Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szerelemből muzsikálnak: Cser Ádám zenekart is alapított a Victoria Kamarakórus mellé

Szeged - A fiatal szegedi karmester, Cser Ádám az 1998 óta működő Victoria Kamarakórus mellé zenekart is alapított, amely bemutatkozó koncertjén Mozart Requiemjét játszotta nemrégiben nagy sikerrel az alsóvárosi templomban.
– Egy gárdonyi koncertfelkérés kapcsán két évvel ezelőtt alapítottam a Victoria Zenekart; akkor is Mozart Requiemjét adtuk elő egy helyi amatőr kórussal. Akkor határoztuk el, hogy saját kamarakórusunkkal is előadjuk a darabot. Az alsóvárosi koncert volt az első bemutatkozásunk azután, hogy a zenekar hivatalosan is megalakult. Elsősorban oratorikus műveket szeretnénk előadni, úgy tervezzük, évente két nagyobb koncertet tartunk; tavasszal például valamelyik passiót játsszuk majd. Pályázunk, támogatókat igyekszünk keresni. A kamarakórus külön is dolgozik, és a zenekarnak is vannak önálló feladatai; például Budapesten lépünk fel egy operagálán – mondja a fiatal szegedi karmester, Cser Ádám, aki tavasszal részt vett a Grammy-díjas, világhírű dirigens, Bernard Haitink svájci mesterkurzusán. Közös fotójuk a Maestróval a The New York Timesban is megjelent. A Zeneakadémián tavaly diplomázott muzsikus sok mindennel foglalkozik, első szimfóniáját valószínűleg a miskolci szimfonikusok mutatják be a következő évadban.

– A Victoria Zenekar muzsikusainak egy része 2005 és 2009 között tanítványom volt a konzervatóriumban, jelenleg a Zeneakadémia másod-, harmad- vagy negyedéves hallgatói. Az Accord Quartet tagjai – akikkel akadémistaként kerültem barátságba – lettek a szólamvezetők. Valamennyien tapasztalt, kitűnő muzsikusok; mindannyian tanítják is a hangszerüket. Így a próbafolyamatnak is van egyfajta tanító jellege. A profi szólamvezetők mellé zömmel olyan fogékony, fiatal muzsikusokat nyertünk meg, akiknek meg lehet tanítani a zenekari játékot – fogalmaz Cser Ádám, aki úgy véli, egy ütőképes együttes kialakítása hosszú távú munka. – Csapatot toborzok, aki a szervezésben is segítene, mert most még minden rám hárul. Ha már évente két nagyobb koncertet tudunk adni, azzal már elégedettek lehetünk. A szegedi közönség reakcióiból úgy érzem: van igény ilyen hangversenyekre. A nonprofit működésnek persze vannak komoly nehézségei, de ezt vállalnunk kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Badó Attila a jogászprofesszort

A Francia Köztársaság Akadémiai Pálma Rend Tiszt fokozatával tüntette ki Badó Attila jogászprofesszort. Tovább olvasom