Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Szegeden kell bejelenteni az internetes sajtótermékeket

Szeged - Június 30-ig kell bejelenteni az új médiatörvény hatályba lépésekor már működő, de a nyilvántartásban még nem szereplő internetes sajtótermékeket.
A regisztrációhoz szükséges kitöltött űrlapokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz kell benyújtani. A nyomtatványok a hatóság honlapjáról tölthetők le, és "postai úton, eredetiben, cégszerűen aláírva" kell elküldeni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala Információszolgáltatási és Nyilvántartási Kompetencia Központ címére Szegedre, a Csongrádi sgt. 15-be.

Kiricsi Karola szerdán sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a médiatörvény azon internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételét írja elő, amelyeket "gazdasági szolgáltatásként nyújtanak", és amelyekért természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság a regisztrációs szabályok túlterjeszkedő alkalmazásával kapcsolatban is hangot adott a médiatörvénnyel szembeni aggályainak, így elképzelhető, hogy a jogszabály e pontja rövidesen módosulni fog, Kiricsi Karola úgy reagált: az NMHH-nak jogalkalmazóként a hatályos törvényszöveg alapján kell eljárnia, az pedig januártól a médiahatóság feladatául szabta a nyilvántartás vezetését.

Kiricsi Karola közölte, hogy az írott sajtótermékek nyilvántartását ez év végéig még a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) végzi, majd januártól ezt a feladatot is az NMHH veszi át. Kitért arra is, hogy a két legnagyobb hazai hírportál, az Index és az Origo már évekkel ezelőtt regisztrálta magát a KÖH-nél, míg a korábbi szabályozás alapján vezetett lajstromban nem szereplő adataikat a napokban megküldték a médiahatóságnak.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokkal az orgánumokkal, amelyek nem tesznek eleget a regisztrációnak, a szóvivő elmondta: ebben az esetben a médiatanács előbb felhívással élhet, majd határozatban kötelezheti a sajtóterméket az adatszolgáltatásra. Hozzátette: az NMHH a honlapján megjelent tájékoztatóval és ügyfélszolgálatán is segít azoknak, akik nem tudják, hogy vonatkozik-e rájuk a regisztrációs kötelezettség. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magánblogokat és honlapokat nem veszik nyilvántartásba.

A médiatörvény értelmében az NMHH nyilvántartást vezet a televíziós és rádiós médiaszolgáltatások mellett a nyomtatott és az internetes sajtótermékekről, hírportálokról. Koltay András médiatanácstag egy január eleji háttérbeszélgetésen - azzal kapcsolatban, hogy a médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba - hangsúlyozta, fél év van annak a vitának a lefolytatására, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre. Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban - véleménye szerint - még nem minősül üzleti célnak.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. unknown 2011. február 10. 15:38
  „33. saturnus 2011.02.10. 11:37

  Sajnállak Barátom.... Az ember bizonyos körülmények tartós hatása alól felszabadulva elgondolkodik a megnyílt lehetőségekről és a fény felé, a szabad gondolkozás lehetősége felé fordul. Én még 1990 februárban. Szili Katalin meg mostanában. Ha javasolhatok valamit, nézd vissza a HírTV-ben vele készült interjút és akkor megértesz valamit abból, ami benne és bennem is korábban kiváltotta a változást. Nem kell szavazógépnek lenni egyetlen ideológiához kötődve, hanem alakítsd azt az évek során szerzett tapasztalatod szerint. Ez a demokrácia, a valahova leadható szavazatod szabadsága.”
 • 35. antikos 2011. február 10. 15:31
  „Ennek már meg van az ellenszere!!!! Csak majd néznek a fülkeforradalmista viktorkák nagyokat! Valaki írta ... vagy lúzerek? Jelzem lúzerek! De nagyon...”
 • 34. Garfield 2011. február 10. 14:14
  „Internetes sajtótermékek regisztrációja papíron, ehhh... Ráadásul egy olyan hatóságnál, melynek az angol nevében az "infocommunications" szerepel.

  Nem tudom eldönteni, hogy ennyire lúzerek, vagy csak a népet szopatják.”
 • 33. saturnus 2011. február 10. 11:37
  „32./unknown Kedves unknown akkor te is a másodvonalbeli MSZMP vezetésben voltál mint kövér,orbán,kósa,dajs,lázár az most hű segnyaló szülei akik most bosszú hadjáratot hírdettek mert akkor nem kerűlhetek a felső vezetésbe,de az állam pénzén tanultak ingyen meg amarikába?”
 • 32. unknown 2011. február 10. 11:29
  „30. saturnus 2011.02.10. 11:22

  Kedves saturnus! 66 éves MSZMP reformkörös, MSZP alapító gyerek vagyok. Tervgazdász képesítéssel (is)... Amúgy szemüveges vagyok - a tisztánlátás érdekében is :-))”
 • 31. unknown 2011. február 10. 11:25
  „A Hírszerző portálon olvasható az alábbi:

  "...A Magyar Tartalomipari Szövetség szerint a regisztráció az internetes oldalaknál felesleges. Az internet a többi más médiafelülettel ellentétben nem egy korlátos terület, így nem tartják megfelelőnek, hogy ugyanolyan szabályok vonatkozzanak rá, mint például a nyomtatott sajtóra. A médiatörvénynek azonban van olyan, a Matisz által jónak tartott része, ami segíthetne az ügyön. Ez pedig az önszabályozásról szóló, az önszabályozást támogató rész.
  Mlinarics József, a Matisz ügyvezető elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a törvény ezen részének segítségével, széleskörű szakmai megegyezésre alapozva el kellene érni, hogy minél több internetes portál helyezzen el impresszumot az oldalán. Az impresszumban szerepeljen elérhetőség, adatok a tulajdonosról, szerkesztőről, a működtető cégről. A sértő tartalmak ellen ugyanis hatékonyan fel lehet lépni ma a Büntető és a Polgári törvénykönyv segítségével is. A Matisznak ráadásul van olyan nemzetközi portálja, amelyen sértő tartalmakat lehet bejelenteni. Havonta 50-60 üggyel foglalkoznak, az esetek 99 százalékában sikerrel.
  A Matisz a partnereivel több minősítést is bevezetett már, mint a gyermekbarát oldal, vagy ügyfélbarát, vásárlóbarát oldal. Az ilyen esetekben az impresszum tartalmazhatna cégtörténetet is. Ez például egy gyermekbarát oldal esetén segítené a szülőket annak ellenőrzésében, hogy az adott pillanaton kívül a jövőben sem jelenik-e meg várhatóan sértő tartalom az adott oldalon.
  A Matisz szerint önszabályozás keretében meg lehetne oldani az év végéig az impresszumról szóló szabályozás elfogadását, akár a médiatörvény ilyen irányú módosításával. Ez akkor is hatásos lenne, ha nem tennék kötelezővé, mert az impresszum jelenléte jelezné, hogy magára valamit adó honlappal van dolga a felhasználónak. Ahol nincs impresszum, ott jogsértés esetében a rendőrség segíthetne, a Büntető törvénykönyvben meghatározott és a jogsértések szankcionálására alkalmas szabályok alapján. "

  Ez alapján az írott sajtótermékben is található Impresszum, akkor ott is felesleges lenne a sajtótermék regisztráció?

  Felteszem a kérdést: most akkor túlszabályozással állunk szemben, egységesen felesleges a regisztrálás, vagy akkor - mint véleményezem - egységes követelmény legyen az (minthogy csak szokatlan ez az egész világháló informálás terjeszkedés)?”
 • 30. saturnus 2011. február 10. 11:22
  „25./unknown jól van kisgyerek vedd le e narancssárga szemüvegedet menj haza vagy inkább menj vissza az iskolába és ha megtanultad a reális valóságot akkor vissza jöhetsz .”
 • 29. macs 2011. február 10. 11:19
  „unknown,
  játszunk! Van 100 euró adósságod 250-es árfolyamon, az 25 000, a forint elszáll, a 100 adósság 280-as árfolyamon már 28 000. Vagyis az adósság csak nő, csak nő. Függetlenül attól, hogy euróban még mindig 100.
  Eddig fel tudtál venni hitelt x% kamattal, most a pénzügyi megitélés miatt csak (x+y)%-on.Azért kíváncsi volnék, mennyi a növekvő államadósságból az árfolyam éés a kamat változás hatása.
  Aztán arra is kíváncsi lennék arra is, mennyi a narancsszinű önkormányzatok hitelállománya. Úgy tudom sok helyen euróban bocsájtottak ki papirokat. Szóval, érdekes a világ.”
 • 28. saturnus 2011. február 10. 11:17
  „24./unknown Az ország tervezett bevétele 6600milliárd forint a tervezett kiadása 6700milliárd forint. Állam adóságga közel a hazai DGP 80% nem azonos a te számaiddal.légy tárgyilagossabb. Más részt a fideszsek is tevékenyen részt vettek a lopások ban és a kártételekben.”
 • 27. saturnus 2011. február 10. 11:10
  „Nemsokat adok Hódmezővásárhelyről elfog menekűlni lázár, Tíz milliárd eurót remélnek a magánnyugdíj lenyulásából.Hát ezért csinálták ezt ilyen agresszíven!! De azt tudni kell az nem készpénzben van hanem külömböző kötvényekben,állampapírokban. Amihez hónapok vagy évek kellenk a felszabadításához,de ha idő előtt akarnak készpénzhez jutni akkor jelentős ár érték veszteséggel kaparinthatják meg ami akár hét milliárd euró veszteséget okoz az államnak ez nem bűn! Dajts Fűr aldár a sport beléptető rendszerrel öt milliárdos kárt csinált hát ők rázzák a lábukat a moszkvai épületért ami már húsz évvel is többe került a fenntartása mint az értéke??”
 • 26. macs 2011. február 10. 11:10
  „saturnus,
  lehetek cinikus? Tudod, a pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs!!
  Olvastam valahol, hogy a magyaroknak valószínüleg nincs agykérge, mert nem racionálisan, hanem érzelmi alapon döntenek. Van benne némi igazság. Sajnos, sokan arra sem veszik a fáradságot, hogy végig gondolják, amit mondanak nekik, egyszerűbb gondolkodás nélkül elfogadni a dolgokat.
  Az új oktatási államtitkár másról sem beszél, mint kötelességtudó, engedelmes gyerekekről. :-)”
 • 25. unknown 2011. február 10. 11:09
  „22. deszkás 2011.02.10. 11:00

  Deszkás! Akkor miért kérted ki magadnak, hogy nem vagy pap, emiatt sértve érezted magadat?”
 • 24. unknown 2011. február 10. 11:06
  „21. saturnus 2011.02.10. 10:58

  Egye fene, legyen igazad, de, hogy ne így legyen, vállald magadra az ország előző kormányzati ciklusaiban felgyülemlett 80 milliárd Euro tartozásunk esedékes törlesztőrészletei (idén 2.500 milliárd forint, jövőre 3.000 milliárd forint) visszafizetését. Amikor az ország ezévi bevétele összesen 14.500 milliárd forint. Hogy jól aludjak én is :-))) Milyen jó lenne jobban élnünk kisebb (kamatozó - itt is van ám THM!) adósság nélkül!”
 • 23. macs 2011. február 10. 11:02
  „Ajánlom a társaság figyelmébe Orwell 1984 című könyvét. Tanulságos olvasmány.
  Más.
  A pedofilek miatti internet figyelés oka a gyermekek védelme, ami nagyon helyes. Kínában bizonyos IP címek le vannak tiltva. Csak kijelölt vízeken szörfölhetsz!”
 • 22. deszkás 2011. február 10. 11:00
  „UNKNOWN! Aszta! Hülyén halok meg ha nem mondod.”
 • 21. saturnus 2011. február 10. 10:58
  „Evelyn_26 Lázár biciglije,nem vagyok írígy de tudom megveti őt a nép,utálattal kezdenek lenni a fdesz és minden olyan személy ellen aki mint/ Hagyó Miklós is/,azt gondolja hülyék vagyunk.? Mi is rendelkezünk olyan ismeretekkel amire hivatkozik de minez gyerekes duma.Hódmezővásárhely lakosai miután sorban kiderűl a fidesz aljas és hazug politikája sajnos már késő mert akkorát bukik ez az ország,hogy itt már nem három hanem kilenc millió koldus országa lessz nemsoká. Nem veszik észre a párhuzamot??? 1956 szuezi csatorna öböl váltság? Most újra kitőrt ott nagy azűr és itt is rohanunk affelé!! Közeleg a vég,DRASZTIKUS elvonások lesznek földönfutóvá és nincstelenné tették és teszik az emberek millióit!! Utálattal és megvetéssel beszélnek a fidesz vezetőiről de a seggnyalóiról is.Lázárt egyre többen utálják .Az év első hónapjában nagyobb lett ahiány mint az első félévesre tervezhető lett volna. Egyszóval elfogyott a pénz. Rövidesen százezrek kerűlnek utcára mert az angol pénzügyi lapnak kijelentette orbán nincs pénz arra az alapra amit tavaly őszel létre kellett volna hozni.Nem teljesűlt a 3.8%-os hiánycél 3.9% lett belőle.! Idén már csak 3%-nak szabadna lenni.MIlyen drasztikus elvonások lesznek? Most jelölik ki Siófokon és azon agyalnak hogyan komunikálják.Elvonják a hatvan ötéven felülieknek adott utazási kedvezmény emelik az energia árakat,1200Km vasútvonalat szüntetnek meg.Emelik a jegy árakat.Fizetni kell az egészségügyi ellátásért. Elveszik a gyógyszer ár támogatást 800milliárd forintot akarnak így előteremteni.Már elejtett szük körű beszélgetéseikben az szivárgott ki,hogy a ratkó korszak gyerekeit és az öregeket ellehetelenítik anyagilag és mihamarabb kihaljanak azélők sorából,majd azok a fiatlok akiket befolyásolni tudnak azokkal akarja az új jövőjét mig él biztosítíni mint egyeduralkodó.Emberek a zsarnok a nyatokra telepszik ti szavaztatok rá és az aki nem ment el ellenük szavazni.Olyan elbocsájtások következnek hétfőtől a megyénél és az ország más megyéiben ,hogy attol koldulnak majd álmában sem gondolták,hogy utcára kerülnek hát majd most ott lesznek.”
 • 20. unknown 2011. február 10. 10:52
  „19. Evelyn_26 2011.02.10. 10:28

  "...A kötelező internet regisztráció ..."

  Az én - és mindenki másé - interneten lévő honlapom (lévén azonosító "domain" megkülönböztető neve) is regisztrálva van a nemzetközi egységes nyilvántartásban. Az nem tartozik a médiaszolgáltatás témakörbe. Ezért nekem nem kell regisztráltatnom magamat, lévén hogy nem vagyok média hírszolgáltató.”
 • 19. Evelyn_26 2011. február 10. 10:28
  „A kötelező internet regisztráció pedig egy szoftos diktatúra bizonyítéka. Az állam és kormánypárt mindent tudni akar.”
 • 18. Evelyn_26 2011. február 10. 10:25
  „A "ferde hajlam" és a papi hivatással bizonyos egyházaknál együtt járó nőtlenség szerintem kéz a kézben jár. Az egyházak egy része a földi élet megrontója.”
 • 17. unknown 2011. február 10. 09:43
  „16. deszkás 2011.02.10. 09:35

  "...A pedofiliát emlegetted ami nekem sértő révén én nem pap vagyok. ..."

  ????? A pedofilia nem "papi" téma, hanem a gyermekek ellen elkövetett alkalmi, vagy rendszeres bűn általában a ferde hajlamú nagykorúak részéről...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Kelet-Európa legzöldebb egyeteme

A méréshez szükséges kérdőívet 34 ország 95 egyeteme töltötte ki, ezen belül 17 európai ország 36 egyeteme. Tovább olvasom