Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Számítanak a járások az önkormányzati dolgozókra

Csongrád megye - A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi vitára bocsátott tervei szerint hét járást alakítanak ki Csongrád megyében – jelentette be B. Nagy László kormánymegbízott szerdán.
Lapunkban már megjelent: a kistérségek határaihoz szinte teljesen igazodva 2013. január 1-jétől szegedi, makói, mórahalmi, vásárhelyi, kisteleki, szentesi és csongrádi járás jön létre.

A polgármesterek január végéig jelezhetik, ha nem értenek egyet a KIM koncepciójában szereplő beosztással. A képviselő-testület többségi döntésével kérhetik, hogy másik járáshoz tartozzanak – közölte a kormánymegbízott. Szerinte Csongrád megyében 2–3 ilyen település akadhat. Szerdán megírtuk: Ferencszállás és Klárafalva a makói kistérségből a szegedi járásba került, de a települések még nem döntötték el, kérnek-e módosítást. A kormánymegbízott kiemelte: attól, hogy valaki a makói járáshoz tartozik, de Szegeden dolgozik, még mehet a szegedi hivatalokba.

A járási kormányhivatalokban egy helyen lehet elintézni a megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveihez kapcsolódó ügyeket, állami feladatokat. Kialakításukat informatikai fejlesztés előzi meg – így a lakosság mindenhol ugyanolyan gyors és rugalmas szolgáltatást kap. B. Nagy László reméli: a járási kormányhivatalok ugyanabban az épületben lesznek, amelyben jelenleg az okmányirodák működnek. Az intézményeket jogi, közgazdasági vagy államigazgatási végzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberek irányítják majd, és számítanak azokra, akik jelenleg az önkormányzatokhoz tartozó és a járásokhoz átkerülő igazgatási feladatokat végzik. A kormány weboldalán közzétett koncepció január 20-áig véleményezhető a teruletikozig@kim.gov.hu e-mail címen. Az Országgyűlés elé várhatóan 2012 februárjában kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig június végén fogadhatja el a kormány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több művészt, mint közgazdászt taníttat az állam

Tanévenként 200–800 ezer forintos képzési költséget kell majd fizetniük azoknak a hallgatóknak, akik kiszorulnak a szűkebbre szabott államilag finanszírozott felsőoktatási keretből. Tovább olvasom