek át, a Ludas-tó környékére, a Szabadka környéki pusztákra, a Körös-éri Tájvédelmi Körzet szerbiai területeire. Az éjszakázó helytől akár 30-40 kilométerre is eljárhatnak. Jelenleg a vajdasági kukoricaföldekre húznak, amikor Szeged fölött repülnek reggel-délelőtt. Délután-este térnek vissza a háborítatlan, vadászatmentes Fehér-tóra – magyarázta Bakacsi Gábor. 
 
Érdemes néha megállni és az égre pillantani, szép látványban lehet részünk. Fotó: Kuklis István
Érdemes néha megállni és az égre pillantani, szép látványban lehet részünk. Fotó: Kuklis István


Amelyek elmentek, azok a telet Afrikában töltik. Március elején érkeznek ismét vissza, de akkor már csak kisebb csapatokban és csak egy éjszakára a Fehér-tóra.

– Másnap már húznak is tovább az északi költőterületekre, Lengyelország, Skandinávia, Oroszország füves pusztáira. Az utóbbi időben egyre többször fordulnak elő itt nyaraló példányok is.

Ezt igazolja, hogy 2015-ben a Dunántúlon már igazoltan költött is a daru. Ez a jövőben még gyakrabban fordulhat majd elő – mondta a természetvédelmi őr.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shakira menedzserével sörözött a hegedűművész

Shakira menedzserével sörözött a hegedűművész
Nem akasztotta szögre Máthé László hegedűművész a hangszerét, de már kevesebbet muzsikál, mint néhány éve. Tovább olvasom