Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szaporodik a szemét Szeged kapujában

Szaporodik a szemét Szeged kapujában
Szeged- Szeged egyik legnagyobb illegális hulladéklerakója a város kapujánál húzódik, kitakarítása után négy-öt hónap alatt újratermelődik. Most nagyobb a rakás, mint volt. A környezetgazdálkodásnál sejtik, miért.
Autóból nem látszik, de aki busszal jön Szegedre Hódmezővásárhely felől, a töltés tetején jobbra nézve, a tüskés akácbokrokkal benőtt mélyedésben iszonyú mennyiségű szemetet lát, légvonalban húsz méterre a kilométerekről látszó magas toronyháztól. Nagyrészt ruhák vannak itt, de zsákokba kötött háztartási hulladék is. Az egyik zacskót – az emblémáján látszik – eredetileg szelektív hulladék számára gyártatta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.
 
Muszáj elvinni – a szemét gazdái pedig tudomásul veszik, hogy ez így természetes. Hozzák legközelebb is. Fotó: Frank Yvette

– Néhány hónappal ezelőtt szépen kitakarították ezt a részt és az erdőt is a közmunkások, megszenvedtek vele – mondja Boldizsár István, aki a közelben lakik. – Nagyon gyorsan tele lett megint. Nem tudom, kik hozhatják, de biztosan nem csak a hajléktalanok, ez látszik.

– Ha már fotózzák, akkor valaki el is viszi, ugye? – szólított meg minket egy kerékpáros, aki utóbb a nevét nem adta sarkos véleményéhez. Szerinte a legutóbbi takarítás óta még több lett itt a hulladék. Van olyan ismerőse, aki még el is dicsekedett vele, hogy elhozott ide autóval egy fuvart, mintha valami extrém sportot űzne. Miután az ilyen emberek azt látják, hogy a zsákjuk idővel eltűnt, azt gondolják, ez így működik. Az illegális lerakók újratermelődésének ez a lélektana.

– Mi nem vagyunk hatóság, ez kiszolgáltatott helyzet. Több tízmillió forintba kerül az így kirakott lomhulladék elszállítása, és ez egyre kellemetlenebb – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elvileg mindenki fizet szemétdíjat, hetente háztól viszik el, ami összegyűlik, szelektív szigetek is vannak. Kinél termelődik annyi szemét, hogy nem fér bele a kukába? Makrai László szerint vannak kérészéletű magánvállalkozások, amelyek nem fizetnek az elszállításért, szemetük mégis lehet. A másik réteg hetente 120 liternél többet termel, de nem akar nagyobb mennyiség után fizetni. Bujkáló háztartások is lehetnek még. – Helyszínelőink utánanéznek, ki nem rendelte meg a szolgáltatást, vagy ki szünetelteti, miközben mégis termelődik nála hulladék.

Az ügyvezető szerint az, hogy a közterületek egyre szemetesebbek, arra is utalhat, hogy voltak, akik a lehetőséggel élve kisebb mennyiségre rendelték meg a szolgáltatást, pedig ugyanannyi hulladékuk van, mint azelőtt.

A nonprofit kft., ha az út szélén talált zsákban van „azonosítható tartalom", esetleg sikerül tetten érni a szemetelőt, lefotózni a rendszámot, próbálja behajtani a többletért járó díjat. Makrai szerint sokat segítene, ha a bíróság komolyabban ítélné meg az ilyen szabálysértést. Az elkövető elég gyakran minimális büntetéssel, figyelmeztetéssel megússza – a szemetét pedig a cégnek kell eltakarítania.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legpusztítóbb betegség a rák

A legpusztítóbb betegség  a rák

Magyarországon - szív- és érrendszeri betegségek után - a legtöbben a daganatos megbetegedés… Tovább olvasom