Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Szegedről Hongkongba indul

Szeged - Mindig örömmel lép fel „hazai pályán", a szegedi szimfonikusokkal a zeneakadémia világjáró professzora, Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész, aki kedden Dvorák h-moll gordonkaversenyét játssza a Fricsay-bérletben a nagyszínházban.
– Dvorák h-moll gordonkaversenye a csellóirodalom kimagasló, talán legnagyobb mesterműve, minden csellista szeretettel játssza, nekem is a kedvenceim közé tartozik. Dvorák 110 évvel ezelőtt halt meg, az évfordulóról világszerte megemlékeznek. A komponista már idősebb korában, amerikai tartózkodása végén írta ezt a gordonkaversenyt Victor Herbert romantikus zeneszerző csellóversenyének ihletésére. Ez egy igazi férfias jellegű versenymű; a harmadik tétel és különösen a darab vége egyfajta visszatekintés, utazás előtti búcsúzás az amerikai élettől. Nagyon sokszor játszottam már, idén is többször fogom – mondja Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész, aki mindig örömmel tér vissza Szegedre. Bár már régóta Budapesten él, mégis szegedinek vallja magát. Hétévesen Szegeden kezdett csellózni, és tagja volt a Vaszy Viktor vezette operatársulat gyermekkórusának is. A szegedi konzervatóriumban 11 éven keresztül Báthory Sándor volt a tanára, aki felkészítette a zeneakadémiára, és elindította a muzsikusi pályán. A zeneművészeti szakközépiskola légkörét máig meghatározó élménynek tartja.

Onczay Csaba hangszerével. Fotó: DM/DV
Onczay Csaba hangszerével. Fotó: DM/DV

– A keddi koncert után másnap már Hongkongba repülök, ahol harmadszor adok hangversenyt, és tartok egyhetes mesterkurzust a művészeti egyetem cselló tanszakának meghívására. A magyar csellistáknak jó a hírük a világban, mert a magyar vonósiskola már Hubay Jenőék idejében is erős volt. David Popper harminc évig tanított a budapesti zeneakadémián éppen abban a teremben, ahol nekem is van szerencsém oktatni. Az egész nemzetközi csellótársadalomra nagy hatással volt pedagógusként és zeneszerzőként is. Az ő növendékein keresztül nőttek fel olyan világhírű csellisták, mint például a tavaly elhunyt Starker János, aki engem is meghívott Bloomingtonba vendégprofesszornak. Mi, mostani csellisták folytatói vagyunk ennek a hagyománynak az oktatás és a koncertezés terén is. Sok tehetséges fiatal csellistánk is van, többségük sajnos külföldön dolgozik. Sokéves szünet után ősszel végre újra meg tudjuk rendezni Budapesten a Pablo Casals Nemzetközi Csellóversenyt, amelynek én vagyok az egyik elnöke. Az egész világról rengeteg tehetséges fiatal gyűlik majd össze – hangsúlyozza Onczay Csaba, aki nemcsak koncertező művészként keresett világszerte, hanem rendszeresen hívják mesterkurzusokat tartani is.

Szegeden legutóbb 2012-ben, 65. születésnapja alkalmából adott koncertet a Fricsay Teremben, ahol fiával, a Mannheimben élő Onczay Zoltánnal közösen lépett fel. DuOncelly elnevezésű csellóduójukkal már nemcsak Európában, Floridában, New Yorkban és Argentínában is nagy sikert arattak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncessziós jogot nyert a Mol

Szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére nyert jogot a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. a Szegedi-medence nyugati területén. Tovább olvasom