Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

SzegedArt: közel a közönséghez

Szeged - Egész napos programsorozattal pénteken indul a május végéig tartó SzegedArt nemzetközi képzőművészeti fesztivál, amit galériákban, kávézókban, utcákon és tereken a város napjához és a pécsi EKF-projekthez is kapcsolódva rendeznek meg.
– Amikor kiderült, hogy a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat partnervárosa Szeged, azon gondolkodtam, hogy milyen kulturális rendezvénnyel kapcsolódhatnánk. A színházi seregszemlét Pécs rendezi meg, az operatársulatok fesztiválját Miskolc – a képzőművészeknek viszont nincs olyan országos találkozójuk, ahol populárisan megmutathatnák magukat. Kísérleti jelleggel ezért képzőművészeti fesztivált rendezünk; szeretnénk, ha gyökeret verhetne a városban egy évente visszatérő, nemzetközi rendezvénysorozat – mondja Tandi Lajos művészeti író, a Szeged folyóirat főszerkesztője, aki a SzegedArt című programsorozatot kitalálta, szervezi. Szlogenje: Vigyük ki a művészetet az utcára; vigyük közelebb a műveket a közönséghez!

Kampfl József Kertész Imréről... Fotó: DM/DV
Kampfl József Kertész Imréről...
Fotó: DM/DV

A fesztivál pénteken egész napos programmal indul: délelőtt 10 órakor az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (Somogyi utca 7.) dísztermében Tendenciák, törekvések és ellentmondások az ezredforduló éveiben címmel nemzetközi művészettörténeti konferenciát rendeznek – olyan jeles előadókkal, mint például Bereczky Loránd és Sturcz János művészettörténész. A belvárosban pénteken 11 órától május 25-éig neves karikaturisták tárlata látható: Kaján Tibor a Dóm cukrászdában, Szűcs Édua az A Cappellában, Sajdik Ferenc a Dugonics kisvendéglőben, a szabadkai Szalai Attila a Cafe Stefániában, az újvidéki Léphaft Pál a Palánk cukrászdában, Németh György a Corso Caféban mutatja be munkáit.

Lantos Györgyi II. János Pál pápáról készült szobrát is láthatjuk majd a Dóm téren. Fotó: DM/DV
Lantos Györgyi II. János Pál pápáról készült szobrát is láthatjuk majd a Dóm téren. Fotó: DM/DV

Az EDF Démász Zrt. Klauzál téri galériájában 16 órakor Tandi Lajos nyitja meg az Antikvitástól az automatizmusig című kiállítást, amely az iskolateremtő szegedi mester, Vinkler László örökösöknél lévő hagyatékából válogat. 17 órakor Solymos László alpolgármester és Nagy Imre művészettörténész nyitja meg a Reök-palotában a július 11-éig látható XIII. Táblaképfestészeti Biennálét. 20.30-kor a Dóm téren Botka László polgármester köszöntője után Novák István Prima Primissima díjas nyugalmazott főépítész nyitja meg a Szembesítés-szembesülés című, május 19-éig látható szabadtéri tárlatot. Az árkádok alatt kortárs szobrászok jeles kortársakról – többek között II. János Pál pápáról, Marian Cozmáról, Ruttkai Éváról, valamint Kertész Imréről és a többi magyar Nobel-díjasról – készített portréit állítják fel.

Szimfonikusok ingyenkoncertje a Dóm téren

A Dóm téri kiállítás megnyitója után pénteken 20.45-től Zeneművészek a képzőművészekért címmel ingyenes szabadtéri koncertet ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója vezényletével Ravel Boleróját és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét adja elő. A hangverseny alatt óriáskivetítőn Victor Hartmann képeit láthatja a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvja a gólyáit Újszentiván

Újszentiván - Vendégszeretően fogadta Újszentiván a település új lakóit: egy gólyapárt. A madarak a… Tovább olvasom