Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Szegedi tudósok vizsgálták Szent László koponyaereklyéjét

Szeged - Férfias, erőteljes izomzatú volt a lovagkirály – állapították meg szegedi antropológusok. Szent László koponyaereklyéjét először vizsgálhatták a legkorszerűbb módszerekkel természettudósok. Jóindulatú csontdaganatot is diagnosztizáltak. A munkát Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője koordinálta.
150 évvel ezelőtt vették ki utoljára az ereklyetartóból Szent László koponyáját. Az akkori győri püspök, Simor János viaszpecsétje őrizte az ereklyét. Most természettudósok vizsgálták.

– A győri bazilikában őrzött hermából, e mellszobor alakú ereklyetartó fejrészéből emeltük ki a Szent Lászlónak tulajdonított koponyát. A természettudományos vizsgálat felejthetetlen élményt, szakmai kihívást is jelentett – fogalmazott az antropológusokból, anatómusokból, morfológiával foglalkozó szakemberekből álló tudóscsoport munkáját koordináló Pálfi György.

Szent László-herma és a benne található koponyaereklye. Egyedülálló komplex vizsgálatba kezdtek az antropológusok. Fotó: Nagy Károly Zsolt
Szent László-herma és a benne található koponyaereklye. Egyedülálló komplex
vizsgálatba kezdtek az antropológusok. Fotó: Nagy Károly Zsolt

A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, antropológus elárulta: a vizsgálatot lehetővé tevő egyházi engedélyek beszerzése nagyrészt Lukácsi Zoltán atyának, a Győri Hittudományi Főiskola rektorának köszönhető.

Halála után földbe temették I. László királyt. Évszáza- dokon keresztül speciális körülmények között, kőszarkofágban, fém ereklyetartóban tárolták a koponyája egy részét. Mert az alsó állcsont hiányzik, és Szent László állkapcsa hollétének tisztázása további kutatómunkát igényel.

– Valóban a 916 évvel ezelőtt elhunyt Árpád-házi király, I. László koponyáját őrzi a herma, állapítottuk meg. Ugyanis DNS- és úgynevezett nano-CT-vizsgálatot is végeztünk, digitális volumentomográfiás felvétel is készült – sorolta Pálfi György. Az antropológus elárulta: a genetikai vizsgálat lehetősége a kutatókat is megosztotta, ugyanis ez idáig nem történt DNS-tipizálás az Árpád-házi királyok temetkezési helyéről származó csontmaradványokból.

Szent László koponyaereklyéjét szegedi kutatók is vizsgálták. Antropológiai méréseket végzett Molnár Erika (balról a második), a munkát koordinálta: Pálfi György (jobbról). Fotó: Nagy Károly Zsolt
Szent László koponyaereklyéjét szegedi kutatók is vizsgálták. Antropológiai méréseket végzett Molnár Erika (balról a második), a munkát koordinálta: Pálfi György (jobbról). Fotó: Nagy Károly Zsolt

Ezen túl a C14-izotóp-vizsgálatot is elvégezték. A vizsgálatok, a különböző szakterületek és szakemberek megszervezése Kristóf Lilla Alida, a szegedi egyetem embertani tanszékén dolgozó antropológusdoktorandusz érdeme. Antropológiai méréseket, tipizálásokat végzett Molnár Erika, a szegedi egyetem antropológusa. A koponyaüregeket speciális optikai eszközökkel, endoszkópokkal szemlélték meg, a látottakról videofelvételt és fényképeket készítettek.

A koponyáról egy speciális program, a 4D Anatomy segítségével valódi térhatású megjelenítés hozható létre. A koponya tetszés szerinti irányba fordítható, ezzel azt az illúziót keltve, mintha a szemlélő a saját kezében tartaná. Rendkívül férfias antropológiai jellegei a kutatók szerint egykori királyunk igen erőteljes izomzatára, fokozott fizikai aktivitására utalnak. Ám egy kisebb, jóindulatú csontdaganat nyomait is észrevették. Hagyományos CT- és digitális volumentomográfiás felvétel is készült. Ezzel a módszerrel ugyanis sokkal részletgazdagabb a kép a vizsgált tárgyról. A 3D digitalizáló módszerrel kapott adathalmaz segítségével úgynevezett plasztikus arcrekonstrukció is készülhet, így megláthatjuk a lovagkirály hajdani arcvonásait.

Szent László hermája Győrben. Fotó: MTI
Szent László hermája Győrben.
Fotó: MTI

Szigorú uralkodó

1077–1095 között uralkodott I. László. Szigorú, de igazságos törvényalkotóként szólnak róla a krónikák. Uralkodása idején megszilárdult a magántulajdon védelme az országban, és Magyarország – fennállása óta először – képes volt a hódításra: 1091-ben elfoglalta Horvátországot. Az Árpád-házi magyar királyt a korabeli források erőskezű, hatalmas termetű férfiként írják le, aki „a többi ember közül vállal kimagaslott", és még ötvenéves kora körül is őrizte nagy testi erejét. III. Béla 1192-ben pápai jóváhagyással szentté avatta I. Lászlót. Őt tekintette példaképének a magyar lovagi kultúra.

Olvasóink írták

 • 9. IVY 2011. november 22. 16:45
  „Az arcrekonstrukcióra azért kíváncsi leszek.
  Állítólag(?) tényleg sasorra lesz. (az Árpád-házi királyok erről voltak híresek)”
 • 8. jq 2011. november 22. 10:42
  „Kedves manstein. Ha jobban ismernéd a történelmet, akkor nem csodálkoznál Szent László szláv származásán, lévén, hogy az édesanyja egy lengyel hercegnő volt. Ezt persze nem a gonosz, ferdítő antropológusok vizsgálata alapján tudjuk...”
 • 7. kalkutta 2011. november 22. 00:02
  „Hú meg ha. Megállapították amit a leírásokból is tudni lehetett. Nagyszerű!”
 • 6. tinta77 2011. november 21. 19:42
  „Szent István király jobbkezét is vizsgálni kellene, a budapesti bazilikában őrzik. Nagyon érdekes lenne, hogy valódi-e vagy mégsem az övé...
  Jó, hogy itt tart a tudomány, hogy be tudja bizonyítani az eredetiséget vagy a hamisítványt.”
 • 5. bkozma 2011. november 21. 18:53
  „Magából a koponyából természetesen nem lehet - a címben szereplő - következtetést levonni, ezt minimális anatómia ismeretekkel rendelkező is tudja....”
 • 4. manstein 2011. november 21. 18:37
  „Már a múltkor is leírtam, leírom még egyszer. Ki adott erre engedélyt, ki ellenörzi, hogy miket szórakoznak a csontokkal, egyáltalán kik férnek hozzá pontosan, elvégre mégis csak a történelmünk egyik legnagyobb kiválóságáról van szó. De senkivel nem lehet szórakozni természetesen. Honnan lehet tudni, hogy ez tényleg a királyunk, hiszen ha ilyen a szabályzás (lásd: utólag esetleg megjelenik egy cikk arról, hogy valakik épp a szent király koponyáját vizsgálgatják valahol), akkor lehet, hogy már 5-10-15-akárhány éve is szórakozott vele valahol valaki, lehet hazavitte, kirakta a polcára, aztán berakott a helyére valami pl. a gyevi temetőből...Egészen elképesztőek ezek a dolgok. Közben meg Petőfi esetében micsoda ordenáré balhét csaptak, hogy ne bolygassuk a múltat. Valakinek az a vizsgálat nem állt érdekében, ez meg érdekében áll. Jó esélyt látok rá, hogy kiderüljön ezután a vizsgálat után, hogy Szent László nagy valószínűséggel homoszexuális volt, vagy más módon aberrált, legalább 10 betegségben szenvedett, tulajdonképpen egy nagyméretű, férfias kinézetű nyomorék volt. Így szokott ez működni, ha az úgy nevezett tudósaink bármit is megvizsgálnak a magyar történelemből. Gondolom ha lesz esetleg génvizsgálat, akkor kiderül, hogy szláv, német és némi török származás volt Szent Lászlónkban, magyar meg egész pontosan 0%. Úgyhogy én valahogy nem örvendezek annyira ennek a "vizsgálatnak".”
 • 3. bkozma 2011. november 21. 17:12
  „Tiszta fejetlenség, ha már egy hete megjelent két országos portálon is...”
 • 2. IVY 2011. november 21. 16:46
  „Gratulálok csodás munkájukhoz!
  Én is szívesen leselkedtem volna ott a háttérben...!! :)”
 • 1. szentmihályi 2011. november 21. 15:39
  „Kedves Újszászi Ilona

  Tisztelettel kérdezem a következőt. Ezt a cikket nem lehetett volna már korábban is közölni?

  Én ezt a híradást már közel egy hete olvastam <moderálva reklám>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyimesi beperelte Botkát

Folytatódik a szegedi troliügy: Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke jó hírnév megsértése miatt beperelte Botka László polgármestert. Tovább olvasom