Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Szegedi a dóm Mariborban

Maribor - Sok mindenben hasonlít Szlovénia második legnagyobb városa Szegedre. Maribort is kettészeli egy folyó, ott a Dráva vize fagy majd be hamarosan.
A hatalmas egyetem miatt sok a fiatal, akik előszeretettel töltik az időt a hosszú sétálóutcán vagy belvárosi kávézókban. Karácsonyi vásáruk is van, rengeteg forralt borral és méregdrága olasz sajtokkal. A 115 ezres városban sétálva azonban nem ez a leginkább szembetűnő hasonlóság. A ferencesek által épített templom háta mögé érve úgy éreztük, Szegeden járunk. Történetét olvasva meggyőződtünk, hogy nem csak beképzeljük a hasonlóságot. Az interneten található források szerint a jellegzetes, a XX. század elején épült vegyes neoromán és neogót stílusú templomról van szó, amelyet Szűz Mária tiszteletére szenteltek.

Kísérteties a hasonlóság. A szerző felvétele
Kísérteties a hasonlóság. A szerző felvétele

A szegedi épületet 1930- ban szentelték fel, a mariboriról csak annyit tudtunk meg, hogy szintén a század első felében készült. A tervezőkről nem tudtunk meg információt, sem Foerk Ernő, sem Schulek Frigyes nevére nem bukkantunk, akiknek a szegedi fogadalmi templom terveit köszönhetjük. A Foerk által véglegesített tervek miatt épült téglából Szeged leghíresebb temploma, Schulek még fehér kőben gondolkodott. Valószínűleg a mariboriak is spórolni akartak, hiszen ők is téglát használtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős szerdája volt a megyei rendőröknek

A szegedi Kálvária téren egy zavart férfi csuklóján kórházi karszalaggal egy vékony pólóban… Tovább olvasom