Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szerelem is szövődik a sérültek táborában

Szeged - Lapunk az esélyegyenlőség érdekében igyekszik használni sajátos eszközeit. Sorozatunkat a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány mintaértékű táborának bemutatásával kezdjük: a héten Sziksósfürdőn olyan súlyosan fogyatékos emberek is kikapcsolódhatnak, akiket máshol nem fogadnának.
Mozgás-, hallás- és látássérült, Down-szindrómás és halmozottan sérült emberek táboroznak a héten a sziksósfürdői kempingben. A szegedi székhelyű Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány minden évben több száz fogyatékkal élőt üdültet az ország különböző pontjain – a Szikire szervezik a legnagyobbat. Idén 57 résztvevő van itt: sérült emberek és kísérőik, az ország különböző pontjairól.

Ádám és Kinga először tölthet együtt egy egész hetet. Fotó: Schmidt Andrea
Ádám és Kinga először tölthet együtt egy egész hetet.
Fotó: Schmidt Andrea

– Aki nem tudott segítőt hozni, azzal önkéntesek foglalkoznak – mesélte Szlovenszki Orsolya, aki maga is szabadidejében gondoskodik a fogyatékos táborozókról. Mint egy nagy, szerető család: mindenki mindenkit pátyolgat. Nem véletlen, hogy sok szülő az első évek után ide már egyedül is elengedi gyerekét – tudja, hogy jó helyen van. – Ezzel nagy terhet vesznek le a család válláról is, hiszen egy hét alatt ők is kipihenhetik magukat – mondta Hernig Tünde. Ő idén még elkísérte 15 éves, kerekes székes fiát, jövőre azonban már otthon marad.

A táborosok sokat kirándulnak: voltak az Anna fürdőben, szegedi városnézésen, Mórahalomra is készülnek. Különböző versenyeket, kézműves-foglalkozásokat és vetélkedőket is szerveznek nekik. – Egy hétre kiszakadnak az intézet egyhangúságából. Ez jelenti a legtöbbet nekik – magyarázta a program célját Takács Kata, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány elnöke. A szervezet 15 éve táboroztat – az országban egyedülállóként olyan súlyosan fogyatékosokat is, akiket mások nem vállalnak. Ilyen a 27 éves Tamás, aki csak táblával, fejére szerelt mutatópálcával képes kommunikálni. Azt mondják róla, saját testének börtönében él: nem képes beszélni és mozogni, de szellemileg teljesen ép.

Idén 57-en vesznek részt a sérülteket fogadó táborban a Szikin. Fotó: Schmidt Andrea
Idén 57-en vesznek részt a sérülteket fogadó táborban a Szikin.
Fotó: Schmidt Andrea

Fábián István most először táborozik. A 42 éves értelmi sérült férfi Ipolytölgyestől érkezett. – Nagyon jó! Lehet játszani, nyaralni, és a társaság is jó – foglalta össze élményeit. Nemcsak barátságok, szerelmek is szövődnek: több pár is a Napos Oldal táborában ismerkedett meg, s később örök hűséget fogadott egymásnak. Zombor Ádám ugyan már 3 hónapja jár barátnőjével, Kingával, a tábor hozta őket össze igazán. A fiú ugyanis ajkai, a lány szolnoki, így leginkább interneten tartották a kapcsolatot. Most a két mozgássérült fiatal egy egész hetet tölthet együtt. Ki tudja – lehet, hogy az övék lesz a következő lagzi.

Olvasóink írták

 • 13. niemand 2011. július 01. 11:48
  „Elgondolkodtató, milyen emberek élnek szép hazánkban.
  Szerelemhez mindenkinek van joga, és nem feltétlenül kell, hogy egy szép kapcsolatból gyerek is szülessen.
  Én szeretem az ilyen embereket, gyerekeket, sokat tanultam tőlük.
  örülök, hogy az alapítvány örömöt ad a rászorulóknak, gratulálok!”
 • 12. anatole 2011. július 01. 09:27
  „<offtopic>”
 • 11. t680822g 2011. június 30. 20:52
  „10. nagyi17: Az átkod szálljon vissza a fejedre!”
 • 10. nagyi17 2011. június 30. 20:08
  „t680822g Te egy nem is írom le ugy is moderálva lenne amit gondolok rólad. Én ilyen embereknek segítek a mindennapjaikban, annyi őszinte szeretettet nem láttam amíg oda nem mentem dolgozni. Tudod van olyan ellátottunk aki 40 éves koráig egészséges ember volt, majd munkába menet elütötte egy autó, azóta nem képes őnmaga ellátására, egy másikat agyvérzés ért . Gondolj bele ez veled is megtörténhet, vagy gyerekeddel akkor is Tajgetosz jutna az eszedbe?
  Csak sajnálni tudlak az ilyen gondolataidért, mamámnak van egy jó mondása Isten nem ver bottal. Majd jusson ez eszedbe, ha ott lessz az ideje!”
 • 9. t680822g 2011. június 30. 19:50
  „Tajgetosz!”
 • 8. bánki 2011. június 30. 15:07
  „Szerelem lehet, de a születendő gyerek nem lenne matematikailag egészséges!

  Genetika !”
 • 7. anatole 2011. június 30. 13:58
  „Elnézést de lemaradt az e betű a www.anagyekonyv.hu oldalról amit írtam a fellelhetőség végett.”
 • 6. anatole 2011. június 30. 13:56
  „Valóban embertelen a t680822g.<moderálva> Van egy nagyon szép operettem, a kerekes székem keringője. Egy fiú és egy kislány aki mozgás sérűlt, szerelmesek lesznek a szegedi Tisza parton a szabad strandon. Csodálatos életet élnek meg. De a fiú meggyógyul s a kislány sírva vesz búcsút a fiútól aki már tud járni. Majd eltűnik örökre. A fiú keresi, nem találja. Közben gyermek orvos lett és egy mama bevitte a dokihoz a korházba mert beteg lett. A kisfiút is úgyan úgy hívják mint a dokit, kiakad. A lényeg, rájön, ez az ö kisfia. Megtalálja a lányt, a szerelmét, és csodálatos házasság lett belölle, sőt még egy kislány is születik. Sok szép dallal, és fordulattal van megírva. Érdemes elolvasni, hogy a mozgás sérűlteknek is van lelkük, életük és szerelmük. Most még a www.anagykonyv.hu oldalon találja meg akit érdekel, de írja be e nevemet, Anatole, a keresőbe és már élvezheti is a szép történetet. A zenei része külön van de azt az Artisjus jogvédő irodától is meg lehet kapni.”
 • 5. zehn 2011. június 30. 13:35
  „moderálva”
 • 4. niemand 2011. június 30. 12:51
  „Azt hiszem ők EMBEREK, bár lenne több lehetőségük ilyen alkalmakra!
  t680822! Nem tudjuk mit hoz az élet, de értékesebbek ők, mint azok, akik olyanokat és hasonlókat írnak, mint te!”
 • 3. NoiChi 2011. június 30. 12:26
  „t680822g.... ezek az általad életképtelennek nevezett alakok sokkal több emberi vonással rendelkeznek, mint amit te valaha is magadénak mondhattál... a magadfajta korlátolt emberek miatt gondolják őket a mai napig is csökkent értékűnek”
 • 2. kankalinka 2011. június 30. 11:46
  „Kedves t680822, kívánom, hogy a te gyereked vagy unokád is ilyen "életképtelen alak" legyen!!!”
 • 1. t680822g 2011. június 30. 10:15
  „Még megvolt a Szue-gomba, és télen lehoztak oda a gyerekpancsolóba ilyen magukról se tudó felnőtt <moderálva> akakokat az ügyeskedő ápolók. Beengedték őket, aztán egy idő után erősen húgy-szagú volt a víz a gyerekpancsolóban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páncélos vitézek a Partfürdőn

Szeged - Hagyományőrző harcosok szállták meg az Újszegedi Partfürdőt tegnap, rövid párbajt is vívtak… Tovább olvasom