Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szegedi az új görög katolikus püspök

Szeged - Előreláthatólag harminc évig nem lesz ehhez fogható: a római pápa a szegedi származású Kocsis Fülöpöt nevezte ki az egyetlen, egész országot felölelő görög katolikus egyházmegye püspökévé. Szülei rendkívül büszkék rá.
– Három lányunk után Péter fiunk a legifjabb, tizenkét unokánk meg egy dédunokánk van. Nálunk a család a legfontosabb. Emlékszem, Péter óvodás korában említette először, hogy pap akar lenni. Ez feledésbe merült, még a Radnóti-gimnázium végzőseként is az egyetem matematika–fizika szakára készült, és csak érettségi előtt jelentette be, hogy mégis inkább pap szeretne lenni. Örültem, mert így azzal foglalkozik, amit igazán szeret – hallottuk Kocsis Fülöp püspök Szegeden élő 84 éves édesanyjától, Kocsis Istvánné Margit nénitől, aki a Vedres-szakközépiskola nyugalmazott pedagógusa.

86 esztendős férje, Pista bácsi a család krónikáját lapozva büszkélkedett: Péter minden választása szabad volt életében. Így lett a szegedi Batthyány utcai fiúból hitoktató, majd egy borsodi görög katolikus kisfalu parókusa. 1998-ban 35 évesen tett szerzetesi fogadalmat négy év belgiumi felkészülés után, és ekkor kapta a Fülöp nevet. Ettől kezdve Kisvárdától nem messze, a dámóci monostorban él szerzetestársával. A görög katolikus egyház elvonult szerzetesei ők, melynek egyetlen egyházmegyéje az egész ország területére kiterjed.

A püspök édesapja, Kocsis István büszkén mutatja a családfát. Fotó: Miskolczi Róbert
A püspök édesapja, Kocsis István büszkén mutatja a családfát. Fotó: Miskolczi Róbert

– XVI. Benedek pápa püspöki felkérését hallva Fülöp sokáig gondolkodott, hogy elfogadja-e a kinevezést. Ebbe a döntésébe sem szóltunk bele. Büszkék vagyunk rá, bár legalább ugyanannyira féltjük is őt. Óriási felelősséggel jár az egész ország majdnem háromszázezer görög katolikusát vezetni – tette hozzá az édesanya.

Nehezen értük el telefonon Fülöp testvért, mert szigorú a szerzetesi napirend. Emellett készül a hét végi pünkösdre. A júniusi beiktatásáig elődje, Keresztes Szilárd marad hivatalban. A „megválasztásáról" elmondta, hogy a római katolikusokéhoz hasonlóan zajlott. Az elődje 75 évesen nyugdíjazását kérte, amit XVI. Benedek pápa elfogadott. A helyére három jelöltet terjesztettek elő, közülük választotta az egyházfő a dámóci szerzetest. A 45 éves püspök ezzel az elhatározásával előreláthatóan tehát harminc évre kötelezte el magát.

Kocsis Fülöp
Kocsis Fülöp

– Három püspök szentel majd a keleti liturgikus előírások szerint: az elődöm mellett Milán munkácsi és Jan Babják eperjesi görög katolikus püspök. Gyökeresen megváltozik az életem, mert a csöndes kicsi bodrogközi faluból Nyíregyházára költözöm a püspökségre. A feladatok ellátásában az eddigi apparátusra támaszkodom, mert zöldfülű vagyok a szervezésben. Nem is menedzsernek készülök, hanem egy összetartó család pásztora, atyja szeretnék lenni. Fülöp testvérből Fülöp atya – árulta el a magyar görög katolikusok szegedi származású új püspöke.

Egyházmegyéket alapítana

Egyik legfőbb feladatának Kocsis Fülöp azt tekinti, hogy folytatva elődje erőfeszítéseit, a földrajzilag jól elkülöníthető Miskolc környéki és dunántúli egyházközségekből két önálló egyházmegyét alapítson, élükre pedig a Szentszék önálló püspököket nevezzen ki. Ezáltal aktívabbá tenné az egyházmegye, illetve egyházmegyék életét. Az, hogy az ezer szegedi és város környéki görög katolikus hívő a szervezeti átrendezés után továbbra is hozzá tartozna-e, még nem tudni.

Olvasóink írták

  • 1. Szücs Antalné 2008. június 30. 23:13
    „A mai napon részt vettem kis családommal Kocsis Fülöp Püspök szentelésén,szavakban nem tudom kifejezni azt a szeretetet,ami Püspükünkböl áradt,az Úr áldja meg öt,gyönyörü volt a szentmise és büszke vagyok rá,hogy mindezt a mi kis városunkban élhettük át Hajdudorogon,a cikk tartalmas és érdekes.Köszönjük az irojának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feke Pál visszavágyik a Dóm téri színpadra

Szeged - Jézus Krisztusként tényleg szupersztár volt a szegedi szabadtérin, ma este eldől, hogy… Tovább olvasom