Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szegedi Szabadtéri: december 13-án dönthetnek újra az ügyvezető leváltásáról

December 13-ai rendkívüli ülésén dönthet a szegedi közgyűlés ismét Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról.
A kulturális szakember menesztéséről szombati ülésén szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület. A határozatot azonban Botka László (MSZP) polgármester – élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével – nem írta alá. Ekkor a politikus közölte, amennyiben a javaslat a rendkívüli közgyűlésen is megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

A polgármester a szavazást követően kifejtette, méltatlannak tartja, hogy a jobboldali képviselők a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját áldozták fel politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen.

Botka László a rendkívüli közgyűlés időpontját bejelentő Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „ami történik, nem Szeged szégyene, hanem azé a tizenöt képviselőé, akik ezeket a törvénytelen és kárt okozó javaslatokat megszavazták. Adjunk nekik esélyt, hogy meghallják a szegediek felháborodott hangját, és legyenek képesek korrigálni a városnak hátrányos döntéseiket!"

Kohári Nándor, a Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző fideszes képviselő az MTI érdeklődésére közölte, fenntartja a korábbi javaslatát. Ennek alapján a közgyűlés pályázatot írna ki a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetői posztjára, és annak elbírálásáig korlátozott szerződéskötési jogkörrel a cég szabályzatában leírtaknak megfelelően a jelenlegi helyettes, Juhász Péter irányítaná a vállalkozást.

A politikus közölte, a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen Bátyai Edina menesztése.

Bátyai Edina egyben a szegedi REÖK ügyvezetője is volt. Leváltása azután került napirendre, hogy egy, a REÖK-ben rendezett kiállítás egyik installációja sokakban felháborodást keltett.

Haág Zalán a közgyűlés kulturális bizottságának kereszténydemokrata elnöke az MTI-nek korábban így fogalmazott: "a többség értelmezésében Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét gúnyolták ki azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy levágott kéz társaságában".

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. czindi 2012. december 07. 18:34
  „Arra lennék kíváncsi, hogy valaki "művészi alkotásként" egy hétágú gyertya-tartót tett volna az asztalra, ahol a gyertyák helyén lett volna egy-egy adag fekália, mekkora lett volna a ricsaj? Tiszteljük egymás vallási nézeteit, vica-verza...és akkor békében élhetünk itt a földön. Más kérdés, hogy ezért leváltani Bátyai Edinát? Sztem a szegedi fidesz-frakció többetűárt a FIDESZNEK, mint az összes ellenzék együttesen...”
 • 61. bélabá 2012. december 06. 23:37
  „48. Francois 2012.12.06. 10:58
  Magvas gondolatok! Nehéz volt megszülni?”
 • 60. vélemény 2012. december 06. 16:25
  „52. Bakker18
  Őt majd az új igazgató rúgja ki januárban.”
 • 59. vélemény 2012. december 06. 16:23
  „50. Bakker18
  Az a kifejezés Ady előtt is létezett és olyanokra találták ki, akik túlértékelték magukat. Olyanokra akik azonosították a saját személyüket intézményekkel, városokkal, stb.
  Edina ezt fő támogatójától, a tanácselnöktől tanulhatta, aki a kijelentéseiben Szegeddel érzi magát azonosnak.”
 • 58. vélemény 2012. december 06. 16:10
  „45. Commander-V2
  Sz L és K L G is megy tüntetni?
  Előzmény:
  42. Kíváncsi leszek arra a néhány DK-sra és LúdMillásra, aki 13-án elmegy demonstrálni és füttyögni.
  Nem érdekes, hogy csak a balosok és a liberálisok állnak ki Botka kegyence mellett?”
 • 57. macs 2012. december 06. 14:01
  „51. csergemerge,
  azt mondod, hogy "a REÖK-ben rendezett kiállítás egyik installációja sokakban felháborodást keltet." Nem tudok mit kezdeni ezzel, hogy SOKAKBAN felháborodást keltett, mert anno nem hogy sokan, de mondhatni mindenki, úgy gondolta a Föld lapos és a Nap körülötte kering, aztán kiderült tévedtek. :-)”
 • 56. pala1964 2012. december 06. 13:38
  „51, kdnp-s hívő, kibújik a szög a zsákból: vétkezni ugyebár vallásos témában lehet, ez pedig nem az... BE legfeljebb hibázott, ahogy írod, "sokak szerint"

  én meg azt állítom, sokkal többünk szerint meg nem hibázott. na?”
 • 55. Bakker18 2012. december 06. 13:10
  „macs ::))Én is tudom hogy mi itt a helyzet a kérdésem csupán költői kérdés volt mert egyesek "csak az igazgató asszonyt nyúznák a "kiállított mű remek miatt",amihez az igen tisztelt tanár úrnak is van "némi"köze,és hogy mi is volt ebben az egészben a szerepe azt meg végkép nem firtatja senki,ilyen ez a kép::)))))))”
 • 54. macs 2012. december 06. 13:00
  „52. Bakker18,
  miért? miért? mert nem őt tűzték a céltáblára. :-D
  Azért kíváncsi lennék, ha mód lenne a város összes lakosát megkérdezni, mi a véleménye az ügyről, mi lenne a végeredmény? Ez is olyan mint egy lakossági fórum, akiknek nincs problémája, vagy számukra nem fontos a téma, azok nem mennek el, viszont akiknek van problémája, fontos a téma, azok elmennek. Aki a végeredményt nézi, az azt látja, amiről szólt a fórum nem nyerte meg a lakosság tetszését és sokaknak problémája van vele. Pedig elképzelhető, hogy az így kialakult kép, hamis.”
 • 53. margot 2012. december 06. 12:59
  „Ezt a <moderálva> bandát rég el kellett volna zavarni és feloszlatni a testületet.”
 • 52. Bakker18 2012. december 06. 12:25
  „De akkor a "művészeti igazgató felelőssége az egy ilyen helyen mi????Magyarázza már meg valaki,őt miért nem pellengérezték ennyire ki??::)))”
 • 51. csergemerge 2012. december 06. 12:13
  „Bátyai Edina egyben a szegedi REÖK ügyvezetője is volt. Leváltása azután került napirendre, hogy egy, a REÖK-ben rendezett kiállítás egyik installációja sokakban felháborodást keltett.

  Nehéz megmondani, mi a jobb, ha megy, vagy ha marad. Én a menesztésére szavazok. Hosszú éveken át Magyarország egy következmények nélküli ország volt. Egy bizonyos szint fölött szétfolyt a felelősség, nem volt vétkes, a "dolgok csak úgy megtörténtek".
  Bátyai Edina sokak szerint vétkezett, (mert sokakban megbotránkozást keltett) és ezért most számolnia kell ennek következményével. Máskor talán körültekintőbb lesz.”
 • 50. Bakker18 2012. december 06. 11:56
  „Vélemény ..látom nagy rajongója vagy Ady költészetének.."percember"..akkor értelmezd is a verset,amit ha jól tudom Bujtor István tolmácsolásában biztosan nem értesz félre::)))).....Egyébkén ajánlom figyelmébe az igen tisztelt torony alattiaknak is ..tanulságos vers::)))))))))”
 • 49. macs 2012. december 06. 11:33
  „47. vélemény,
  mondtad már Szörényivel, hogy nem helyesled a rendező választását és szerinted XY lenne a megfelelő a darab színrevitelére?”
 • 48. Francois 2012. december 06. 10:58
  „Soha nem szabad akkor harcba szállni, amikor majdnem biztosra vehető, hogy te leszel a vesztes. Viszont azt sem hagyhatod, hogy valaki, aki egyszer megalázott, szárazon megússza. Várd ki a megfelelő időpontot, miután visszanyerted az erődet, és sújts le rá - még akkor is, ha valójában már okafogyottá vált a dolog! :) :D”
 • 47. vélemény 2012. december 06. 00:04
  „"A szegedi Fidesz-KDNP 2012. december 28-ai kulturális bizottsági ülésén bejelentette: a 2012. december 1-jei közgyűlésen le kívánják váltani Bátyai Edinát ..."
  (Védjük meg a Szegedi Szabadtérit!)
  Ezek a jövőbe látnak? 353-an írták alá.
  Ezek nem a Szabadtérit védik, hanem Bátyait és Alföldit.
  Nem kellene azonosítani a nagy múltú intézményt percemberekkel!”
 • 46. Deadman 2012. december 05. 23:26
  „Ha Nekem valami NEM TETSZIK akkor NEM NÉZEM MEG !! NEM HALLGATOM MEG !!!!
  DE megadom a szabadságot azoknak akik látni vagy hallani akarják..Nagyon rossz dolog amikor egy POLITIKUS MONDJA meg hogy mi a Jó és mi a rossz..utoljára Aczél elvtárs akarta a népet művelni....
  Úgy tudom egyetlen egy embert sem KÖTELEZTEK ARRA , hogy bemenjen a REÖK be megnézni a kiállítást vagy igen ????
  Azt rengeteg sületlenséget belemagyarázni meg Bayer nevezetű műmagyarral példálozni nevetséges..
  egyszerű a dolog a Fideszesek egy jottányival sem különbek mint a szocik voltak ŐK is ugyanúgy mutyiznak és a saját emberüket akarják tudni egy újabb zsírosnak tűnő állásban.. Ennyi a történet és kész.....”
 • 45. Commander-V2 2012. december 05. 23:12
  „42: a jobboldali Szörényi Levente, vagy éppen Kiss-Rigó László mióta balos vagy liberális? Ember, te nem látsz a saját elvakultságodtól.”
 • 44. kilo 2012. december 05. 23:08
  „Ja tenyleg, koveteljetek meg legyszi a Tate vezetojenek levaltasat is:
  http://www.tate.org.uk/art/artworks/manzoni-artists-shit-t07667”
 • 43. kilo 2012. december 05. 22:57
  „kispacni & al, meg mindig nem ertitek:
  Ti meg akarjatok mondani, hogy mi tetszhet az embereknek (az osszesnek). En viszont nem mondom azt az altalam nem tetszonek itelt dologra, hogy az senkinek sem tetszhet.
  Pl miutan vegigszenvedtem magam egy Wass Albert konyvon es rossz velemennyel vagyok rola, nem kovetelem, hogy tiltsak be. Ti viszont forditott helyzetben ezt teszitek.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszabadulás helyett Benke Gedeon vagy Wagner Viktória

Tanács Gábor bordányi polgármester hétfőn tájékoztatta a Felszabadulás utca lakóit az utcanévváltozással kapcsolatos feladatokról. Tovább olvasom