Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Szennyvízzel itatják a homokháti sivatagot

Mórahalom - Hol az aszály, hol az özönvízszerű eső okoz gondot a Homokhátságon. A talajvíz szinten tartásának sajátos módját választotta Mórahalom; tisztított szennyvizet és esővizet gyűjtenek a Nagyszéksóstóba, ahová tavasszal madarakat várnak.
Az idei csapadékmennyiségből minimum 20 centi eső vagy hó hiányzik. Igazi tél nélkül nem is tudom, mi lesz velünk – hallottuk Csányi Lászlótól a mórahalmi határban. A gazdálkodásban jártas alpolgármester megmutatta: a nagyszéksóstói bivalyrezervátum szomszédságában kivájt 170 centi mély tómeder alján éppen csak megcsillan a víz.

Az elsivatagosodó Homokhátságon még ennél is sokkal keményebb világot jeleznek előre a vízügyi szakemberek: a következő húsz évben akár 4–5 métert is visszahúzódhat a föld alatti vízkészlet. Ez pedig veszélyezteti a mezőgazdasági művelést, egyszóval a megélhetést. A szélsőséges időjárás másik véglete az özönvízszerűen lezúduló csapadék, ami nem marad meg a vidéken. A felgyülemlő víztöbbletet – a belvizet és a tisztított szennyvizet – ugyanis eddig halastavakba és a Tiszába vezették le, hogy ne öntse el a várost. Ennek a két jelenségnek, a sivatagosodásnak és a hirtelen vízbőségnek a kiegyensúlyozására rendkívüli ötlettel álltak elő a szakemberek.

Napi 1500 köbmétert fogad be a mórahalmi tározó. Fotó: Schmidt Andrea
Napi 1500 köbmétert fogad be a mórahalmi tározó.
Fotó: Schmidt Andrea

Teljes mértékű regionális uniós támogatásból 171 millió forintért az Atikövizig víztározót épített. Nem az alapelv az újdonság, hanem az, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park területén hasznosítja a város használt vizét. A mórahalmi önkormányzat vállalta a fenntartását. Határidő előtt elkészült, tehát már a téli csapadékot is fogadni képes az új, úgynevezett „vízvisszatartó" hálózat. A vízügy 12 kilométeres nyomócsövet és zsiliprendszert épített, 4 hektáros víztározó medret alakított ki – tájékoztatott Kozák Péter, az Atikövizig projektvezetője. A város napi 1500 köbméter tisztított szennyvizét biológiai módszerekkel még egyszer megtisztítják, így szigorúan ellenőrzött minőségben jut a tározóba, onnan pedig tovább a föld alsóbb régióiba. Ennek a tízszeresét is használni tudnák, tehát bővíthető a hálózat az esővízzel. Később akár öntözni is lehet belőle. Ráadásul ezzel a bivalyrezervátum mellett – kellemeset a hasznossal – újabb turisztikai látványosság jön létre: „leszállópálya" vízimadaraknak.

Olvasóink írták

 • 11. CID 2009. december 02. 21:14
  „Azért, mert te nem tudsz, vagy hallottál valamiről még lehet. Ki mondta, hogy az általad említett tavak valaha is mezőgazdasági területek voltak. Bár, azt hiszem a Nagyszéksós néhány évtizede, halastóként funkcionált.( legalábbis ez van kiírva a Bivalyoknál .”
 • 10. olmosnyomdasz 2009. november 29. 17:27
  „Újból leírom.
  Egészen lassan, talán úgy érthető!
  A Kancsal-tó, a Kisszéksós-tó, a Nagyszéksós-tó, soha nem volt mezőgazdasági terület! "Vizes élőhely" volt. A felelőtlen, meggondolatlan csatornázás kiszárította ezeket a területeket is. Ha bármit tesznek azért, hogy a vizet visszatartsák, ezzel a talajvíz szintjét megemeljék, a vízi madaraknak fészkelési lehetőséget biztosítsanak, nem érdekel, ki csinálja. Csónakázó tóról, még csak nem is hallottam. A műholdak képe persze lehet régi, de 1970-ben még víz állt a tóban. Én meg ma is nap nap után látom a területet.
  Sőt! Már Mórahalmot is láttam 1966-ban. Tudom, hogy mennyit fejlődött, és azt is, hogy mióta. Azt is tudom, hogy részben más települések kárára. Sajnos, aki kapja, marja! Tessenek olyan polgármestereket választani, akik ilyen ügyesek!”
 • 9. CID 2009. november 28. 21:18
  „illés : nem, és még a munkásságát sem :) Nógrádit nem kell szapulni, ismerik. Mórahalmot meg nem szapulom, egy város nem tehet arról kik lakják :)

  olmosnyomdasz : Én viszont jobban hiszek a két kék szememnek. Nem tudom, mikor készültek azok a műhold felvételek, de a fóliákat fel is szokták időnként szedni. De nem is ezen van a hangsúly, hanem a mértéktelen locsoláson,és azon, hogy a homokhátságon mezőgazdasági kánaánt akarnak létrehozni. Ez persze nem is lenne baj, mert sok a napsütéses, és viszonylag magas az átlaghőmérséklet, aztán az összes többi hiányzik a hatékony mezőgazdasági termeléshez. Több hektárnyi répát, krumplit, azért nem keveset kell locsolni, ez még mindig oké, csak ne csodálkozzanak, ha kiszáradnak a kutak. A bivalyok legelőjének egy részét meg most dózerolták ki,csónakázótavat akarnak ( ez is őshonos képződmény a homokhátságon) .”
 • 8. illés 2009. november 28. 14:05
  „CID nagyon hasonlítasz Doug53-ra, már ami Nógrádi és Mórahalom szapulását illeti. Nem ismered véletlenül?”
 • 7. olmosnyomdasz 2009. november 27. 20:09
  „Bizony, Kedves CID, rosszul lát!
  Nem baj ám az, csak ma, egyszerű megnézni azt, amiről beszél az ember. A műholdak képein annyi fóliát sem lát az általam említett területeken, amibe két szelet zsíros kenyeret tudna csomagolni. Az is igaz, hogy mem túl régen szedtük föl, az ilyen fajta szemetet. Nógrádi úr, nekem sem szívemszotty, de a dózerolt területtel szemben ott a bivalyok legelője, dagonyája. A sömlyék pedig most születik újjá. Vagy nem tudom mit láttam ma délelőtt. (A fészkes fenét érdekli a mórahalmi fotós, meg a barátnője!)”
 • 6. CID 2009. november 25. 23:46
  „"Ha valaki arra gondolna, hogy a kiszárított területeken mezőgazdasági termelés folyik, gyorsan tegyen le róla! Ezek a területek, soha nem voltak művelésre alkalmasak, és nem is lesznek."
  Akkor, valamit rosszul látok, merthogy a környék tele van fóliaházzal és veteménnyel , amit egyfeszt locsolnak( gondolom, nem így hívják ). A terület amit feldózeroltak, egyébként az év négy évszakában semlyék volt.
  Bivalyrezervátumban, nem értem miért akarnak csónakázó tavat.
  Mórahalmi kiskirályságon mindig ..... magamat, pedig semmi közöm hozzá. Ha az ottani parasztok benyelik a sok <moderálva...>, az az ő bajuk, de, hogy Nógrádinak, Szegedhez a legkisebb köze is legyen, az már idegesít.
  Ha Szegeden az a sumákolás, mutyizás lenne mint abban a porfészekben, már régen égne az egész város a tüntetésektől. Persze a DM minden szart leközöl, még azt is amikor a mórahalmi fotósuk barátnőjének szülinapja van.”
 • 5. olmosnyomdasz 2009. november 25. 21:20
  „Sok mindennek van sok mindenhez köze. Ez a terület viszont ha nem is volt Velence, nyilt víztükör volt, ahol madarak fészkeltek, kétéltűek szaporodtak. Az jó kérdés, hogy most ki és miért állítja helyre, de helyénvaló lenne megkérdezni, hogy kik és miért tették tönkre? Esetleg fölmerülhetne a kérdés, hogy miután a talajvíz szintje katasztrófális mértékben leszállt, miért működteti a vízügy a csatornákat? Olyanokra gondolok, mint a Kancsal-tói csatorna. Kisszéksósi-csatorna. Ki az, aki fizet ezeknek a csatornáknak a folyamatos tisztításáért, üzemeltetéséért? Azért, hogy azt a kevés vizet ami erre a vidékre jut, pillanatok alatt hasznosítatlanul elvezessék? Ha valaki arra gondolna, hogy a kiszárított területeken mezőgazdasági termelés folyik, gyorsan tegyen le róla! Ezek a területek, soha nemvoltak művelésre alkalmasak, és nem is lesznek.”
 • 4. SP 2009. november 25. 16:21
  „http://www.origo.hu/itthon/20091125-blikk-milliardos-sikerdij-a-vizmuvek-francia-tulajdonosainak-a-semmiert.html
  Vízügy saját hatáskörében végezte a munkát vagy esetleg más szakterületről vettek át szakértőket a kivitelezésben, tanácsadásban?”
 • 3. CID 2009. november 25. 14:56
  „Gondolom, annak semmi köze a víz 4-5 méteres visszahúzódásához, hogy a homokhátságon ( ahol elméletileg szárazság, és a felszíni vizek hiánya jellemző, velencét akarnak csinálni ( a homok nyílván nem csalogató ), illetve, orrba-szájba locsolják a mezőgazdasági területeket, s természetesen fúrt kutakból.”
 • 2. darch 2009. november 25. 14:39
  „Jó ötlet, így kell felhasználni a támogatásokat.”
 • 1. SP 2009. november 25. 09:54
  „Jó-jó, de ez is egyfajta barkácsolás.
  Már régen meg kellett volna valósítani a Duna - Tisza csatornát. Sok embernek munkát, majd megélhetést adott volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesefalu édességből

Mit csinálnak a cukrászok, amikor nem kalácsból fonnak adventi koszorút, és nem sütemények ezreit ontják? Tovább olvasom