Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Szegedért Alapítvány: 22 év a város szellemiségéért

Szeged - 1989 óta szolgálja díjaival, támogatásaival, gálaműsoraival a város szellemiségét a Szegedért Alapítvány. A soros elnök, Kiss Piroska szerint ritka az olyan alapítvány Magyarországon, amelyik több évtizeden keresztül az eredeti célokat valósítja meg.
A rendszerváltás előtti társadalmi közegben az alapítóknak, az akkori városi tanácsnak és 7 szegedi nagyvállalatnak sikerült egy demokratikus rendszerben működő alapítványt létrehozniuk. Az elnökség mindenkori soros elnökének például csak egy évet adtak arra, hogy megmutassa rátermettségét – nem akarták, hogy bárki hosszú időre rátelepedhessen az alapítványra. Az elgondoláshoz Debreczeni Pál, az azóta elhunyt ötletgazda ragaszkodott.

Kiss Piroska már másodszor soros elnök: először 2001-ben a CIB Bank szegedi fiókigazgatójaként, most a Budapest Bank Szegedi Vállalati Üzleti Központ vezetőjeként felel a jövő év közepéig azért, hogy ne csorbuljon az alapítvány szellemisége.

Kiss Piroska már másodszor tölti be a soros elnöki posztot. Fotó: Karnok Csaba
Kiss Piroska már másodszor tölti be a soros elnöki posztot.
Fotó: Karnok Csaba

200 millió támogatásokra

Az alapítvány – amelynek megalakulása óta, 22 éve Bódi György a titkára – fennállása során 200 millió forintot ítélt oda díjakra, támogatásokra a beérkező pályázatok alapján, a közvélemény nyilvánossága előtt. Az alapítványt közel 200 cég és magánszemély támogatja. A fődíj 2012-ben 700 ezer forint, a kuratóriumi díjak 350 ezer forinttal járnak.

A soros elnök elmondta: Magyarországon ma 60 ezer fölötti a civilszervezetek száma, de ezen belül számos alapítvány nem működik ténylegesen. A Szegedért Alapítvány azért számít egyedülállónak, klasszikusnak 22 év elteltével is, mert az eredeti célokért dolgozik: adományokat gyűjt, és ezekből díjazza azokat a személyeket, akik a szegedi kultúráért, tudományos életért és a művészetekért a legtöbbet teszik. – Szegedet az egész ország úgy ismeri, mint a kultúra, a tudomány, a művészet városát – hangsúlyozta Kiss Piroska. – A legjobbakat egy fődíjjal és három kuratóriumi díjjal jutalmazzuk minden évben, emellett egyszeri, kisebb összegű anyagi támogatást kapnak azok, akik könyvet adnak ki, tanulmányútra mennek, konferenciát szerveznek, kutatnak.

Hozzátette: nem kíván változtatni a hagyományokon. Szerepe abban lehet, hogy – az elnökség többi tagjával együtt – megpróbál új támogatókat találni az eddigi stabil támogatói kör kibővítésével. Míg korábban egy-egy cég több millió forinttal állt az alapítvány mellé, most már minden 100, 200 ezer forintnak örülnek. A támogatásokból tudják odaítélni a díjakat, megrendezni a 2012. március 10-i színvonalas gálaestet és fenntartani az alapítványt. Az alaptőkéhez, a vagyonhoz nem nyúlnak, az 1989 óta sértetlen. – Várjuk az ajánlásokat a díjazottak személyére, amit bárki levélben megtehet, ez ugyanis egy civil szerveződés – mondta Kiss Piroska.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy tanszék költözik vissza a Dóm térre

1,5 milliárd forintból újították föl a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri épületeinek egy részét. Az uniós pénzforrás egy hetedét berendezésekre költhették. Tovább olvasom