Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Székhelyi és Németh VILLONgásai

Szeged - Villon szellemében írt verseket Székhelyi József válságos korunkról, a minket körülvevő bizonytalanságról. A kötetet Németh György gyilkos karikatúrái teszik teljessé. A szerzők vasárnap a REÖK-ben mutatják be a könyvet.
Aktuálisnak érzi Székhelyi József François Villon reinkarnációját, ezért is gondolta úgy, hogy verseket ír a reneszánsz egyik legkedveltebb költőjének szellemében a mai, minket körülvevő világról. A kötet, amely a kor bizonytalanságára, a nehezen követhető világ- és jövőképre reflektál, a VILLON XXI. címet kapta.

– A szabad szájú, megmondó költő igen közkedvelt és rettegett volt saját korában – mondja Székhelyi. – Megosztotta az akkori közízlést, ahogyan talán az én verseim is megosztják majd. Nagy a kavarodás most a világban, eltűntek a követhető minták, mint a köd. Nemcsak a gazdaságban van válság, de az értékekben is.

A kötetet Németh György szarkasztikus, gyilkos grafikái teszik teljessé. – Van olyan rajzom, amely húsz éve született, de még ma is ugyanazt jelenti. Ilyen is került a könyvbe, de újakat is rajzoltam, miután elolvastam a verseket. A grafikák önmagukban, a szövegek nélkül is élnek, ám velük együtt konkrétabbak, egy hangulatot ragadnak meg. Egy kifordult világot ábrázolok, amelynek mi vagyunk az elszenvedői.

Székhelyi versei könnyen megoszthatják a közízlést. Fotó: DM/DV
Székhelyi versei könnyen megoszthatják a közízlést.
Fotó: DM/DV

A költemények egyfajta „optimista pesszimizmust" sugallnak, ám éppen ez a furcsa ambivalencia az izgalmas bennük Székhelyi szerint, hiszen sosem tudhatjuk, hogy amikor éppen borúlátók vagyunk, vajon nem akkor értékeljük-e leginkább reálisan a dolgokat, és fordítva.

Németh György viszont úgy érzi, rajzaival nem kritizál – ahogyan azt a karikatúráktól gyakran várják –, csupán papírra veti azt, ő hogyan látja a világot, amelyben ma már nem lehet eligazodni. – Egyszer valaki azt mondta nekem: nagyon jót nevetne a rajzaimon, ha nem kellene miattuk zokogni.

December 6-án, vasárnap 18 órakor a REÖK átriumában a grafikákat és a verseket is megismerheti a közönség egy könyvbemutató keretében, Polgár Gyula zongorán előadott sanzonjai kíséretében.

Ingyenes tárlatvezetés a Zoltánfy-kiállításon

Különleges akcióval várja a REÖK az általános és középiskolás diákokat a téli szünet előtt, december 14. és 18. között. Amennyiben csoportos jegyet vásárolnak, a tárlatvezetést ingyen biztosítják számukra. A hatalmas érdeklődésre tekintettel érdemes bejelentkezni a marketing@szegediszabadteri.hu e-mail címen vagy a 62/471-411-es telefonszámon.

(x)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb H1N1-beteg az intenzíven

Légzési nehézségekkel egy fiatal nőt szállítottak tegnap Szegeden az egyik klinikai intenzív osztályra. Tovább olvasom