Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Szabadságon a távoli édenkertből

Szeged - Másnak vágyálom, ami a szegedi születésű Gáti Ferencnek hétköznap: svájci hegyek és zöld-foki-szigeteki tengerpart. A nyugdíjas gyógyszerész nyaranta a tiszai úszóházon tölt két hetet.
– Hazahúz a szívem Szegedre, a Tisza-partra. Évközben már számolgatom, mikor jöhetek. Nyaranta két hetet töltök itt. Régi iskolatársakkal, barátaimmal találkozom, úszom, evezek – hallottuk a szabadságát a Szabadság úszóházon élvező Gáti Ferenctől. Még különösebb, ha hozzátesszük, hogy a 71 éves nyugdíjas gyógyszerész Genfből vágyakozik Szegedre, miközben francia Svájcban ő képviseli a Zöld-foki Köztársaságot. Vagyis nyaralhatna a nyugat-afrikai szigetcsoport fehér homokos óceánpartján, vadregényes hegyvidékén.

A Radnóti-gimnáziumban érettségizett 1956-ban, amikor egyszerre kinyílt a határ, és mert szerette a francia nyelvet, fogta a sátorfáját, és világgá ment. A jugoszláviai menekülttáborból genfi egyetemi ösztöndíjra pályázott. Gyógyszerészként diplomázott, gyógyszergyárakban dolgozott. Közben megismerte későbbi feleségét, aki portugál származású, gyökerei a Zöld-foki-szigetekre vezetnek. Nemcsak idehaza lángolt a világ 1956-ban, hanem Afrikában is, és Gáti Ferenchez afrikai diákok révén egyre közelebb kerültek a portugál gyarmati sorból kivergődő népek. Így amikor 1975-ben megalakult a Zöld-foki Köztársaság, és barátai bekerültek a vezető elitbe, magától értetődött, hogy felelevenítik a svájci–afrikai kapcsolatot. Genfben egyesületet alakítottak a zöld-fokiak – vagy ahogyan ő dallamos francia akcentussal ejti: „képvertiek" – megsegítésére.

Gáti Ferenc: Visszahúz a szívem Szegedre. Úszom, evezek. Fotó: Frank Yvette
Gáti Ferenc: Visszahúz a szívem Szegedre. Úszom, evezek.
Fotó: Frank Yvette

Idestova három évtizede menedzselik, támogatják a 10 szigetből álló, félmillió lakosú köztársaságot. Megvetik az egészségügy, a gazdaság a kultúra és az oktatás alapjait. A magyar gyógyszerész 4 évre a zöld-fokiak konzuli képviseletét is vállalta Svájcban. Saját pénzén, merthogy szegény országról beszélünk.

– A nyolc és fél óra repülőútra fekvő édenkert csak magát, azaz természeti kincseit adhatja: érintetlen erdeit, partvidékeit, állatvilágát. Egyszóval a turizmus lehet az a mutatvány, amivel kitörhetnek – mutat prospektust Gáti Ferenc. Sóban is gazdag az ország, azzal viszont nem sokra mennek. Bármilyen különös, a halászat nem bevett foglalkozás, a szigetlakók ugyanis félnek a tengertől. Egész éven át langymeleg partjaikon egyre falkapottabbak viszont a rákból és langusztából készült finomságok. A „képvertiek" barátságosak, befogadók. Óriási lelki töltést adnak ritmusos, színes festményeikkel, szobraikkal, autentikus zenéjükkel és bossa novát idéző táncaikkal. Ugyanez lehet a hátrányuk is, ha kommersz turistaparadicsom lesz belőlük.

Fülbemászó dallam

A világhírű díva, Cesaria Evora például zöld-foki származású, az ifjú generációból Laurát érdemes hallgatni – ajánl közismert dallamvilágot a szegedi, genfi zöld-foki követ, aki 45 éve él a házasság szabadságában, ám – mint a példa is mutatja, onnan is kap kétheti kimenőt a rendes évi legényes nyaralásra Szegeden. Két lánya és két unokája Angliában él, anyanyelvük portugál és francia.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1-gyanú: pánikba estek Balástyán

Balástya - Riadalmat keltett a balástyaiak között az a szombati hír, hogy ott is lehet új típusú influenzával fertőzött család. Tovább olvasom