Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szeged legjobb gerillakertészei Tarjánban

Tarján, mivel Szeged második legöregebb lakótelepe, az egyik legzöldebb pontja is a városnak. A fák 40 év alatt 5 emelet magasságig nőttek. Sok ház előtt rózsalugasok, virágoskertek pompáznak, köszönhetően a néniknek, akik locsolják őket.
Tarján a 60-as évek végén épült, még téglablokkos házai előtt szinte mindenütt virágoskerteket vagy bokrokat, örökzöldeket találunk. A Hüvelyk utca 7/B lakói pedig a környék legnagyobb rózsakertjével dicsekedhetnek. Mindenki büszke rá, de valójában a kert egy ember, Dobó Ferencné érdeme. – A munka az enyém, a tékozlás mindenkié – mondta az idős asszony, aki családi házból költözött a tarjáni ház földszintjére 1986-ban. A mondat második fele nem a lakótársakra vonatkozott, hanem azokra, akik ballagás idején hajnalban megkopasztják a rózsalugast.

Lakóktól virágos Tarján. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mozgalom

Az 1990-es évek második felében, Angliában jelent meg először a gerillakertészet. Erőszakmentes civil kezdeményezés, amely arról szól, hogy az emberek hivatalos engedély nélkül szépítik meg a környezetüket virágok és fák ültetésével. 2008. június 5-én, azaz a környezetvédelmi világnapon indult el Magyarországon a világ eddigi legnagyobb összehangolt gerillakertészeti akciója. A csapatok egy hónapon keresztül felváltva „zöldítették" az ország kiszemelt pontjait. 2010 áprilisában Csorváson a közúti kátyúkba ültettek virágot, hogy felhívják a figyelmet az út rossz állapotára. 

 
– Móravárosi kertes házból kerültem ide – mesélte –, az első dolgom az volt, hogy pénzért felásattam a „dzsungelt". Szőregi rózsakertészetben vettem a rózsatöveket, elültettem őket, és a virágokat 15 éve egyedül gondozom. A másik lépcsőházban lakó Jani bácsi szokott még segíteni.

A lugasban más virágok is nyílnak, ezeket Kenyeres Lajos önkormányzati képviselő 5000 forintos utalványaiból vette. A néni dicsérte képviselőjét, aki az összes ház elé új padokat is állíttatott.

Újabb ház, újabb földszint, újabb kertecske: a Szamos utca 12/B-ben a lépcsőház bejáratától jobbra és balra egyaránt virágos, bokros zöldterület fogadja a vendéget: Sallai Lajosné gondozza 15 éve, amióta nyugdíjba ment. Elmondta, nem bírta nézni az erkélyéről a dudvás területet. Mára olyan dús lett a növényzet, hogy szerinte még a levegő is más. Mivel egy ideje kevesebbet tud foglalkozni a kerttel, segítségre szorul: a szomszédasszony, Dénes Józsefné vette át a feladatait, a 4. emeleten lakó Bálint György pedig metszi a fákat és nyírja a sövényt.

Az újságíró kénytelen megállapítani, hogy a kertek telepítését és gondozását rejtélyes okoknál fogva leginkább a földszinti lakók érzik szívügyüknek. A többiek pedig, ha már nem is segítenek, de legalább nem ártanak: mindenütt szó nélkül kifizetik a közösből azt a vízdíjat, amelybe a kertecskék locsolása kerül.

Olvasóink írták

 • 12. qrumpli 2012. augusztus 16. 04:37
  „Magyarországon felesleges bármit is szépen megcsinálni, mert vagy ellopják vagy tönkreteszik...
  Tulajdonképpen enni s felesleges hiszen úgyis megéhezünk!”
 • 11. macs 2012. augusztus 07. 11:55
  „10. Horthyszobor,
  "A gerilla kertészetet a liberális budapesti fiatalokból álló újgazdag unatkozó réteg találta ki."
  Biztos vagy ebben? :-)”
 • 10. Horthyszobor 2012. augusztus 07. 09:42
  „Jó kis pr cikk. A gerilla kertészetet a liberális budapesti fiatalokból álló újgazdag unatkozó réteg találta ki. Érdekes a cikkben szereplő képviselő kötődése is:) Ezek a nénik és bácsik nem gerillák, hanem jószándékú, rendes emberek, akik már évtizedek óta teszik a dolgukat, ami senkinek nem tűnt fel eddig... Minden tiszteletem az övék!!!”
 • 9. Dizel 2012. augusztus 06. 20:42
  „7. Vega 2012.08.06. 14:57

  Akkor benőtt a fejed lágya :-)”
 • 8. booo 2012. augusztus 06. 20:26
  „Hú, de hatásvadász cikk! Már, már reménykedtem hogy egy értelmes cikk lesz, de tévedtem.
  El lehet CSONGRÁDRA látogatni és meg lehet nézni a várost! Szép, gondozott! Jah, és nem "gerillakertészek" az elkövetők, hanem a lakosság és a PMH.”
 • 7. Vega 2012. augusztus 06. 14:57
  „6. xene@freemail.hu 2012.08.06. 12:45
  szerencsére azért nem mindenhol. itt makkosházán a gyöngyvirág utcában található szalagötös volt MediaMarkt felőli végénél vannak rózsabokrok, szépen rendben tartott kis virágoskert madáretetővel, és az évekkel ezelőtt átadott főleg fából készült játszótér is teljesen egyben van. pár hónappal ezelőtt a város ültetett ide fákat is, minden nap jönnek locsolni őket. ehhez persze kellett az is, hogy a köztereken többségben a normális családos emberek legyenek, így az unatkozó fiatalok nem itt vezetik le a felesleges energiájukat. mondom ezt úgy, hogy 27 éves vagyok.”
 • 6. xene@freemail.hu 2012. augusztus 06. 12:45
  „Mi is rendben tarjuk a környéket...az út közepén van egy elválasztó rész, amit virágokkal teleültettünk...a kutyákat oda járatják sz*ratni, na meg az autósok és kamionok is szépen ráhajtanak...
  A dolognak van egy tanulsága: Itt Magyarországon felesleges bármit is szépen megcsinálni, mert vagy ellopják vagy tönkreteszik...”
 • 5. IVY 2012. augusztus 06. 12:00
  „Vannak zura történetek.
  Nálunk is van egy kedves idős mami, aki csodát művelt a ház tövénél található kertecskével.....
  Eltűnt párszor nála is egy kis tuja, egy kis rózsa, egy kis kána.....
  Volt egy tippje....-ellátogatott a Dugonics temetőbe, hogy ott megtalálja az ellopott virágokat. Pár tő meg is lett a lopott "cuccból". Az egyik szomszéd férjének sírján virítottak. Na, ez a zura!”
 • 4. kakoszeged 2012. augusztus 06. 11:57
  „...én is elkezdtem, de a földszinti nyanya (amelyik minden házban van) korholt, hogy mit fogyasztom a közös vizet! ...
  mind a 80 liter, amit cca ellocsoltam...csessze meg...nem csinálom...”
 • 3. SirRasor 2012. augusztus 06. 11:42
  „Aki meg a sziklakerteket meg kaktuszokat szereti, az nézzen el a Csorba utca 11 A felé.
  Nem a legszebb, de legalább saját alkotás :)”
 • 2. macs 2012. augusztus 06. 11:26
  „Mi lassan feladjuk, mert nagyon sok időt és pénzt öltünk az előkertbe, de valakik rendszeresen tőlünk szerzik be a töveket. Nagyon remélem, hogy tényleg kertbe viszik, és nem valahol távolabb dobálják el.”
 • 1. kormoska 2012. augusztus 06. 10:27
  „A minap jártam arra,éppen dolgozott benne egy lakó,tényleg gyönyörűen rendben tartják!De mellette az Olajos utcában is láttam még szépen művelt előkerteket.
  Nagyon szépeket látni a Sólyom utca belső felén és Makkosházán az Agyagos utca első ötös tömbjei előtt is!
  Az ilyen"kertvárosba"jó hazamenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakrális káosz a szabadtéri musicalbemutatóján

Csodára várva foglalt helyet a Dóm téri közönség az új magyar musical pénteki bemutatóján, de kaotikus vérfürdő mosta el a szeretet diadalát. Tovább olvasom