Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Szegedre készülődnek a világhírű táncosok

Szeged - Ma este a Cigányszerelemmel nyílik a szegedi szabadtéri, miközben a fesztivál szervezői már a Béjart Ballet Lausanne fogadásán munkálkodnak, hiszen a világhírű balettegyüttesnek megfelelő próbakörülményeket kell biztosítani. Ehhez a Szegedi Kortárs Balett nyújt baráti segítséget azzal, hogy professzionális próbatermét használhatják a művészek.
A Cigányszerelem stábja – már a főpróbán is túl – jó hangulatban várja a ma esti premiert. Közben az idei második produkció, a Szerelemtánc világhírű művészei, a Béjart Ballet Lausanne már készülődik Szegedre. Maurice Béjart együttese július 15-én érkezik, első próbájukat a Szegedi Kortárs Balett termében tartják. – Nagy öröm számunkra, hogy a világ egyik legismertebb társulata nálunk próbál – mondja Juronics Tamás, a szegediek művészeti vezetője –, másrészt fontos, hogy egy olyan különleges helyszínt tudunk biztosítani, ami minden igényt kielégít: büszkék vagyunk a próbatermünkre, mert tökéletes ahhoz, hogy a világhírű balettegyüttes felkészülhessen.

A Dóm térre egyedi műsorral érkeznek, melyet kifejezetten a Dóm tér varázslatos atmoszférájához állítottak össze. A Szerelemtánc első részében Béjart legjelentősebb koreográfiái kerülnek színre: a Rómeó és Júlia vagy épp a Tavaszi Áldozat. A klasszikusok mellett zenei csemegeként a U2 és a Queen dalai is felcsendülnek. A kivételes látványt néhány jelenetben Versace jelmezei teszik teljessé. A második részben láthatjuk Gil Roman művészeti vezető Szellemek kaszinója című koreográfiáját, Vivaldi zenéjére, végül a monumentális, szenvedélyes Bolerót.

Jelenet a Béjart Ballet Lausanne előadásából
Jelenet a Béjart Ballet Lausanne előadásából

Juronicsnak évekkel ezelőtt már volt szerencséje látni a balett mitikus mesterének társulatát. Véleménye szerint Béjart egy korszak emblematikus alkotója, aki nagy műveltséggel és mágikus erővel bíró karakter volt. Elképesztő tudással és tehetséggel megáldott táncosai a világ minden tájáról érkeztek. – Béjart, zsenialitásán túl, azért tudott a XX. század meghatározó táncalkotója lenni, mert folyamatosan képes volt arra, hogy megújuljon. A klasszikus balett-technika használata mellett pedig egyfajta populárisabb vonalat is beépített repertoárjába, példa erre a Queen zenéjére és a Boleróra készült koreográfia.

A művészeti vezető szerint igen jelentős, hogy a Béjart Ballet Lausanne Szegeden lép fel – ott, ahol a kortárs tánc ennyire elfogadott. Szakmailag és a táncot kedvelő nézők számára is nagyon fontos, hogy a mágikus mester szellemisége megjelenik a városban. A Szerelemtáncot július 17-én és 18-án láthatják a nézők.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődtől féltik az egészségügyet

Szeged - A szentesi kórház havonta 29 millió forinttal kevesebből kénytelen gazdálkodni ezután; a makói kórházban 10 millióval jut kevesebb működésre. Tovább olvasom