Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szegedikum az egyetemi rocktörténeti kurzus

Szeged - Szabadon választható tantárgyként hirdette meg az egyetem természettudományi és informatikai kara Pleskonics András – akit mindenki Plesinek szólít – rocktörténeti óráját. 360-an vizsgázhatnak, de erre az előadásra önként is tolong a hallgatóság.
Bakancsos, fekete dzsekis Ossian-pólós csöveslány tűnik fel a bölcsészkari nagyelőadó asztalánál. Szakadt hátizsákjából csúcstechnikás laptopot húz elő. Így kezdődik minden kedden este 8-kor Pleskonics András egyetemi rocktörténeti órája. A végzős angol–könyvtárinformatika szakos rocker, Ván Tímea azért jár, mert a rock kötelez, és nem mellékesen a természettudományi karon általánosan művelő tantárgynak vette fel a rocktörit. Legfőképpen „Plesi" miatt választotta, mert a „haláli előadáson jó zenékkel" kipiheni magát. Az elsőéves történész, Pletka József kíséretnek szegődött egy barátja mellé, ő már nem fért be a 360 fős hivatalos keretbe, de mert érdekli a „rocksuli", egy előadást sem hagyott még ki.

A keverőpultnál egy volt hallgató, Hauberger Gábor geográfus, a „rocktanszék demonstrátora" bűvöli a DVD-t és a projektort. Az óra anyaga a rock forrásvidéke, a blues utáni dzsessz utolsó aktusa, vagyis a jazz-rock. A telt háznak Plesi felkonferálja a Colosseum együttest: bemutatja a válogatott brit zenészekből álló csapatot. Karmesterként vezényli vászonra a koncertrészleteket, fényt és hangerőt, hogy mint mondta, a gyönyörűen „megrajzolt izgalmi görbét" követni tudjuk. Felhívja a figyelmet a feszesen komponált dzsessztémára, és az egyenként 5-10 perces elektromos orgona- és gitárszólókra. Kiemeli a misztikus gnóm énekest, Chris Farlowe-t. A pörgő ritmusra a tanár úr és az első padsorokban ülő hallgatók egy aréna küzdőterét idézik a sötétben: csápolnak, ritmusra verik a képzeletbeli billentyűket és zúznak a léggitárjukon.

Rock az óra körül Pleskonics András vezényletével. Fotók: Frank Yvette

„Toplesi" sorozatában Pleskonics András rátér legjobb zenéire. Sajátos műsorában „diszkók rágógumi slágerlistája" helyett Herbie Hancock számaiból játszik funkyt, afrikai, sörösüvegre komponált dzsungelfeelinget, majd hiphop-jazzt. Ezt oldja a Mahavishnu Orchestra meditatív zenéjével.

Szex, drog, rock and roll

A tanár végzettségű Pleskonics András rádiós műsorvezetőként szerzett nevet Szegeden. Mindenki Plesinek szólítja és tegezi a ma 55 éves – ahogy fogalmazza – „szellemi alkalmi munkást". Eredetileg egy drogprevenciós önismereti képzésbe kapcsolódott be a rocktörténettel; Dr. Rock néven járja a fesztiválokat és középiskolákat. Miközben „zenével jól tartja a népeket", elmagyarázza: a kábítószer egyirányú utca. Fiatalon haltak bele legendák, de olyan visszafordulót is említ, mint Eric Clapton.

Szegedikum

A ismeretterjesztésből három éve nőtt ki az egyetemi rocktörténeti kurzus. Az országban egyedül a szegedi egyetemen, és Európában is csak elvétve tantárgy a rocktörténet. Három félév egyetemes rockot, három félév magyart hallgatnak a diákok. 50 évet esszenciál az afroamerikai bluestól a Beatlesig, illetve az Omegától a Tankcsapdáig. Vagyis itt Zalatnay Sarolta nem tétel, ahogy azt bulvárhírek szellőztették. 2 kreditpontért vizsgáznak: tétel nincs, zenét kell felismerni és egy rá vonatkozó esszékérdést megválaszolni. A tavalyi vizsgázók egyike írta az internetes fórumon: „Ilyen vizsgát! Nem volt kedvem kijönni!" Jegyzet sincs, de Plesi minden félév végén közreadja óravázlatait. Sikeres vendégelőadó az ELTE-n, a Corvinus és a pécsi egyetemen.

Olvasóink írták

 • 3. E! 2009. január 16. 17:13
  „Hajrá Plesi!!!”
 • 2. miskolczij 2008. december 04. 19:31
  „Örülök, és büszke vagyok, hogy a Móravárosi SzKI drogprevenciós önismereti képzéseinek egyik foglalkozásán belehallgathattam élményszámba menő előadásába. Remélem, lesz még rá lehetőségem!
  Sok sikert Plesi!”
 • 1. jajjj 2008. december 04. 18:25
  „Na igen. A Plesi. Ő egy olyan ember, akire azt hiszem Szeged nagyon büszke lehet! Ő tényleg "szegedikum", elég sokat utazom, de soha nem találkoztam még hozzá hasonló emberrel. Egyszerűen fantasztikus!! Ha az ember ismeri a lányait is, akkor azt is el tudja mondani, hogy Plesi nem csak Dr. Rock-ként, előadóként, barátként, emberként utánozhatatlan, hanem apaként is. A tudása meg felülmúlhatatlan... Többet nem mondok, mert őt ismerni kell.:):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyálaréti gyilkosság: 86 nap az előzetesben, ártatlanul

Szeged - M. Viktor Gábor helyett Trieb Lajos ült előzetesben három hónapon át a 2005-ös brutális gyilkosság miatt. Az élete teljesen tönkrement azóta. Tovább olvasom