Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Szabadon alkot

Szeged - Bardon Barnabás nyerte el Human 2 című képével Szeged díját a XV. Táblakép-festészeti Biennálén. A Budapesten élő fiatal festőművész számára az alkotás szabadsága a legfontosabb.
– A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol Kovács Attila és Halász András voltak a mestereim, 2010-ben szereztem diplomát. 27 éves vagyok, Budapesten dolgozom a műtermemben. Először adtam be képet a biennáléra, eddig máshova sem igen pályáztam. Most éreztem úgy, talán ott tartok, hogy érdemes megpróbálnom – mondta el bemutatkozásképpen Bardon Barnabás festőművész, aki Human 2 című képével elnyerte Szeged város díját a XV. Táblakép-festészeti Biennálén. A tárlat július 13-áig látható a REÖK-ben.

– Figurális képeket szoktam festeni, a díjnyertes munkám is egy havas hegyvidéket ábrázol, amelyen két „bevágás" látható. A hegy síkja és a fekete formák síkja különbözik, ezért a két „bevágás" kiugrik. A két tér összeütközve feszültséget hoz létre. A címadással is a kép témájára – az ember nyoma a természetben – szerettem volna utalni. Látunk egy ősi kvalitást, egy szinte tökéletesnek, állandónak tűnő tájat, egy havas hegyvidéket, amiben van valami nyilvánvalóan emberi is. Nem biztos, hogy rossz, de mindenképpen más. Próbáltam olyan formát kitalálni, ami nem nagyon zavaró, de mégis valamiféle hibahatást kelt a letisztult tájban – értelmezte győztes képét az alkotó, aki szerint pályakezdő képzőművészként nemigen lehet megélni, ezért ő is több mindent csinál.

Bardon Barnabás díjnyertes képe, a Human 2 előtt a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba
Bardon Barnabás díjnyertes képe, a Human 2 előtt a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba

– Motivál a művészi pálya nehézsége, eleve úgy álltam hozzá: csak így lehet. Jó a semmiből építkezni. Ez egy izgalmas élet. Persze sok mindenről le kell mondani, de más dolgok jönnek helyette. Nincs lehetőségem az egzisztenciális háttér megteremtésére, családalapításra. Pénzt talán soha nem fogok gyűjteni, de az, hogy szabadon alkothatok, nálam mindent überel. A klasszikus festészetből mindenkit szeretek és tisztelek, becsülöm az igazi kvalitást. Mindenki hatott rám, minden életszakaszomban kötődtem egy-egy nagy festőhöz. A legnagyobb hatással furcsa módon mégis inkább a kortárs magyar iparművészet, azon belül is az üvegművészet volt rám.

Lukácsi László és Gáspár György üvegszobrászok rengeteg díjat hoztak már el külföldről is, szerintem az ország legnagyobb művészei közé tartoznak, bár a médiában keveset hallani róluk. Szerencsére régóta ismerem a munkásságukat. Őket tartom a példaképeimnek. A műveim kvalitását is mindig hozzájuk mérem – fogalmazott Bardon Barnabás, aki örült a szegedi elismerésnek. – Először járok a Reök-palotában, ami a lépcsőház óriási aranyvirágaival egy lenyűgöző épület, nagyszerű otthona a biennálénak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Szegedi Szabadtéri Játékok új fesztiválhelyszínét

Sokan kíváncsiak voltak szombat délelőtt arra, hogy néz ki a Szegedi Szabadtéri Játékok 180 fokkal megfordított nézőtere és az új színpad. Tovább olvasom