Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Szendereg a robogás

Csongrád megye - Több mint 742 ezer teherkocsi fordult meg eddig idén a megye határátkelőin. Hétvégén, kamionstop idején felére csökken a forgalom. Sok török, orosz, bolgár, makedón kamionos pihen meg a röszkei határátkelőn. Főznek, tévéznek, csavarognak.
- Ausztriában egész hétvégén tilos közlekedniük a kamionoknak, hétfőig kell ácsorognom Hegyeshalomnál – mesélte szombat este a röszkei határátkelő kamionparkolójában az orosz Sztanyiszlav Koricsenko, fekete Ivecojában ücsörögve. Szombat este 10 órától vasárnap estig hazánkban is kamionstop van (lásd keretes írásunkat). Mivel töltik az időt a teherjárművek vezetői távol hazájuktól?

– Ennivalót készítek, kávézom, teázom. Hoztam otthonról DVD-t, azt nézem – mondta az orosz férfi. Aranyszínű függönnyel választotta el a vezetőfülkétől néhány négyzetméternyi életét. Szerbiából megy Ausztriába, onnan haza. Nagyjából egy hónapig van távol Oroszországtól.
A határátkelőhely egyik épületében rendezkedtek be a speditőrök: megannyi szűk kis ablak mögött intézik a kamionosok papírjait. Szombat este a törökökkel foglalkozó iroda előtt volt a legnagyobb sor: 5-6 kamionos várakozott. Bolgár, makedón kollégáikkal akár büfézhetnek is – egy rántotta 440, egy csevap 660, kávét 230-ért lehet venni.

Kamionstop idején felére csökken a tehergépjárművek forgalma a megyében. Fotó: Segesvári Csaba
Kamionstop idején felére csökken a tehergépjárművek forgalma a megyében.
Fotó: Segesvári Csaba

– Rendszeresen találkozunk itt Röszkén, már jó ismerősök vagyunk – köszöntötték egymást. Tolmácsunkon keresztül közölték: nevüket nem árulják el. – Ha jó idő van, csavargunk egyet a városban, vagy elmegyünk a benzinkútra. Főzünk, török zöldséges húst, salátát, babot, kolbászt tojással – mesélték kamionjuk mellett, cigarettázva, kávézva. Ha a tachográf jelez, 12 órára is ki kell állniuk.

Horvátország, Szlovénia vagy valamelyik nyugat-európai ország az úti céljuk – akikkel beszéltünk, Franciaországba, illetve Belgiumba igyekeztek. – 5 napig tart az út. Isztambulból indultam 2 napja
– hallottuk egy autóalkatrészt szállító török kamionostól. Sokan zöldséget visznek.

Kávészünet: a török kamionosok gyakran futnak össze, és pihennek meg Röszkén. Fotó: Segesvári Csaba
Kávészünet: a török kamionosok gyakran futnak össze, és pihennek meg Röszkén.
Fotó: Segesvári Csaba

Október 31-éig összesen 198 ezer 968 tehergépjármű fordult meg a röszkei határátkelőn. Nagylaknál 514 ezer 132, Kiszombornál pedig 28 ezer 923 – vagyis több mint 742 ezer teherkocsi közlekedett idén a megye útjain. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatott: november elsején, mindenszentek napján 359 tehergépjármű lépte át a nagylaki határt, másnap ezt már 2 ezren tették meg (átlagban naponta 1500–2000-en vannak). Röszkén az ünnepen 478, másnap közel dupla annyi kamion fordult meg (itt 400–800 az átlag). Kiszombornál is hasonló a tendencia – vagyis kamionstop idején nagyjából felére csökken a tehergépjárművek forgalma.

Friss virág, katasztrófa: nincs tilalom

A jelenlegi szabályozás szerint szeptember 1-jétől 2010. június 30-áig szombat este 10 órától vasárnap (és munkaszüneti napokon) este 10 óráig van érvényben kamionstop. Nyáron a korlátozás már szombat délután 15 órától életbe lép – tudtuk meg Arzt Gergelytől, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium sajtóreferensétől. Hazánkban a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalmát 1995 óta korlátozzák, az utak forgalomterhelésének csökkentéséért és környezetvédelmi okokból. Azok a magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsik, vontatók, mezőgazdasági vontatók, lassú járművek érintettek, amelyek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja. Felmentést kérhetnek az EURO-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek üzemben tartói, illetve a gyorsan romló élelmiszert, postai leveleket, friss virágot, humanitárius küldeményeket szállító, műszaki, baleseti mentést, katasztrófa- és vízkárelhárítást, -segítségnyújtást végző vagy lakossági költöztetéshez használt, valamint mezőgazdasági betakarítást végző tehergépjárművek.

Olvasóink írták

 • 8. bo 2009. november 25. 08:12
  „Távol álljon tőlem, hogy védjem a kamionosokat, de bizony cigány élet az övék. Mind egy az, hogy kelet, vagy nyugat a cél, szopatják őket rendesen mindenhol, ha nem a hatóság akkor a tolvajok. A családra meg marad egy nap két hét alatt. Akkor sem csinálnám, ha ütnének. A börtöncella is nagyobb mint egy kamionfülke és bizony be vannak oda zárva, nem csoda, hogy nagyrészük idióta.”
 • 7. Lacca 2009. november 23. 22:15
  „...persze, a határon pihennek...jönnek ha van tilalom ha nincs...”
 • 6. benq 2009. november 23. 17:55
  „na és ! dolgozzon mindenki és fizesse az adót no meg persze a tachográfos büntetést.. és nem lesz gáz ha odafigyel a vezetésre is közben....”
 • 5. ráérő 2009. november 23. 15:07
  „kispanda...rosszul tudod a balesetek 65%.át a személygkák okozzák,A közlekedés minden résztvevőjével van valami bajuk nekik már akkor is katasztofális állapotok vannak ,mikor még sokan a motorkerekpárt sem teszik le.”
 • 4. jq 2009. november 23. 13:41
  „Nem csoda, hiszen sürgős virágszállítmányt visznek. Képzeld, mi lenne, ha hétfőre nem lenne friss virág a boltban...”
 • 3. kispanda84 2009. november 23. 09:14
  „Milyen érdekes,hogy a balesetek nagy részét török,román,és szerb kamionosok okozzák!
  Nem szeretem őket,mert sosem tartják be a kreszt! Piroson átmennek,meg kifelé indexelő buszt sem engedik ki.
  Jó tudom,sietnek,meg keveset pihennek,de akkor is...”
 • 2. kekeczke 2009. november 23. 08:00
  „soha senki nem ellenőrzi őket”
 • 1. lila 2009. november 23. 07:09
  „A bolgár kamionokat a legkevésbé sem zavarta a tilalom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ügyvédbotrány: előzetesben H. János

Előzetes letartóztatásba helyezte a kecskeméti bíróság a volt neves szegedi ügyvédet, akit csalás és sikkasztás miatt múlt hét közepén vettek őrizetbe. Tovább olvasom