Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi találmány: erős paprikás ital

Szeged - Gyomorvédő, anyagcsere-gyorsító hatása van annak az italnak, amely a közelmúltban kapott európai szabadalmi oltalmat. A négy, Szegedhez kötődő feltaláló ötletének alapja az erőspaprika-kivonat, amelynek felhasználásával ásványvizet, ivólevet, teát, tablettát szeretne készíteni egy szintén szegedi vállalkozás.
Az erős paprikában megtalálható kapszaicin jótékony hatásait az utóbbi húsz évben világszerte és Magyarországon is kutatják. Többek között fájdalomcsillapító hatását vizsgálják, mert másképpen hat, mint a narkotikumok. A négy szegedi, Szegedhez kötődő feltaláló, Lévainé Papp Szilvia, Papp Judit, Szolcsányi János és Zoltai Attila azonban azt vizsgálja, hogyan lehet élelmiszer-adalékként használni.

Zoltai Attila kutató 35 éve foglalkozik ezzel a területtel, Szolcsányi János akadémikus pedig a legismertebb hazai kapszaicin-kutató. Először állatkísérletek igazolták, hogy a paprikakivonatnak komoly immunerősítő hatása van: az ilyen vízzel itatott, majd vírussal fertőzött egerek, tengerimalacok vérében a védekezést segítő anyag 7-8-szorosa volt az itallal nem kezelt állatok véréhez képest. Az is kiderült, hogy a bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező gyomorvérzést megakadályozza az oldat. Az eredményeket utóbb emberi kísérletek is igazolták. Ez a vizsgálat akkoriban folyt, amikor Ázsiában elindult az új influenzajárvány, ez is motiválta a kutatókat. Szintén bizonyított, hogy a kapszaicin gátolja a zsírlerakódást, gyorsítja a szervezet anyagcseréjét. A négy feltaláló paprikakivonattal ízesített italcsaládjának szabadalmi oltalom iránti kérelmét 2006-ban adták be, és a vizsgálatok, tesztek nyomán tavaly novemberben kapták meg a dokumentumot, amely a gyártást lehetővé teszi. Ahhoz, hogy a kapszaicin megfelelőképpen oldódó vegyületet alkosson, huminsavval együtt alkalmazzák.

Papp György és Zoltai Attila a ˝tüzes vízzel˝. Nürnbergben 5000 flakonnal vittek el – hét év után most már pénzt is kérhetnek érte. Fotó: Karnok Csaba
Papp György és Zoltai Attila a ˝tüzes vízzel˝. Nürnbergben 5000 flakonnal vittek el – hét év után most már pénzt is kérhetnek érte. Fotó: Karnok Csaba

A találmányban üzletet látó, szintén szegedi cég addig sem ült tétlenül. – Bár forgalmazni nem lehetett, az italokat, teákat, ahogyan illik, élelmiszer-ipari kiállításokra vittük – mondja Papp György, a Reform-Mix Kft. ügyvezetője. – Nürnbergben ezüstérmet kapott filteres teánk és ásványvizünk. Ötezer flakont vittek el, és a tea is mind elfogyott, másnap, harmadnap visszajártak érte. Szaúd-Arábiában pedig a kiállítás nagydíját hozták el a feltalálók.

A cég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen az édesburgonya – batáta – meghonosításával is foglalkozik, Ásotthalmon közös ültetvényük van. Ivólevükbe a paprikakivonat mellett batátát is raknak, a minap pedig, amikor a kamara romániai partnereivel tárgyaltak, batátás, paprikakivonatos pogácsát, kenyeret sütöttek, jelezve, mi mindenre használható a „mesterkeverék" – amelyet szőregi termelő szállít nekik.

– A hatóságok is úgy állnak hozzá, hogyan lehetne segíteni az előbbre jutást, és ez most nagyon sokat jelent – mondja az ügyvezető, aki közel negyven éve dolgozik a hazai élelmiszeriparban, élelmiszervegyészek mellett. – Most tudunk indulni, először étrend-kiegészítő tablettákkal, de aztán a többi termék is következik, olyan teák, amelyek az utca emberének készülnek. Szolcsányi tanár úr nemrég Kínában tartott előadást a kapszaicinről, onnan élénk érdeklődést tapasztaltunk, aminek nagyon örültünk: ha csak ez az egy lehetőség megnyílik, nekünk az is elég.

Engedélyt kaptak arra, hogy ásványvizükbe olyan természetes füstaromát keverjenek, amely csökkenti a dohányosok nikotinéhségét. Ezt a vizet légitársaságoknak tervezik eladni.

Olvasóink írták

 • 17. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 19. 16:32
  „na akkor igyatok belöle jo sokat))”
 • 16. szabójóska 2013. augusztus 08. 11:19
  „Biztos vagy te abban ,hogy paprikaspray-t kaptál akkor? Nem CN-t. ? Mert 2006-ban nem finomkodtak. A paprika spay esetén nem lesz ilyen májkárosodás.Akkor még ilyen spray nem volt. Szerintem soha sem fogod megtudni,mert még Gergényi sem tudta,csak mondták neki ez a kóser.....Valamennyi lakrimátort megszintetizáltam annak idején kíváncsiságból,de csak akkor ha egyedül voltam a laborban.
  Azt sem igen tudják,hadd írjam le : a spay-k ellen a leégetés a célszerű védekezés: Nagy újságot meggyújtani oszt ameddig a pofa elbírja.Mosni nem szabad!
  Szeretném végre,ha hinnétek, nem kamuzok.”
 • 15. GondaIstván 2013. augusztus 08. 09:46
  „12. szabójóska: "ez az mindenbe vigyük bele a politikát"
  Nem feltétlenül ez volt az indítékom, de én sajnos ilyen drasztikus élménnyel kerültem közel a paprikához. És ha már itt tartunk, szeretném felhívnám a figyelmet egy mellékhatásra is. Utána 3 napig teljesen fehér volt a székletem. Ez ebben az esetben is így lesz?”
 • 14. szabójóska 2013. augusztus 08. 08:24
  „A baj az,hogy addig jutottunk, hogy a tökfa alá állnak a törpék,ha meg nem akkor napszúrást kapnak és mint a kabócák:nem az én tisztem lenne hogy felvilágosítsak,hanem aki tollat mer venni a kezébe, meg magas tudományos fokozatával dicsekszik.Itt már rég nincs kalap és köszönés sem.Gyalázkodás és kioktatás. Szégyen a városnak,az ujságnak az egyetemnek,de annak is aki csinálja.Köszönöm együttérzését,de a színvonalat nem hiszem,hogy meg lehet változtatni.
  A korábbiakhoz még csak annyit tennék hozzá,hogy senkinek nem tünt még fel,hogy a trópusi országok konyhája rendre csípős,italaik is.Miért?”
 • 13. bakosandras 2013. augusztus 07. 22:08
  „Szabójóska, köszönöm a tudománytörténeti hátteret a szöveghez - és ne bosszankodjon a hozzászólásokon, kár. Mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki, illetve, hogy a természetnél maradjunk, almafa alatt ne keress körtét :)”
 • 12. szabójóska 2013. augusztus 07. 19:29
  „Már lassan hiábavalónak tartom írni,de az utóbbi kettő után: GI ez az mindenbe vigyük bele a politikát. Vega Mit helyesbít? Láthatóan nem érti miről van szó!A készítmények alkoholmentesek és többcélúak.Nem kívánom részletesen elmagyarázni, de előállításuk komoly kutatói teljesítmény,nem úgy jöttek létre,hogy hallottunk valahol harangozni,meg rakjunk még bele valamit. Fél oldalt írhatnék arról az emberiség hol mire, miért és hogyan használja a paprika kivonatait. Ebben a novum elsősorban a vizes oldat és a többcélúság amit pl. a huminsav és egyéb komponensekkel érnek el. Én úgy gondolom a kontrollált csípősség révén majd nagyon sok célra felhasználható lesz. Nem esett szó arról,hogy fokozza az agyi tevékenységet,hűsítő érzést kelt, fogyaszt is, immunerősítő, a nyomelem anyagcserére hat, a bélmozgásokat erősíti. ......Nem folytatom,nincs egy fillér hasznom sem az egészből,nem vagyok a reklámosuk, de utálom a tudatlan okoskodókat. Mondják csak úgy kíváncsiságból sem akarná senki kipróbálni, pl az ásványvizes formát , esetleg hidegen egy kisfröccsnek???? De mivel jól oltja a szomjúságot is tisztán és utána be lehet a kocsiba is . ülni?Igaz lesznek olyanok akik rövid időre beleizzadnak. Kérném már,ha lehet ne írjanak marhaságokat pl.ha a fenekemet kenem be vele nem kell benzint sem vennem.”
 • 11. Vega 2013. augusztus 07. 18:24
  „én azért helyesbítenék. az Eurodrinks már igen régóta forgalmaz úgynevezett paprika pálinkát (nádor paprika premium címszó alatt), ami igazából egy pálinkának álcázott likőr paprika kivonattal. ez a termék bár valószínűleg nem jótékony hatású, de jelzi hogy az ötlet nem új.”
 • 10. GondaIstván 2013. augusztus 07. 16:59
  „Akkor most már végre nem csak a rendőrségi könnygázból kaphatom meg a napi kapszacin adagomat?”
 • 9. szabójóska 2013. augusztus 07. 16:54
  „Sikan
  Nem tudod. Ezek 1920 és 30 között történtek. Széki a tagságot Neumann Jánossal együtt kapta meg 33-ban,de az már át se vette, elment világgá.
  Gregor sírjához ha ott járok mindig elmegyek,pedig csak egyszer a hídon jött szembe velem és köszöntöttük egymást ismeretlenül.
  A kapszaicin nem tápszer és nem varázs-szer. Gyógyszer.Ha valaki látta,milyen volt a keze a régi paprikahasító asszonyoknak (Megvastagodott tenyérbőr vérig repedezve), meg tudja hogy a paprikamolnárok légzőgörcs problémáit, akkor tudja azt: mértéket kell tartani. Ha egyiket a másik után szinte folyamatosan kapkodja be valaki akkor már nagyon nagy a baj és biztos csak kárt tesz magában”
 • 8. sikan 2013. augusztus 07. 16:16
  „Nincs szándékomban kisebbíteni a szegedi kutatók által elért eredményt, de legalább 40 éve a nagy SZU-ban lehetett kapni paprikavodkát, ami csípett rettenetesen, de végülis jó volt! Hogy manapság náluk készül-e még, nem tudom. De Gregor József is nyilatkozott, hogy a torokfájására nagyon jó gyógyszer a csípős paprika, fogyasztotta is rendszeresen, arról nem szólt a fáma, hogy a gyomorvérzéseihez volt-e köze a kapszaicin rendszeres fogyasztásának. Magam is minden nap eszem a csípős paprikát, a savanyú cseresznyepaprikából akár egyszerre többet is megettem régebben, manapság a nyers változatot szeretem leginkább. Évek óta nem is voltam megfázva, bár evés után megindul az orrfolyásom rendesen, "tisztíccsa" a lerakódást annak rendje-módja szerint!”
 • 7. szabójóska 2013. augusztus 07. 13:27
  „Volt egyszer egy Szegedi Egyetem Barátainak Köre, olyan iparosok akik tehetősek voltak és anyagilag is sok mindenben segítették az Szegedi Egyetem kiteljesülését, Például abban,hogy az egyetem első nyomtatott publikációi az Acták megjelenhessenek. Szegeden akkor jelentős paprika ipar volt, A szegedi kutatók ezt kutatásaikkal viszonozták, a paprikával foglalkoztak. Furcsa,hogy mára szinte csak Szent-Györgyi neve maradt fenn,de hát a pártoskodás lett a döntő , régieket csak szapulni illett Jancsó Miklós foglalkozott elöször a csípős izű anyag fiziológiás hatásaival és tett alapvető megállapításokat. Sajnos iskolája Pécsre a szegedi paprika meg Kalocsára került Érdemes elolvasni id. Lázár Györgyaki tanítványa volt centennáriumi megemlékezését a Neten Jancsó Miklósról.No meg hozzátenném Széki Tibor a csípős íz és a kémiai szerkezet összefüggéséről írta akadémiai székfoglalóját. Ez egyike volt a világon elöször megjelent kémiai szerkezet-hatás vizsgálatoknak,ma ezeknek betűneve a QSAR és alapvető módszere a gyógyszer kutatásoknak. Ezekre nagyon büszkéknek kellene lennünk,de sajnos úgy látom már azt sem tudjuk hol vagyunk és mik vagyunk. Állítólag egyetem.”
 • 6. Lacusch69 2013. augusztus 07. 13:10
  „Ha valaki teheti, ezt ajánlom:

  http://www.chili-shop24.de/gewuerze/chili-extrem-scharf/453/bih-jolokia-pulver-im-nachfuellbeutel?c=47

  Na ez már tényleg üt...”
 • 5. pakundekni 2013. augusztus 07. 11:23
  „Horgoson már régóta gyártanak erős paprika kivonatot : http://www.vitamin.co.rs/hu/proizvodi/paprika/oleoresin-ljuti.html , szoktunk is venni,amikor átruccanunk a Vajdaságba.”
 • 4. sorpocak 2013. augusztus 07. 10:34
  „Ez is a magyar találmányok sorára jut? Itthon nem kell, de a külföld megveszi, jó pénzért majd behozza nekünk!???
  Gratulálok a sokéves türelemhez és a találmányhoz.
  Megjegyzem, apósom, míg élt, elég sokáig(68),a pálinkát cseresznyepaprikával itta. Egyszer kóstoltam meg, hát......Naponta egy erős paprika nálam is minimum elfogy, akár húsleves, vagy paprikás krumpli, vagy pörkölthöz.
  A problémák mindig a végén kezdődnek!:))”
 • 3. nyomdasz63 2013. augusztus 07. 10:20
  „Van benne valami!
  Úgy egy évtizede ,többnapos hasmenésre egy mórahalmi kuruzsló öregasszony törkölypálinkába kevert kiskanál darált erőspaprikát,azt itatta meg velem. Borzalmas volt,de egy óra múlva kutya bajom se volt.
  Gregor Józsi bácsi is erőspaprikás itallal gyógyította anno a torok-,és hangszálgyulladását,bár óva intett mindenki mást a módszerétől,neki "az jött be"”
 • 2. MW2012 2013. augusztus 07. 08:19
  „Gratuláció! Minél hamarabb hadd kostóljuk meg!”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 07. 06:24
  „Egyszer volt szerencsém Zoltai úrnál tartózkodnom igaz eleinte nem tudtam miért indult meg taknyom, nyálam, könnyem és kezdtem e tüsszögni? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusutakra, cipőkre költötték az alapítvány 130 millióját?

Információink szerint a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány tizenkét munkatársát vádolta meg üzletszerűen elkövetett 83 millió forintos sikkasztással a Csongrád Megyei Főügyészség. Tovább olvasom