Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szarvas Krisztina az évad legjobb női táncosa

Szeged - A Magyar Táncművészek Szövetsége döntése alapján Szarvas Krisztina kapta Az évad legjobb női táncosa díjat. A Szegedi Kortárs Balett tagja a Művészetek Palotájában a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaesten vette át az elismerést.
– Nagy elismerés, meggyőző visszajelzés számomra ez a díj arra, hogy jó az, amit és ahogyan képviselek a magyar táncművészetben. Érdemes tehát ezen az úton továbbhaladva építkeznem – mondja Szarvas Krisztina, aki a Művészetek Palotájában a Tánc Világnapja alkalmából rendezett gálaesten vette át az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt Az évad legjobb női táncosa díjat. A fiatal művész életében mindig meghatározó volt a mozgás, a sport és a tánc. Gyerekkorában nyolc évig atletizált, háromszor országos bajnok lett száz méteres síkfutásban, kétszer távolugrásban. Mellette néptáncolt, kézilabdázott és évekig ritmikus sportgimnasztikázott, majd a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tánctagozatán tanult. Régi álma vált valóra, amikor 2005 őszén a Szegedi Kortárs Balett társulatának tagja lett – az elmúlt években pedig főszerepek sorát táncolta el. Legutóbb néhány hete aratott nagy sikert a Szegedi Nemzeti Színházban: Juronics Tamás Liszt-muzsikára komponált Belső pokol című koreográfiájának női főszerepében mutatkozott be.

– Huszonöt percen át bírni kell szuflával ezt a darabot, egyetlen pillanatra sem mehetek ki a színpadról. Ahogy a próbák során kezdtem belelendülni fizikailag, egyre inkább az vált nagyobb kihívássá, hogy mentálisan is tudjam hozni a figurát. Világossá kellett tennem, hogy miről szól a darab, magam is feltenni alapvető kérdéseket, megélni azt a belső eltorzulást és fájdalmat, amiről Tamás koreográfiája szól – meséli Krisztina, akinek a Carmina Buranában eltáncolt első nagy fő- és a Csipkerózsika címszerepe volt eddigi legkedvesebb feladata. A pikánsabb feladatok is megtalálják: Duda Éva darabjában, a Zöld szalonban Palman Kittivel egy leszbikus párt táncolt; a Belső pokolban pedig le kellett vetkőznie.

Szarvas Krisztina Juronics Tamás Belső pokol című koreográfiájában. Fotó: Frank Yvette
Szarvas Krisztina Juronics Tamás Belső pokol című koreográfiájában.
Fotó: Frank Yvette

– Először kicsit sokkolt, hogy egy leszbikus nőt kell eljátszanom, de a próbák során lassan feloldódtam, felszabadultam, megértettem, hogy ez is egy szerep, amibe bele kell élnem magam, és profin meg kell csinálnom. A vetkőzéstől is tartottam először, a Belső pokolban ráadásul nincs fólia előttem, se fiúk mellettem, hogy takarjanak. Le kellett vetkőznöm azokat a gátlásaimat, amelyek a mindennapi életben bennem vannak. Amikor levetem a ruhámat, a szerepnek megfelelően megszégyenülve, szomorúsággal, minden alkalommal őszintén sírva tudom megmutatni a színpadon: ez vagyok én. Aki elfogad, ilyennek fogad el. Nem könnyű darab, de a nézők is érzik, értik a mélységeit – fogalmaz Krisztina, akinek rendhagyó a hobbija: verseket ír.

Mexikó és Köln a kedvence

Szarvas Krisztina élvezi, hogy sokat utazhat a társulattal. A Mexikóban eltöltött hetekre és a kölni Carmina Burana-vendégjátékra emlékszik különösen szívesen. Szomorúnak tartja viszont, hogy nehéz gazdasági helyzetben a kultúra háttérbe szorul. – Pataki András éjjel-nappal küzd azért, hogy a társulatunk működőképes maradhasson – mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

B. Nagy László: Ahogyan a feladatot megoldom, az maga a politika

Csongrád megyében B. Nagy László fideszes politikus lett a kormánymegbízott. Eddigi tapasztalatairól, a hivatal bővüléséről és személyes életéről is kérdeztük. Tovább olvasom