Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szeged nem kér építményadót az orvosoktól

Szeged - A parlament előtt még csak szavazásra váró javaslat, Szegeden azonban már megvalósult intézkedés: nem kell a háziorvosoknak építményadót fizetniük rendelőjük után, amire egyébként a törvény január elseje óta kötelezi őket.
Január elsejével megszűnt a mentesség az egészségügyben az építményadó alól. Ez azt jelenti, hogy minden egészségügyi szolgáltatónak – hiába lát el közfeladatot – négyzetméter alapján kell fizetnie az önkormányzatok kasszájába. A többségében vállalkozóként működő háziorvosokat ez különösen érzékenyen érintette, hiszen bérüket nem rendezték, kiadásaik viszont a különböző jogszabályváltozások miatt jelentősen nőttek. Ez az adó újabb sarc, amelyet ráadásul abból a pénzből kell kigazdálkodniuk, ami a betegellátást szolgálná.

Rendelő a Budapesti körúton. Elég a rezsit is fizetni utána. Illusztráció: Schmidt Andrea
Rendelő a Budapesti körúton. Elég a rezsit is fizetni utána.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Kósa Lajos március elején terjesztett be javaslatot a helyi adókról szóló törvény módosítására azt kezdeményezve, hogy újra mentesüljenek az építményadó alól azon szervezetek, vállalkozások, amelyek állami vagy önkormányzati feladatellátás keretében járó- vagy fekvőbeteg-ellátást, megelőző, szűrő-, illetve diagnosztikai vizsgálatot, gyógyító célú vagy más egészségügyi beavatkozást, utókezelést, rehabilitációt, mentőszolgálatot végeznek. Láng Zsolt módosító indítványában viszont az szerepel, hogy csak az önkormányzatok területi ellátási kötelezettsége körében eljáró háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és fogorvosokat részesítsék ebben a mentességben.

Amiről egyelőre még nem is szavazott a parlament, arról Szegeden már közgyűlési határozat is született: a csongrádi megyeszékhelyen január 1-jéig visszamenő hatállyal törölték az építményadót a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok esetében. A városban tehát nem kell megfizetniük az orvosoknak az évi 1250 forintot négyzetméterenként. Az egyetemi klinikák mint költségvetési szervek pedig eddig is mentességet élveztek.

Olvasóink írták

 • 5. hahaha62 2012. március 31. 10:03
  „4.Egyolvasó 2012.03.30. 21:09

  EZ AZ ORSZÁG EGY VICC...RÖHEKORSZÁG NÉVEN ILLETIK JOBB HELYEKEN.!!!!”
 • 4. Egyolvasó 2012. március 30. 21:09
  „Makón pedig talajterhelési díjat is kivetnek, úgy, hogy a városban csak egy-két helyen van kialakított szennyvízcsatorna.”
 • 3. hahaha62 2012. március 30. 18:37
  „egy fillér adót sem szögödének...aki képtelen a hóeltakarításra..hát???????”
 • 2. TELSTAR 2012. március 30. 13:56
  „Még mindig itt tartasz, te szerencsétlen? Örülj, amíg van háziorvos, aki ellát !!”
 • 1. istvang58 2012. március 30. 13:27
  „Szegény orvosoknak nem telik a hálapénzből adóra ? másoknak telik a rabszolga fizetésből ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi Omega-koncert

A Délmagyarország és a Délvilág ezúttal az Omega koncertjével kedveskedik olvasóinak. A legendás zenekar idén ünnepli 50. születésnapját. Tovább olvasom