Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Szakma bánja a politikai karriert

Csongrád megye - Elsősorban tanult szakmájukat adják fel azok, akik politikusnak állnak. Jellemzően azonban nem csukják be maguk mögött az ajtót teljesen.

– Amit az ember igazán szeret, arról sosem tud teljesen lemondani – ezt felelte kérdésünkre Marosvári Attila, a megyei közgyűlés korábbi alelnöke, Makó alpolgármestere, akit arról faggattunk, mit kellett feladnia a politika kedvéért. A történész-muzeológus végzettségű Marosvári nem hagyta ott állását a Móra Ferenc Múzeumban, csak fizetetlen szabadságot vett ki – úgy 16 évvel ezelőtt. A kaput tehát nem csukta be maga mögött, sőt ha ideje engedi, azóta is foglalkozik a szakmájával. Az eltelt másfél évtized alatt írt 4 könyvet és tucatnyi tanulmányt.

Sürgősségi ellátást igénylő eseteket, szülésvezetést és ügyeletet évek óta nem vállal Hernádi Gyula, a vásárhelyi közgyűlés ellenzéki frakcióvezetője, aki szülész-nőgyógyász szakorvos, de a kettő közül már csak az utóbbit gyakorolja. Azt mondja, csak a tervezett beavatkozásokat, műtéteket végzi el, illetve rendel, de várandós pácienseit is csak a terhesség feléig kezeli, hiszen nem állhat fel egy testületi vagy választmányi ülés kellős közepén, ha valakinél beindul a szülés. Marosvári Attilához hasonlóan néha ő is úgy érzi, hogy jobban tette volna, ha eredeti szakmájánál marad, de a sikerélmények kárpótolják.

Elsősorban a családja sínylette meg Grezsa Istvánnak, az MDF egykori megyei elnökének azt a több mint 20 esztendőt, amit aktív politizálással töltött. Ma is tagja a vásárhelyi közgyűlésnek, de ez a korábbi időszakhoz képest jóval kevesebb elfoglaltságot jelent. A belgyógyász és háziorvos szakvizsgával rendelkező orvos szakmai előmenetele sem úgy alakult, ahogy politika nélkül alakulhatott volna. A két terület közül csak az utóbbit gyakorolja, és azt mondja: felesége, aki szintén orvos, sokszor helytállt helyette, ha a szükség úgy hozta, és a betegei is toleránsak.

Ami fontos, azt nem áldozza fel

Rengeteg szervezéssel megoldható, hogy semmi igazán fontosról ne kelljen lemondani – vallja Farkasné Pocsai Blanka, a szegedi közgyűlés fideszes tagja. Lapunknak elmondta: a hagyományos családmodellben hisz, az anya- és feleségszerep a legfontosabb számára, de imád tanítani is. Szabadideje ugyan alig akad, de még a kirándulásokat, utazásokat is megoldják – a titok nyitja, hogy gyakorlatilag nincs holt idő az életükben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomaosztó

Szeged - Több mint száz hallgató veheti át a felsőfokú végzettséget tanúsító okiratot holnap a… Tovább olvasom