Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szennyvízzel hűtik és fűtik a TIK-et

Szeged - A ˝Helyi hő- és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal˝ elnevezésű projekt uniós támogatással valósul meg a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
A fejlesztés célja az épület megújuló energiával történő fűtése-hűtése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Az épületben szennyvízhő hasznosításán alapuló, hőszivattyúval működő egyedi technológiát építenek ki. A rendszer segítségével a közel állandó, 16 Celsius-fokos szennyvízből kinyert hőenergiát használják majd az épület fűtésére-hűtésére. A Szegedi Tudományegyetem így évente 6503 GJ földgázból kinyert energiát takarít meg, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása 381,14 tonnával csökken. Az épület energiaellátására fordított költség éves szinten mintegy 25 millió forinttal csökken. A kivitelezés várhatóan november 30-án fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitel fronton a helyzet változatlan

A választásokig nem várható újabb devizahiteles-mentés; az eddigi kormányzati intézkedések több mint 380 ezer családon segítettek. Tovább olvasom