Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szájer József: Töretlen úton mentünk előre

Szeged – GYED extra megvédve, rezsi megvédve, Brüsszelben hiába fanyalognak. Véget ért a megyeházi rezsifórum.
17:18 Melegváltás: alig ért véget a rezsifórum a Tömörkény-gimnáziumnak máris kezdődik a szalagavatója.17:05 Néhányan megrohanják Szájert, hogy elmondhassák neki jókívánságaikat, a politikus az asztal mögött állja a rohamokat.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Horváth Attila (galéria)


17:02 Egy idős, napszemüveges úr, aki a fórum elején kijelentette, nem hagyja, hogy fotózzák és videózzák, szeretett volna hozzászólni egy-két mondatot, de végül ez elmaradt. "Ha megnyitnánk a hozzászólásokat, reggelig nem mennénk haza, viszont a terembérletünk lejár" - mondta B. Nagy László, majd gyorsan megköszönte mindenkinek a részvételt, és bezárta a rezsifórumot.

17:01 A szegedi képviselő ismerteti, mikor, hogyan lesznek a választások, külön felhívja a figyelmet arra, hoy csak egy forduló lesz és azt is megjegyzi, nem lesz úgy kampánycsend, ahogy eddig.

16:59 Újra B. Nagy László beszél, aki szerint jól áll a Fidesz, legalábbis ezt mutatják a közvéleménykutatások. De emlékeztet mindenkit, hogy állt már jól a Fidesz, mégis elbukták a választásokat már egyszer így.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Horváth Attila (galéria)


16:58 Orbáni végszó: "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyrok!"

16:57 A Magyar Csapatot reklámozza Szájer, kéri, minél többen csatlakozzanak ehhez.

16:53 - Mondják el mindenkinek az igazat! - kéri Szájer József a hallgatóságát, így sikerülhet ugyanis újraválasztani a jelenlegi kormányt. Majd sorolja a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány intézkedéseit, amelyek szerinte mind-mind ártottak hazánknak: "nem várhatunk tőlük sokkal jobbat..."

16:52 Szájer még emlékszik arra, hogy a Medgyessy-kormány első törvénye volt a földvásárlási törvény, amelynél "megfordították a vásárlók sorrendjét".

16:49 Ki termeli meg az "ingyenpénzt"? Putyin úr? Obama? - tette föl a költői kérdést Szájer az alanyi jogon járó minimálbérrel kapcsolatban.

16:45 Szájer azt is elmondta, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, de erre nem reagált a fegyelmezetten hallgató közönség.

16:43 Szájer egy Szamarasz, görög miniszterelnökkel folytatott ebédjén elhangzottakat is megosztja a hallgatósággal: a görög miniszterelnök irigykedik arra, hogy Magyarország meg merte a rezsicsökkentést csinálni, s Orbán Viktor valóban miniszterelnök szemben Szamarasszal, akinek egy három fős trojka diktál még mindig a görög válság miatt.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Horváth Attila (galéria)

16:41 "Ne legyen kétségünk afelől, Gyurcsányék egyből visszavonnák ezeket az eredményeket!"

16:39 - Folytatódhat-e ez a folyamat, vagy megáll, és véget ér? Erről is szól a fideszes politikus szerint a választás. A Fidesz és a KDNP folytatná, s vannak azok a pártok, amelyek úgymond vissza akarnak menni a piacgazdasághoz. Lehet, ezek első hangzásra jól hangzó mondatok - hangzott el a szónoktól. "Egy ilyen folyamatot csak erőnek a birtokában lehet végigvinni" - tette hozzá.

16:38 "Évek óta sikerrel folytatja a kormány a rezsicsökkentést, és az ezzel kapcsolatos küzdelmet! (...) Az állami kézben lévő monopólium, bevett forma. Itt profitra termelő vállalkozások vannak Magyarországon."

16:36 Paks kapcsán Szájer azt is elmondta, a zöld energiáknak is híve.

16:35 Szájer József azt is elmondta "Magyarországon is vannak olyanok, akik nem tartják kívánatosnak a rezsicsökkentést. Tudjuk, kik ezek..." Szerinte fontos az, hogy egyesével mindig megfelelő válaszok legyenek ezekre a kérdésekre.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Horváth Attila (galéria)

16:33 Az EP-képviselő kéri és biztatja az itt lévőket, keressék a rezsi munkacsoportjait a Fidesznek, különösen akkor, ha a lakosok visszaéléseket tapasztalnak, vagy ha durván megsértik a szolgáltatók a szabályokat. "Legyenek velünk együtt! Küzdjünk együtt!"

16:31 Szájer bevallotta, külföldi bankban tartja a pénzét. Ott nem kell fizetnie semmit a pénzfelételért, mindössze egy 20 euró körüli éves átalányt fizet, ebből fedezik a költségeket.

16:26 Szájert hangsúlyozza, nagyon sok ellenérdekelt van a rendszerben, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nekik Brüsszelben is meg kell védeni ezt a programot. "Azok a konfliktusok, amelyekbe az ország belekerült az elmúlt években, azoknak az az eredője, hogy az ellenfeleiknek nem tetszett az irány. Töretlen úton mentünk előre."

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


16:24 Az első taps akkor harsant, amikor Szájer arról beszélt, az Orbán-kormány a rezsicsökkentés miatt hajlandó konfliktusokat is vállalni.

16:23 Szájer itt is hangsúlyozza, mennyi pénzt hagyott a kormány az embereknél. De nem felejti el megemlíteni Gyurcsány Ferencet, Medgyessy Pétert és Bajnai Gordont sem.

16:20 - A gáz az első! - javítja a közönség Szájert, aki megismételte, rosszul, amit a sajtótájékoztatón már elhangzott, idán három lépcsőben csökken az áram, a gáz és a távhő ára.

16:18 A korábbi kormányok politikájáról beszél, arról, hogyan adták át magánkézbe a szolgáltatásokat. "Mi, akik a piacgazdaság hívei vagyunk nem vagyunk az ellen, hogy valaki profitot termeljen" - mondta Szájer, de hozzátette, ha monopóliumokról van szó, akkor kicsit más a helyzet.

16:16 Szájer József köszönti a közönséget, majd azzal viccel, a szervezők szerint nem jöttek el sokan. Mi lett volna, ha süt a Nap? - kérdez vissza, nevetés a válasz.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16:15 B. Nagy László köszönti a közönséget, akikre nagyon büszke: "Nem is gondoltam volna, hogy ennyien eljönnek!" Ezután bemutatta Szájer Józsefet és Bohács Zsoltot.

16:11 Taps jelzi, hogy a terembe lépett Szájer József.

16:06 "Tisztelettel köszöntök mindenkit!" - kiabálja a térmikrofonba Mihálffy Béla szegedi önkormányzati képviselő - az ő hangját jól lehetett hallani... - Velem dolgozik - mondja büszkén B. Nagy...

16:04 B. Nagy László mikrofonpróbál.

16:02 A megyeháza bejáratánál szabályosan át kellett verekednünk magunkat. Rengeteg az érdeklődő. Mindenfelé asztalok, ahol csatalakozni lehet a védekezéshez. Csakhogy ezektől az asztaloktól lehetetlen kulturáltan bejutni a termebe. Hatalmas a lökdösődés, tülekedés.

15:58 Megyeháza, zsúfolásig telt tanácsterem. Többségében nyugdíjasok várják Szájer Józsefet.

15:44 - A rezsicsökkentéssel a középmezőnyben van már az Unióban hazánk, de még mindig van teendő ezen a területen - hangsúlyozta Szájer. "Magyarország tulajdonképpen kísérletezik ezen a területen. Ez egy nyílt küzdelem, ahol nem szoktunk megijedni attól, hogy néhány kalandba, csatába bocsátkozzunk."

15:42 Szájer kérdésünkre válaszolva elmondta, Brüsszelben is voltak olyan hangok, megkeresések, amelyek arra irányultak, hogy ne hajtsák végre a rezsicsökkentést. "Az energiapolitika nemzeti hatáskör, így Brüsszel mozgástere igazából kicsi, viszont az látható, hogy nem lelkesek. Nekünk viszont az a dolgunk, hogy ne ijedjünk meg az első megintéstől és vállaljuk a konfliktusokat."

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


15:40 Bírságok is kilátásba vannak helyezve, ha nem a rezsicsökkentést meggátolnák az ellenérdekelt felek, azaz a szolgáltatók. A rezsicsökkentés ellenfelei immár a politikai riválisok is. Szájer szerint az ellenzék visszavonná, átverésnek tekinti.

15:38 "240 milliárd forintot hagyott eddig a polgárok zsebében a korábbi rezsicsökkentés. Ez egy havi fizetés visszaadása" - hangsúlyozta Szájer József. Szerinte a fajlagos költségek is fontosak: aki nagy(obb) családban él, annak még jobb a rezsicsökkentés. "Magyarországon emberemlékezet óta nem volt olyan kormányzat az áremelkedések kapcsán, amely ne azt mondta volna, ennek nem tudunk ellenállni. A kormányok túlnyomó többsége így viszonyult ehhez. A mostani Fidesz-KDNP-kormány azt keresi, hogyan lehetnek alacsonyabbak a polgárok terhei."

15:35 Szájer szerint az aláírások nagyon sokat segítettek a rezsicsökkentés végigvitelében. "Egyre többet halljuk, piacgazdaságban ez nem is lehetséges, nem lehet kigazdálkodni, nem lehet megcsinálni - hallják a fideszes politikusok mindenhonnan" - mondta Szájer, de azt is megjegyezte, a jelek szerint mégsincs így.

15:32 Előbb a gáz, majd az áram, végül a távhő ára csökken az idén, jelentette be a  politikus. Szerinte az idei választás arról is szól, hogy nonprofittá tegyék ezeket a szolgátatásokat. "Magyarországon, ahol az elmúlt évek válsága súlyos volt, alapvető fontosságú, hogy a háztartások rezsiköltségeit a lehető legkisebbre csökkentsük. Az egészs zektor nonprofittá alakításához szükségünk van a polgárok támogatááshoz" - tette hozzá az EP-képviselő.

Rezsifórum Szegeden Szájer Józseffel. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


15:31 Szájer József elmondta, folytatódik, harmadik lépésben is a rezsicsökkentés, így 2014 is a rezsicsökkentés éve. "Ezt a folyamatot egy tartós, kiszámítható folyamatként tervezzük" - mondta Szájer József.

15:30 B. Nagy László köszönt újra mindenkit, Szájer Józsefnek külön megköszöni, hogy pontosan megérkezett a havas útviszonyok ellenére is. Kiderült, a fórum nem a Fidesz-irodában lesz, hanem a Rákóczi téren a megyeházán.

15:28 Kezdődik a rezsifórum, Szájer Józseffel, B. Nagy Lászlóval és Bohács Zsolttal. "Kivárjuk a 15:30-at..."

15:25 Szájer Jószef már itt van, de megvárjuk a fél négyet, türelmüket kérjük!

15:00 A GYED extrát védelméről szóló sajtótájékoztató véget ért, hamarosan folytatjuk a rezsifórummal.

14:57 - Elég aktívan figyelem a politikai életet, így tudtam, hogy ma lesz itt ez az esemény, és úgy gondoltam, eljövünk - mondta Fülöp Árpád. A Fülöp család a 2,5 fél éves Árpit is magával hozta, ő nem regisztrált.

14:55 - Honnan tudta, hogy itt ma lehet regisztrálni a GYED extra megvédéséért készített honlapra? - kérdeztük Fülöpné Zimancsek Anikót.
- A férjemtől...

14:52 Közben B. Nagy László is a regisztráció végére ért. Egy sajtótájékoztató, és máris néggyel többen regisztráltak!

14:51 Fülöpné Zimacsek Anikó az első, aki rögtön a sajtótájékoztató után regisztrált. Magyar Anna végig segített a fiatal kismamának. Utána Anikó férje, Fülöp Árpád is regisztrált.

A nagy szegedi GYED extra- és rezsivédés. Fotó: Horváth Attila (galéria)

14:46 "A GYED extra segít abban, ha gyorsan egymás után jönnek a gyerekek" - mondta Magyar Anna a siekres  regisztráció után. A női tagozat elnökeként Magyar Anna drukkol annak, hogy a születések számán át is léátszódjon a kezdeményezés. B. Nagy László is most regisztrált, a Facebookon, 24 ezren like-olták eddig a honlapot.

14:43 Magyar Anna következik, aki a laptopját is magával vitte a pulpitushoz. "A Fidesz női tagozatának tagjaként szeretném méltatni a GYED extrát!" Magyar azt is elmondja, interneten is lehet csatlakozni a GYED extra megvédéséhez. A Fidesz új honlapját mutatja, ahol csatlakozni lehet: ő már regisztrált, így most Bohács Zsoltot regisztrálja, e-mailcímet, nevet életkort ér. Most nem adják meg a vezetékes és mobilszámot, de azt is lehet, a címet viszont kell, Bohács diktálja is. Megkapják a biztonsági kódot, aláírták vele, kész is!

A nagy szegedi GYED extra- és rezsivédés. Fotó: Horváth Attila (galéria)

14:42 B. Nagyot Bohács váltja. Ő is a Gurmai-bejelentéssel kezdi, miszerint az ellenzék elvenné a GYED extrát. "Hallottuk, hogy éves szinten mennyi marad a családoknál, éves szinten minden családnál gyakorlatilag egy havi plusz jövedelmet jelent." Ő is megerősíti, a GYED extra segíti a gyermekvállalást.

14:41 B. Nagy beszélt az aláírásgyűjtésről is. Szerinte ez nagyon sokat segít abban, hogy fennmaradjon a mostani kormánykoalíció.

14:39 "Nagyon régen elkezdődött, még 2010-ben a rezsiárak befagyasztásával a rezsiháború. A rezsicsökkentés, az egykulcsos adó, ami a gyereknevelést támogatja, és a GYED extrát, ami még további kedvezményeket jelent, ez a három családtámogató rendszer nagyon egészséges rendszer és bízunk abban, minden család jól fog ebből kijönni" - tette hozzá B. Nagy László.

14:36 B. Nagy László azt is elmondja, miért van szükség a GYED extra megvédésére: a baloldali-liberális összefogás meg akarja szüntetni egy esetleges választási győzelem esetén.

A nagy szegedi GYED extra- és rezsivédés. Fotó: Horváth Attila (galéria)

14:35 B. Nagy László azt is elmondta, a fiatal lányok, asszonyok a házasságkötésük előtt általában midnig több gyereket szertnének, aztán változik a helyzet.

14:34 A GYED extra egyik célja, hogy "növeljük Magyarországon a kicsi állampolgárok eljövetelét" - mondta B. Nagy. "Egy olyan tisztességes plusz jövedelmet jelent, amely biztosítja a gyereknevelést forrásait, így érdemes elgonodlkozni azon, több gyermeket is érdemes vállalni. Biológiailag a kormány ebben nem tud segíetni."

14:33 B. Nagy László kiment a pulpitushoz, és ott jelentette be, a kormány bevezette a GYED extrát.

14:31 B. Nagy László köszönt minket, újságírókat, majd köszönti képviselőtársait is, Magyar Annát, Bohács Zsoltot.

14:30 Köszöntünk mindenkit a Fidesz szegedi székházából, hamarosan kezdődik a GYED extra megvédésével kapcsolatos sajtótájékoztató.


Korábban írtuk:
A szegedi Fidesz székházában előbb fél háromtól a GYED extra megvédése mellett áll ki Magyar Anna, a Fidesz megyei nőtagozatának képviselője és B. Nagy László országgyűlési képviselők, majd Magyarország nem hagyja magát! – Védjük meg a rezsicsökkentést! címmel Szájer József, európai parlamenti képviselő, Bohács Zsolt és B. Nagy tart rezsifórumot fél négytől. Mi ott leszünk, hogy ha esetleg mégis inkább hógolyózna, szánkózna, vagy csak egyszerűen havat takarítana se maradjon le, és tudja, mi a helyzet a védekezéssel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi gyerekek imádják a havat! - képriport

Fotóriporterünk nyakába vette Szegedet, és gyönyörű képeket készített a hófödte városról, az önfeledten szánkozó gyerekekről. Nézze meg! Tovább olvasom