Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Szeged Rózsadombja csak autósoknak való

Szeged - Három városrész infrastruktúrájának összehasonlításában Felsőváros nyert, a második helyen Tápé, a harmadikon Újszeged végzett. Szeged legelegánsabb városrészében kevés az üzlet, és ritkán járnak a buszok.
Hol jobb lakni Szegeden? Szubjektív szempontokat mellőzve próbáltuk összevetni Felsőváros, Tápé és Újszeged infrastruktúráját: hogy melyik az a városrész, ahonnan a legkönnyebben megközelíthető a belváros, a nagyállomás, ahol lépten-nyomon szupermarketbe, élelmiszer- és virágboltba, lottózóba, patikába ütközünk.

Újszegedi boltok: üzletsor a Bérkert és a Marostői utca sarkán.
Fotó: Karnok Csaba

Az ott élőkkel elbeszélgetve kiderült, mindenütt a szempontok szempontja az volt, milyen a közlekedés. A felsővárosiak azt mondták, ők nem szólhatnak semmit, a Szillérin egymás nyomában halad a 10-es, a 11-es, a 84-es, a 35-ösök, a Felső Tisza-parton a 73-asok, az Etelka soron a 9-es troli, a József Attilán a 4-es villamos. Minden ötödik percben jöhet valamilyen tömegközlekedési eszköz.

Ingatlanárak

Használt, két-három éves, 80 négyzetméter alapterületű lakások, házak árait is összevetettük az interneten, fényképekkel együtt megjelentetett hirdetések alapján. Markáns különbségeket nem észleltünk az átlagos kivitelezésű ingatlanoknál: Felsővároson 240, Tápén 230, Újszegeden 240-250 ezer forintos négyzetméterárakat találtunk. A luxus kategóriában azonban egyértelműen Szeged Rózsadombja vezet, 300 ezer forintnál is többet ér egy négyzetméter.

Közlekedés szempontjából a tápéiak sem panaszkodnak, noha csak két busz, a 73-as és a 73Y jár feléjük. Ezek viszont sűrűn: a 73Y a Fő térre is bekanyarodik, összeszedi a kis utcákban lakókat, és beviszi őket a Mars térre. A Felső Tisza-partig eljutva pedig az összes létező irányba át lehet szállni. Aki Tápén él, azt mondja, kocsival is minden egy ugrás, mert az egyetlen kertváros, ahová nem kell hídon és vasúti átjárón keresztül eljutni.

Újszeged viszont, a panelövezetet leszámítva, az autóval közlekedők városrésze. A kertváros legnagyobb részén „sugárutas" elrendezésben – a Bérkert soron, a Fő fasoron, a Derkovitson, a Lövölde utcán és a Szőregi úton – egy-egy autóbusz jár: a 71-es, a 2-es, a 60-asok mindegyike csúcsidőben tízpercenként, de amúgy inkább félóránként, óránként közlekedik. A sugárutak megállóihoz a távoli utcákból sokat kell gyalogolni, nem csoda, hogy a tehetősebb családokban két autót tartanak, minden ügyüket a szegedi oldalon intézik, még a bevásárlást is.

Szeged Rózsadombján – amely a térképre nézve is legalább három „tápényi" nagyságú terület – több kisebb központ alakult ki, boltokkal, vendéglővel: ilyen az odesszai centrum, a Bérkert sor és a Marostői utca sarka, valamint a tizenhét emeletes ház töve. Ez utóbbi helyen, valamint a Marostői városrészben még egy-egy szupermarket is található. Ehhez képest Felsőváros a szupermarketek Eldorádójának nevezhető. Egy szolgáltatásból viszont sehol sincs hiány: patika, orvosi rendelő, állatorvos mindenütt található.

Tervezett beruházások

Felsőváros és Tápé sokat nyer majd az épülő Tisza-palota körüli infrastruktúrával: fedett uszoda, valamint üzletek épülnek. Újszegeden a volt Heavytex-telken megvalósuló bevásárlóközpont billenti helyre a városrészben élők lelki egyensúlyát. Meg az, hogy a liget és a víztorony között elkészül a meglévő kerékpárút egyetlen hiányzó szakasza.

Olvasóink írták

  • 2. ifj. Nagy Gábor 2007. december 29. 19:47
    „Kedves Fekete Klára!

    Meg tudná nekem írni, hogy mikor közlekedik óránként a 2-es vagy 71-es? De az is érdekelne, mikor jár tízpercenként a 60/60Y?

    Valótlanságokat írni nem szép dolog, a címbe is beletenni még kevésbé. A Szeged méretű nagyvárosok közlekedési helyzetét és kilátásait ismerve azt sugallni, hogy csak az autó a jó egy adott területen, nos "Ez több véteknél, ez hiba!"”
  • 1. Le Bernyeg 2007. december 27. 22:19
    „Hmmmm, valóban lesz uszoda a Tisza-palota szomszédságában? Tudna valaki erről bővebb, friss információt (pl. linket) beszúrni? Köszönet érte előre is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másnaposságra: savanyú tökfőzelék

Savanyú tökfőzelék, korhelyleves, illetve jéghideg pezsgő vagy búzasör – a macskajaj gyógyításának módszerei szegedi hírességek szerint. Tovább olvasom