Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szegedi fejlesztés: mozgásgyógyszer kövérség ellen

Szeged - Génjeinkben kódolt a hízásra való hajlam mértéke. Ez a kiindulópontja annak a 2 éves programnak, amelynek eredményeként mozgásgyógyszert fejleszt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) irányításával működő nemzetközi konzorcium.
- Népbetegség a kövérség: a magyar lakosság 20-25, míg a diákok 30 százaléka szenved a fölös kilóktól. Célunk a kövérség kialakulásának megértése, majd annak - csúcstechnológiát igénybe véve - tudatos befolyásolása a fittség megőrzése érdekében - jelenti ki László Ferenc belgyógyász. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára irányításával vizsgálják többek között például a 3 dimenziós mozgáselemző rendszer alkalmazhatóságát a testsúlycsökkentő programok hatékonyságának mérésére.

A 2005-ben önállósodott sporttudomány, mint önálló entitás, az egyetemeken most már külön oktatási ág. Ennek jegyében a szegedi az első olyan projekt, amely sporttudományként kapcsolódik az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett konzorcium 2009. július 1-je óta dolgozik, a 340 millió forintos költségvetésű (40 milliós önrész mellett 300 millió forint támogatást elnyert) projekt 2011. június 31-én zárul. Újdonságnak számít, hogy a tudományos kutatás eredményei azonnal hasznosulnak az oktatásban.
 
A haskörfogat mérése a Fogyiklubban. A gének üzenetét is figyelembe veszik. Illusztráció: Segesvári Csaba
A haskörfogat mérése a Fogyiklubban. A gének üzenetét is figyelembe veszik.
Illusztráció: Segesvári Csaba


- A 3 dimenziós mozgáselemző rendszer alapműszere a humánkineziológiának. E multidiszciplináris tudományág a mozgással összefüggő törvényszerűségek érvényesülését tanulmányozza természetes és speciális helyzetekre vonatkoztatva. Az élsportolókkal foglalkozók körében elterjedt 3D-s műszert a proaktív medicinális projektünkben is alkalmazzuk - magyarázza a professzor. - Azt vizsgáljuk, hogy ha csökken az ember testsúlya, miként javul a mozgásképessége és a mozgásának minősége. Ennek érdekében testsúlycsökkenést elősegítő mozgásprogramokat szervezünk.

A program teljesítése a kétharmadánál tart. A munkahelyi egészséget szolgálta a szegedi városházán és az áramszolgáltató irodaházában ülőmunkát végzőket megmozgató torna. A fogyiklubban túlsúlyos emberekkel, míg az asszonytornán zömmel változó korban lévő, illetve még korosabb, esetleg depresszióra hajlamos nőkkel foglalkoztak az erre kiképzett diákok - a trénerek. Közben folyamatosan figyelték a résztvevők genetikai szabályozásának, hormonszintjének és hangulatának alakulását, illetve a mozgás hatékonyságát. E tapasztalatok és a kutatás eddigi eredményei alapján állítható: a genetikai, a hormonális vizsgálatok, valamint a tréner felmérése alapján mindenkinek a fittségéről kialakítható az a kép, amely alapján összeállítható az egyénre szabott vagy csoportos mozgásgyógyszer.

- A FITTGEN névre keresztelt program jól illeszkedik az Új Széchenyi-terv prioritásai közül háromhoz is - jelenti ki a professzor. Egészségipari, mert proaktív medicinális program; turisztikai, mert a termál- és gyógyfürdőket föltöltheti szolgáltatási tartalommal; de a kutatásfejlesztési prioritáshoz is kapcsolódik, mert programjukat folytatni kívánják. A továbblépés egyik iránya a „minimális invázió", vagyis hogy a most még csak a vérvizsgálatból nyerhető géninformációt a jövőben a különböző nyálkahártyakenetből is képesek legyenek kimutatni. A másik kutatási irány az adatbányászat. Ugyanis a program eddigi első fordulójában 3 csoportban 250; a másodikban 160 ember vett részt, s mindegyik szereplőről 300-400 paramétert rögzítettek, s e százezres adatmennyiség összefüggésrendszere a legkülönbözőbb szempontok alapján elemezhető. A harmadik irány a gyakorlati használhatóság megteremtése, amelynek érdekében a projekt FITTGEN domain néven fél éven belül saját honlappal áll elő.

László Ferenc belgyógyászként oktatja a rekreáció szakos hallgatókat. Fotó: Schmidt Andrea
László Ferenc belgyógyászként oktatja a rekreáció szakos hallgatókat.
Fotó: Schmidt Andrea

Testtömegindex és hastérfogat

A testtömegindex (angolul: Body Mass Index = BMI) nemzetközi arányszám a ideális testalkattól való eltérések egyszerű felmérésére. A kutatók szerint rizikóbecslésre célszerűbb a haskörfogattal számolni. De a szegedi projektben másféle antropometriai paraméterek alapján is vizsgálják alanyaikat. Mindezek mellett például pszichoszomatikus analízist is végeznek - mozgás előtt és mozgás után. A program hatékonyságának lényege, hogy a túlsúly megjelenésének lehetősége kialakulása előtt jelezhető, így már gyermekkorban receptszerű program íródhat az egészséges és az egyénnek szükséges mozgásformára.

Együttműködés a rekreációért

A konzorcium a Szegedi Tudományegyetem irányításával dolgozik. A programban az universitas több egysége is részt vesz: a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a testnevelő és rekreáció szakos hallgatókat adja, az SZTE Általános Orvosi Kara a normál (például koleszterin, triglicerin, vércukor, hemoglobin A1C) laboratóriumi vizsgálatokat végzi, a Természettudományi és Informatikai Kar pedig, párhuzamosan állatkísérleteket végez a mozgás jótékony hatásáról az infarktusra és a túlsúlyra. A konzorcium hazai tagja a genetikai vizsgálatokat végző Szegedi Biológiai Kutatóközpont; a trénereket képző és a mozgásgyógyszert fölhasználó csoportokat szervező Szegedi Rekreációs Sportklub; a kecskeméti adatkutató cég, a DataResearch Kft. A három külföldi partner: a gyerekek sportpedagógiai módszereiben jártas, testsúlycsökkentő programot indító szlovákiai Nyitráról a Konstantin Filozófus Egyetem; az állatkísérletekben és a kövérség hormonális szabályozásában nagy tapasztalatokkal rendelkező londoni William Harvey Kutatóintézet, illetve a rekreáció szülőhelyéről, Norvégiából a Hedmark Egyetem elverumi részlege.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Betonpapa 2011. január 26. 22:38
  „Egy, hogy prof. László Ferenc Tanár Úr, akit én személyesen ismerek, lehet, hogy nem nádszál vékony, de tesz az egészségéért. Heti két alkalommal röplabda edzéseken vesz részt, mind emellett az egyetemi sportéletből is kiveszi a részét.
  Kettő. A megvizsgált személyek mind maguk váltottak bérletet a különböző klubokba, mert fogyni szeretnének, majd amikor indult a kutatás, önkéntesen vállalták, hogy különböző vizsgálatokat végezzünk rajtuk.
  Három. Itt nem olyan gyógyszerről van szó Zsoltee, amit be kell venni, hanem a gyógyszer maga a mozgás, az egészséges életmód kialakítása és fenntartása, aminek segítségével a kóros elhízás megakadályozható lenne, ami által a sok szív- és érrendszeri betegség és az ezekkel járó korai halálesetek visszaszorulnának. -

  Végül, osztom csendesen véleményét, nem kifogásokat kell találni, hanem igenis rá kell szánni magunkat a mozgásra, nem mások miatt, hanem magunk miatt!!! Sok sikert mindenkinek, aki hajlandó a tükörbe nézni és tenni az ellen, amit ott lát!”
 • 20. sajtkukac 2011. január 24. 05:57
  „Én csak egy lelkiismeretes endokrinologust és belgyógyászt keresnék. Tud ilyet valaki itt Szegeden? :D”
 • 19. tol 2011. január 23. 21:30
  „kedves csendesen! Remélem, mozogni jobban tudsz, mint olvasni. Sok sikert! :)”
 • 18. Bördy 2011. január 23. 20:37
  „Azért van sok kövér ember, mert van mit enni! Ebből levonva a konzekvenciát... ha van mit enni, nem is élünk rosszul:)
  Tehát, jobban élünk,mint 4éve!:D”
 • 17. Zsoltee0716 2011. január 23. 20:21
  „Ha itt gyógyszerről van szó akkor magyarán még több drogot próbálnak bele tömni egyes emberekbe, lehet segít rajtuk lehet, hogy nem.”
 • 16. csipcsup 2011. január 23. 17:33
  „Hitelesebb lenne a projekt, ha elsö embere is részt venne benne és nem csak oktatná elméletben a rekreációs hallgatókat. László doktor fotóját elnézve vetekszik BMI-e szillériével...”
 • 15. PipiczGabor 2011. január 23. 13:01
  „Nem kell annyit zabalni es inni es a mozgas sem elhanyagolhato.Igaz mar nincsenek gyarak es uzemek ahol le lehetne adni a kilokat. Fizikai melot mar senki sem akar vegezni, igaz ahhoz munkahelyek kellenenek.Nem baj az uj politika megoldja.Tiz ev egymillo munkahely.Jo ha szazezer lesz belole. Ha-ha.”
 • 14. szilléri 2011. január 23. 11:12
  „BMI indexem 30 = túlsúlyos
  340 millió forintos költségvetésű projektből kérnék egy szerényebb összeget 20 éves szőke testtömeg csökkentőre, vagy ,,badibérletre " !!!!!!!!!!

  Köszönöm !

  ,,B" terv a nyugodtabb, kiegyensúlyozott élet és rendszeres egészséges életmód, de ez nem a mai Magyarország!”
 • 13. papagaly 2011. január 23. 09:14
  „Hol van az a fogyiklub? Árjegyzéket kérek melléjük, merthogy nem ingyen, az biztos.”
 • 12. csendesen 2011. január 23. 07:42
  „11. tol Nem kifogásokat kell gyártani!! Egyszerűen akarni kell mozogni, hidd el ez a titok nyitja.”
 • 11. tol 2011. január 22. 21:46
  „meg hogy az egyetemistáknak nincsen egy külön uszodájuk, amit már harminc éve terveznek, sportolni amatőr módon már egyre nehezebb, új lakótelepek épültek minden mozgáslehetőség nélkül, és akkor nekem elkezdik magyarázni a testtömeg-indexet...Ferikém, édes szívem, mikor voltál utoljára kocogni, ugye, még ebben az évezredben?”
 • 10. deszkás 2011. január 22. 20:42
  „MIGNOON! Meg hajnövesztőt pódának. :))))”
 • 9. jozko 2011. január 22. 20:25
  „7- Hunny 24 :

  Így bizony, így volt!

  Kapálás helyett akármilyen tartós, rendszeres munka, fizikai terhelés megteszi.
  Túlzások nélkül de kiadósan, rendszeresen...”
 • 8. deszkás 2011. január 22. 16:55
  „Hurrá bevesszük a gyógyszert aztán mehet a zaba tovább.”
 • 7. Hunny24 2011. január 22. 16:13
  „Jozko ezt a kapazint én is hallottam már. Csak akkor épp arra gondolt az illető, hogy fogd meg a kapa végét és menj ki a kertbe dolgozni. Érdekes módon a régi öregek mindig szalonnát meg kolbászt ettek kenyérrel, és nem voltak elhízva, mert ismerték a kapazint.”
 • 6. Mignoon 2011. január 22. 15:50
  „ilonya néni erösebb szemüveget vegyen fell”
 • 5. Mignoon 2011. január 22. 15:49
  „igen egy dagadt seggedt látunk a képen
  messze van a hastol
  sulyos baki megint”
 • 4. Mignoon 2011. január 22. 15:47
  „adjanak a bottka szavazoknak !”
 • 3. sügér63 2011. január 22. 15:30
  „Már megint feltalálták a fából vaskarikát!?”
 • 2. jozko 2011. január 22. 15:15
  „Kapazin....
  Ezt ajánlották a régi öregek elhízás ellen.

  Ma már nemigen lehet beszerezni, nem is divat-de a hatékonyságát a legtöbb szakember ma sem vitatja.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veled van tele a sajtó!

Csongrád megye - Január 31-éig jelentkezhetnek a Fiatal Európa Szerkesztőség című programra azok az… Tovább olvasom