Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Szedik a makkot, tölgyfa lesz belőle

Szeged - Kilószámra szedik a makkot Szeged közterületein. Aki igazán ügyes és szorgalmas, ezzel a munkával pár száz forinttal kiegészítheti a nyugdíját, fizetését.
– Közmunkás vagyok az Agyagos utcai otthonban, a sérült gyerekeknél. 46 ezer forintot kapok kézhez, ami nagyon kevés, kell mellé a keresetkiegészítés. Itt lakom a Mátyás téren, hazafelé is szedek pár kiló makkot, aztán bemegyek enni, utána folytatom – mutatja a fekete szatyrát Vékony Tiborné. Négy-öt kilót nyomhat. Az alacsony, ötvenes asszony közben körbenéz, nehogy elszalasszon egy szemet is. Rutinosan legyint, amikor mi újra és újra lehajolunk egy makkért: a lyukas nem jó, repedt nem lehet, a kalapja nem kell. 70 forintot kap a makk kilójáért. Egy nap akár összejön belőle 350 forintja is. Kemény munka ennyi pénzért, de öt éve csinálja, egy hónap alatt sokat összeszedeget belőle. Most éppen az összvonalas bérletére gyűjt.

Nagy a konkurencia, makkozik nyugdíjas, fiatal család, munkanélküli pár. Találkoztunk egy házaspárral, amelyről, mert szégyellik, hogy a parkban talált pénzből élnek, csak annyit írhatunk: együtt levegőznek, jólesik a mozgás ebéd után. Ahogy magukról mondják, a „makkászokat" mindenütt vonzzák a tölgyfák Szegeden, Alsóvároson, a Tisza-parton, de még a József Attila sugárúton is sokan szüretelnek a földről a villamossínek között.

Szabó József makkfelvásárlót külföldi vevők is megtalálják. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó József makkfelvásárlót külföldi vevők is megtalálják.
Fotó: Schmidt Andrea

Mindennap, még hétvégén is délután 4-től este 7-ig lehet leadni a makktermést az alsóvárosi Bálvány utcában. Szabó József mérnöktanár veszi át, leméri, ha hibásat talál benne, vízbe önti, a hibás szemek feljönnek a tetejére, azokat kidobja. Most 70 forintot ad kilójáért. Aki őstermelői igazolványt tud bemutatni, annak 90 forintot számol. Pici pénz, volt ennek a duplája is, amikor négy-öt éve az egész országban 4000 hektár tölgyest telepítettek. A faültetési boom lecsengett, most évente legfeljebb pár száz hektáron ültetnek makkot, hogy csemete növekedjen belőle. Október a makk szezonja, azt mondják, hogy aki jó lelőhelyet talál, és ügyes, szorgalmas, az egy nap alatt több mint tíz kilót is össze tud szedni.

A biodisznó álma

Az okleveles szegedi erdőmérnök, Szabó József szívesen el is ad pár kilót beszerzési áron annak, aki kér, hogy például mókusokat etessen. Mivel az interneten is hirdeti magát, megtalálták már osztrák és német vásárlók is, akik mangalicának vagy spanyol biodisznót hizlalni vitt a makkból.

Olvasóink írták

 • 7. maz 2010. október 04. 12:58
  „Támogasd a kínai faültetést ültess fejjel lefele egy makkot”
 • 6. Mike3 2010. október 03. 20:41
  „kedves dolog, hogy ennyi tölgyfa fog kibújni tavasszal a földből! a levelibékák nagyon kedvelik őket”
 • 5. szegedifiú 2010. október 03. 19:21
  „Ugyan már! Tölgyfa tölgyből lesz! A makkból makkfa lesz!!! :-)”
 • 4. greg 2010. október 02. 23:03
  „Sörös üveg gyűjtés az jobb biznisz!”
 • 3. jozko 2010. október 02. 19:10
  „Fekete szatyorba?
  Nem rózsás köténybe kapkodja?”
 • 2. CID 2010. október 02. 16:54
  „HÍRLAPBOLT ? Ez is valami DM-es biznisz ? :)”
 • 1. deszkás 2010. október 02. 14:45
  „A karácsonyfából meg fenyőfa v forditva? :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szolgáltatóházat és elkerülő útat adtak át Algyőn

Szeged - Algyő Szegedtől való különválását ünnepli a héten – a nagyközség 1997. október 1-én… Tovább olvasom