Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Szeged fejlesztése: az 1.0-s verzió

Szeged - Egyhangúlag fogadta el hétfőn az új szegedi közgyűlés azt a listát, amely 63 olyan projektet tartalmaz a déli Tisza-híd építésétől az óvodák fejlesztéséig, amelyeket a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban szeretne megvalósítani a város. A beruházások összértéke mintegy 60 milliárd forint.
Az Európai Bizottság 1025 milliárd euró, azaz mintegy 310 ezer milliárd forint pénzügyi keretet állapított meg a 2014–2020 közötti uniós költségvetési idő-
szakra. Az összeg nagy részét a gazdasági, társadalmi és területi kohézióra, valamint a versenyképesség javítására, innovációra és környezetvédelemre kívánják fordítani.

Kulcs- és tartalékprojektek

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak elküldött lista szerint a hídépítés mellett kulcsprojekt még Szegeden a trolibusz-közlekedés fejlesztése, a közvilágítási hálózat és a közterületi díszkivilágítás energetikai korszerű-
sítése, valamint az óvodák fejlesztése. A tartalékprojektek közé sorolták a dokumentumban például a Móra Ferenc Múzeum, az Anna fürdő és a Somogyi-könyvtár fejlesztését, valamint a Kisstadion bővítését.

– Szegeden 2012. szeptember 28-án fogadta el a közgyűlés azt a tíz kiemelt jelentőségű projektet, amelyet szeretne megvalósítani a 2014–2020 közötti ciklusban. Ebben a déli Tisza-híd és két tudáspark megépítése, valamint a Széchenyi tér és az Odessza lakótelep rehabilitációja is szerepelt. De már azon a közgyűlésen bővült a lista, majd az önkormányzati szakirodák, a szegedi kistérségi társulás és a helyi iskolák többségét működtető Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata javaslatára újabb projektek kerültek fel a listára – mondta Nagy Sándor.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak 63 projektjavaslatot tartalmazó listát küldött el Szeged. A városfejlesztési alpolgármester elmondása szerint a – hivatalos nevén – integrált területi program (itp) 1.0-s verziójában egymásra épülnek a javaslatok. A város itp-je négy csomagot tartalmaz: a Biopolisz Park, a Belváros és Újszeged fejlesztése; az önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése; közlekedésfejlesztés, valamint közösségi, társadalmi programok.

Nagy Sándor elmondta, a 63 projektjavaslat összértéke mintegy 60 milliárd forint. – A kormánnyal történő megbeszélések során eldől, melyek azok a programok, amelyek zöld utat kapnak, és melyek azok, amelyekről tovább kell tárgyalnunk. De történjék bármi, 32 milliárd forint uniós fejlesztési forrást garantáltan megkap a város – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, nagyon szeretné megvalósítani a város a kiemelt beruházásokat. Kulcsprojekt például a déli Tisza-híd megépítése.

– Fontos érdek, hogy a transzbalkáni vasúti kapcsolat Magyarországot érintve épüljön ki. Az ügy a régió, a megye és a város számára is kiemelt jelentőségű. A híd vasúti, közúti, kerékpáros és gyalogos szempontból egyaránt új kapcsolatot jelentene Szeged és Újszeged között, tehermentesítené a Belvárost – mondta az alpolgármester. Ezzel a beruházással hangolták össze a Biopolisz Park továbbfejlesztését és az új buszpályaudvar megépítését. A közúti-vasúti déli híd megépítésének költsége 32,4 milliárd forint, amelyből a tervek szerint 11,5 milliárdot vállalna a város, félmilliárdot a megye, 20,4 milliárdot pedig az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból finanszíroznának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csótánysimogatás a Rettegés Házában

Kígyót és békát simogattak a legbátrabbak pénteken a Rettegés Házában. A Szegedi Vadasparkban egész napos Halloweent tartanak, este még a vámpírdenevéreket is megetetik... Tovább olvasom