Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Szegeden is nagy sikerű az Avatar

Szeged - Rezeg a léc a Titanic alatt – a minden idők legmagasabb bevételét produkáló film vetélytársra talált: az Avatar már „csak" 800 millióval van lemaradva tőle. A szegedi Belvárosi moziban eddig közel 10 ezren látták a 3 dimenziós filmet. A vezetőség pótelőadásokat is beiktatott.
Csak a múlt hét végén 82 ezer 130-an látták az Avatart Magyarországon. James Cameron 3 dimenziós sci-fijét december közepe óta játsszák a magyar mozikban. Január elejéig 561 ezren vettek jegyet a filmre, amely 791 millió forintos összbevételével első a minden idők legjobb magyar mozibevételeit összegző listán. Világviszonylatban is tarol: Észak-Amerikában év elején 352,1 millió dollárt fizettek a mozirajongók a pénztáraknál, míg a világ többi országában mintegy 670 millió dollárt kerestek vele, így az összbevétel már ekkor meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ezzel az Avatar ötödikként lépett be az egymilliárd dolláros bevétellel büszkélkedő filmek közé, amelyek az ugyancsak James Cameron általa rendezett Titanic, A Gyűrűk Ura – A király visszatér, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse és A sötét lovag.

A 3 dimenziós sci-fi sokak szerint felejthetetlen filmélmény.
A 3 dimenziós sci-fi sokak szerint felejthetetlen filmélmény.

Az Avatar Szegeden is rendkívüli érdeklődést kelt. A Belvárosi moziban a látogatószám lassan eléri a 10 ezres álomhatárt, amelyre a Titanic óta nem volt példa. Ezért is döntött úgy a mozi vezetősége, hogy az eredetileg tervezett előadások mellett tízzel többet vetítenek.

Vörösné Séllei Emma, a Belvárosi mozi vezetője elmondta: december 17-e óta vetítik a filmet, de még mindig hosszú sor kígyózik a kasszánál az előadások előtt. – Az ünnepek alatt annyian jöttek megnézni, hogy a vetítés előtt nem fért be mindenki az előcsarnokba. A régi szép mozis időket idézte a tumultus. Ez is azt bizonyítja, hogy nem fújt ki a mozi, csak jó film kell hozzá – véli a vezető, akitől megtudtuk: az Avatarra a környező településekről is szép számmal érkeztek nézők. Volt, aki Bajáról utazott Szegedre csak a film miatt. – Az egyik néző azt mondta nekem a vetítés után, hogy lelkileg, szellemileg és fizikailag is más ember lett. Láttam az arcokon, hogy teljesen elvarázsolta az embereket a film. Egy férfitól például azt hallottam, hogy 1978 óta, vagyis a Star Wars első része óta nem volt része ilyen filmélményben, mint az Avatar kapcsán. Volt, aki háromszor nézte meg, a napokban pedig egy 82 éves asszony foglalt jegyet nálunk. Az unokája mondta neki, hogy ezt a filmet látnia kell – hallottuk a mozi vezetőjétől.

Egy hónapja vetítik, de még most is sorba állnak a jegyekért a Belvárosi moziban. Fotó: segesvári Csaba
Egy hónapja vetítik, de még most is sorba állnak a jegyekért a Belvárosi moziban.
Fotó: Segesvári Csaba

Adatok

Két hét alatt 108 országból 107-ben listavezető lett az Avatar. A film bevétele megközelíti az 1,4 milliárd dollárt, ezzel 2. a minden idők legjobb bevételeivel rendelkező filmek listáján. Már csak a Titanic van előtte, amely 1997-ben 1,8 milliárd dollárt hozott a készítőinek. Az 300 millió dolláros költségvetésű Avataron több mint ezer ember dolgozott. Cameron még 1995-ben írta meg a forgatókönyvet hozzá, de akkor nem állt rendelkezésre az a technika amivel le tudták volna forgatni, ezért évekig dolgozott, hogy kifejlessze az eszközöket, amelyek az elkészítéshez kellenek.

A Vatikán, a pornóipar és a melegek reakciója

Hiába a világsiker, a Vatikánt nem hatotta meg az Avatar. Az egyházi állam lapja „felületesnek, hiteles érzelmekben szűkölködőnek és ártalmatlan szórakozásnak" minősítette a filmet. Mint a kritikából kiderült, a remek látványeffektusok ellenére túl egyszerűnek találták a sztorit, és felületesnek a környezetvédő üzenetet. Az amerikai pornófilmek készítőit viszont annyira lenyűgözte a mozi, hogy hamarosan átállnak a háromdimenziós technikára. A Stop Avatar Movie egyesület tagjai megsértődtek: úgy érzik, Cameron filmje diszkriminatív, ugyanis nincs benne meleg szereplő. Az aktivisták az elmúlt időszakban többször is tiltakoztak, jövőbeli terveik között pedig az is szerepel, hogy bojkottálni fogják az Oscar-díj-átadót és az Avatar DVD premierrel kapcsolatos sajtóeseményeket is.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. flexsnake 2010. január 23. 06:50
  „Bocs de a filmben az avatar nem egy személy hanem az ember által megszemélyesített másik, nem létező személy. Az avatar ezt jelenti.
  Pandóra szelencéjében meg a gonoszság, kétely és minden rossz volt őrizve. A mitológia szerint amikor ez eltörött, kiáradt a világba. Ne keverd a filmet a létező vagy mitológiai világgal, nem arról szól.”
 • 54. Kerion 2010. január 20. 11:06
  „A Navik eredendően Jók . Ha valaki közülük nem ilyen , az nem is igazi Navi . Tudják , hogy a Szeretet sokkal többet ér , mint a Félelem . És ha van közöttük egy Avatár , akkor kinyílik Pandóra Szelencéje és kiárad belőle az , ami még benne volt . Akkor pedig jönnek a Csodák és minden Jóra fordul .”
 • 53. Kerion 2010. január 20. 01:26
  „Az Avatár a hinduknál a Teremtő küldötte , földi inkarnációja . Feladata a bennszülöttek utólsó végvárának és szent helyeinek a megvédése , a pénz , a gátlástalan rablás és leigázás megakadályozása . Az Ő különleges képességeivel a Navik megvédik hazájukat , majd kiűzik a betolakodókat az egész Pandóra bolygóról . Ja , mert kinyílt Pandóra Szelencéje , és győzőtt a kiszabadult Remény . Ez James Cameron , nekünk , magyaroknak közvetített üzenete . Nameg a békés végkifejlet . Rajta hát .”
 • 52. floridaimagyar 2010. január 19. 00:33
  „Csinaljanak a melegek maguknak egy meleg Avatart, de hagyjak ezt beken, mert az ugy jo ahogy meg lett csinalva! Regen meg ki sem mertek nyitni a szajukat most meg egy ilyen dolog miatt is haborognak?”
 • 51. Parttalan 2010. január 18. 23:10
  „49. rhyyy 2010.01.18. 10:07
  Ezt tényleg nem komplikáltad túl.
  Tudsz még több ilyet is?”
 • 50. IVY 2010. január 18. 11:32
  „Középszerű, de látványos film azoknak, akik kíváncsiak a legújabb animációs technikákra, trükkökre, 3D-s hatásokra. A sztori unalmas. Tipikus Made in USA.”
 • 49. rhyyy 2010. január 18. 10:07
  „nekem van egy elméletem, hogy miért nem voltak melegek. igen egyszerű:
  a na´vik természeti népek, vadásznak, esznek, szaporodnak és alszanak:)
  na most a meleg na´viknak nem lehet utódja, szóval az évszázadok alatt kihaltak a buzik:)
  ilyen egyszerű:P”
 • 48. kiokushyn 2010. január 18. 09:58
  „"kinek a pap,kinek a papné ..".Nekem nem a filmek gyöngye, de a látványtecnika az igen is különleges.A mondanivalója.amit a néző felé sugároz nagyon is állja a helyét.”
 • 47. frakk 2010. január 18. 06:59
  „Nagyon kellemes élmény volt a film. Aki még nem látott 3D-s filmet, ezzel kell kezdenie. Nagyon sok olyan megoldás van a filmben mely eddigi képzelethatáromat is súrolta.
  Tények: Az amerikai hadseregnél már létezik félig ember által működtetett robot, mely a gondolatátvitelt használja, és az emberi test mozgásait utánozza le. A film ezen része tehát már nem is annyira utópisztikus. Egyszerűbb robotokat már a jelenlegi harcokban is használnak Afganisztánban. Az ember nélküli katona a jövő harceszköze, a National Geo-n most van erről egy jó dok film.
  Mindenki nézze meg a filmet , kellemes-- 1350FT egy jegy”
 • 46. flexsnake 2010. január 18. 06:56
  „43. ja mert azt hallotad :D Megsúgom neked ez pontosan az a technológia. Lényege hogy minden jelenetet két állásból vesznek. Au animált világ ennél még egyszerűbb ott ugyanis csak duplikálni kell a modelleket. Ez a technika tökéletesen ugyanaz mint 20éve, semmit nem fejlődött ahogyan a szemünk sem. Ami fejlődött az a gépi modellezés és annak semmi köze a 3dhez. A valódihoz semmiképpen.”
 • 45. Ful 2010. január 17. 19:44
  „Nesze neked gazdasági válság...
  "A szegedi Belvárosi moziban eddig közel 10 ezren látták..."
  Meg sem merem kérdezni mennyi egy jegy...”
 • 44. SSO 2010. január 17. 15:39
  „45! ZSEBOROSZLÁN

  ARANYOSAN NAÍV VAGY :) eljutunk oda is, meglásd drága barátom. Sőt, lesz még világbéke is, meglásd cimbora”
 • 43. Zseboroszlán 2010. január 17. 13:19
  „Én most láttam először 3D filmet, de nagyon bejött. IMAX-ben még jobb lett volna. Tetszett a story is, van Pocahontas beütése, de a téma félelmetesen aktuális. 2154-re simán eljuthatunk odáig, hogy más otthont kell majd keresnünk. Hála Istennek én azt már nem érem meg. A technika új, vagyis inkább a felhasználása, és az, hogy a na´vikat és az avatarokat élethű arckifejezésekkel ruházták fel. Profi munka, de hát James Camerontól ne várjunk mást. A filmzenéről azonban nem esik szó sehol. Elbűvölően szép és kifejező, hozzátartozik az élményhez. Mindenkinek javaslom:)”
 • 42. demeterkornel 2010. január 17. 05:57
  „Ha a címben szerepel az "avatar" szó, akkor biztosan lesz hozzászólás is. Gondolom ezért ír annyit róla a DM. Jól teszik, amíg ugrunk rá, addig fognak írni róla. :-)

  Aki gagyinak találta a történetet, az nézze meg a "Hülyeség kora" című filmet, annak tényleg komolyabb a környezetvédelmi üzenete, de hát nem ugyanaz a kategória.

  A 3D-s technika valóban létezett Freddy Krueger óta, csak az a 3D nem EZ a 3D. És még ez sem kielégítő szerintem, ennél komolyabbra számítottam, amikor annak idején beharangozták, hogy "áttörés" történt a 3D technológia terén. Van még mit javítani rajta.

  A melegek meg szerepeljenek a Jurassic Park 4-ben, játszhatnának dínó eledelt.”
 • 41. gyorgy99 2010. január 17. 01:44
  „38. hozzászólás pocokkaa 2010.01.16. 22:40

  Te latod jol az egeszet.

  40. hozzászólás zehn 2010.01.17. 00:38
  41. hozzászólás flexsnake 2010.01.17. 00:44
  ti meg majd latjatok.:)”
 • 40. flexsnake 2010. január 17. 00:44
  „39. annyira nem volt újfajta :D fredikrüger óta létezik a technika . A számítógépes animáció fejlődöt némikép, de ha ezt a filmet egy névtelen rendező jegyezné, hatalmas bukás lenne. Nem kell elfelejteni: Csak reklámra ugyanannyit költöttek mint magára a filmre. Így azért is megnézik. Aztán jön a tömegjelenség hogy valakinek tetszk, akkor fog a másiknak is mert a szemében már az lesz hogy ő sem lóghat ki a sorból.”
 • 39. zehn 2010. január 17. 00:38
  „Ezt a filmet nem a bugyuta történet miatt kell megnézni.Az a buta amerikaiaknak való.A látvány viszont szuper, magasszintű profi munka!”
 • 38. martin812 2010. január 16. 23:13
  „36. Azért világsiker, mert újfajta módszerekkel lett csinálva.:)Tömören.

  A suliban is hódít nálunk...karosszériás osztályba járok és minap az egyik haverom a kocsi motorháztetőjét csiszolta le, ami kék volt és mikor felnézet azt mondtam "na ne szórakozz nem az AVATAR-ban vagy hanem a műhelyben" erre ő "had tudjam már mivel sminkelem magamat" fiú létére vicces szöveg a legjobb haverom:D”
 • 37. pocokkaa 2010. január 16. 22:40
  „Azzal értek egyet, akinek nem volt jó a film után visszatérni.... ez a film egy olyan gondolati síkon történő átalakulást is pedzeget, ami ténylegesen itt van a kapuban. A tényleges mondanivaló nekem sokkal inkább érdekesebb és felemelőbb volt, mint a látvány...”
 • 36. Starbuck 2010. január 16. 22:09
  „Most teljesen egyetértek a katolikusokkal... Valóban elég szájbarágós, és lapos a környezetvédelmi üzenete a filmnek. A látvány tényleg nem semmi, de én inkább nézek meg egy alacsony költségvetésű alkotást szuper történettel, mint egy fullextrás látványvilágút gagyi sztorival. De lehet hogy bennem van a hiba. A District 9 sokkal jobb volt, mind a történetét, mind a társadalmi üzenetét tekintve.
  Attól meg egyébként még nem (jó) sci-fi valami, hogy vannak benne idegen lények és hogy egy (eléggé kidolgozatlan) jövőbeli világban játszódik.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Nagy privatizációs bokszolások

1992: A Délép-birodalom összeomlásáról és az agrárium hanyatlásáról tudósít az újság. Meg arról, hogy Puskás Ferenc a labdarúgás megmentéséért Szegedre látogatott. Tovább olvasom