Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi Vasari a Vatikánban

Szeged - Két szegedi Vasari-emlékérmet szegedi a múzeum korábbi igazgatója, Zombori István a napokban adott át a Vatikáni Múzeumnak.
Idén ünneplik Giorgio Vasari születésének 500. jubileumát, a festő eddgi ismeretlen táblaképét azonosította nemrégiben a szegedi Móra-mózeum főresturátora, Szabó Tamás és a nemzetközi hírű Leonardo-kutató, Louis Waldman. A festményt a hivatalos megálalpodás ellenére nem sikerült eljuttatni a napokban záruló arezzoi kiállításra, a festő szülővárosába. Két szegedi Vasari-emlékérmet azonban a múzeum korábbi igazgatója, Zombori István a napokban átadott a Vatikáni Múzeumnak.

Zombori István az egyik emlékéremmel. Fotó: Frank Yvette
Zombori István az egyik emlékéremmel. Fotó: Frank Yvette

Pénteken tartott sajtótájékoztatóján a történész elmondta: a Szeged-Csnádi Egyházmegye és az Egyháztörténeti Alapítvány 51 grammos 42 millimter átmérőjű Vasari-érmet adott ki ezüst és bronz kivitelben. Tervezője Tóth Sándor szegedi szobrászművész, aki a Vasari-portréval nemeztközi díjat nyert. Az érem másik oldalán a Szegedi Angyali Üdvözlet részlete látható. A szegedi Szabó Géza ötvösmester műhelyében egy négyszögletű érem készült idén Vasari emlékére Fritz Mihály terve alapján, ebből is került a Vatikáni Múzeumba.

Zombori István elmondta még, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével és az alapítvánnyal két kiadványt terveznek 2012-ben. Habsburg Ottó két szegedi látogatásáról jelentetnek meg könyvet. Emellett összeállítanak egy szegedi ki kicsodát ezer névvel és fényképpel a város megyeszékhellyé válásának 50. évfordulója tiszteletére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopni akart: saját ruhája alá vette fel melegítőt

Nézelődni ment, de úgy döntött, hogy ellopja a kiszemelt sportnadrágot és a hozzá tartozó felsőt egy 14 éves diák az egyik szegedi bevásárlóközpontból. Tovább olvasom