Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Szerepkört váltott Szabó Gabi

Szeged - Szerepkörváltásnak tekinti Merteuilné figuráját Szabó Gabi. A televíziósként is ismert színésznő a kisszínházban látható Veszedelmes viszonyokban tér vissza a szegedi színpadra.
– Örülök, hogy szerepkörváltásom épp egy ilyen csodálatos feladattal történhet meg. Minden színésznő életének érzékeny pontja, amikor váltania kell; szerencsés vagyok, hogy Merteuilnéként rám gondoltak. Ezentúl nem lányokat, fiatalasszonyokat játszom majd – fogalmaz Szabó Gabi, aki néhány éves kihagyás után a Veszedelmes viszonyokban a nagy machinátor márkiné szerepében tért vissza a kisszínház színpadára.

A népszerű színésznő legutóbb a Fekete Péter egyik főszerepét játszotta itt, azóta televíziós műsorvezetőként és Budapesten, a Komédiumban Horváth Péter Dolcsegabána című darabjában találkozhatott vele a közönség.

Choderlos de Laclos levélregényéből Christopher Hampton írt színdarabot; abból készült Stephen Frears rendezésében az az 1988-as világsikerű filmváltozat, amelyben Glenn Close alakítja Merteuilnét, John Malkovich pedig Valmont vikomtot. A hét Oscar-jelölést kapott, végül három díjat el is nyert filmnek máig nagy a kultusza. – Bennem is mély nyomot hagyott, különösen a két főszereplő játéka. Noha nem néztem meg most újra, kikerülhetetlennek tartom. Vállalom is: van az előadásunkban néhány olyan pillanat, mozdulat, kép, pozíció, amit emlékezetből felidéztem a filmből, hogy előhívjam vele azt az élményt. Nem kell úgy tennünk, mintha nem létezne a film, nem lenne közismert. Choderlos de Laclos regényét viszont újra elolvastam, és ajánlom mindenkinek, mert nagyszerű rajzot kapunk belőle a korszakról. Még érdekesebb utána megnézni a mi produkciónkat – mondja Szabó Gabi. A színésznő örül annak is, hogy a város színháztörténetéhez sok szállal kapcsolódó Ács János rendezővel dolgozhatott, akivel már régóta ismerték egymást a Vígszínházból, de ez volt az első közös munkájuk.

Veszedelmes viszonyok a Kisszínházban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Intenzív próbaidőszakon vagyunk túl, amit nagyon élveztem. János következetesen végigvitte azt a határozott koncepciót, amit a díszletet megálmodó Menczel Róberttel és a jelmezeket tervező Gyarmathy Ágnessel kitalált. Azt remélem, a közönség is annyira szereti majd az előadást, mint mi. Nagy dilemma volt számomra, hogy a tizenkét éves lányom megnézze-e. Körültekintő anyának tartom magam, hosszú gondolkodás után mégis úgy döntöttem: érdemes látnia. Nemcsak azért mert én is játszom benne, és egyébként is be van oltva színházzal, hanem azért is, mert ma már egy felső tagozatos diákot be lehet vinni egy ilyen előadásra. Olyan dolgok – például meztelen testek –, amelyek zavarba ejthetnének egy kamaszt, nincsenek benne. A való életben is olyan kapcsolati rendszereket látunk, amelyekben árulás, szeretet és szerelem van. Ők is megélik ezt; akár már az iskolában is, ami kicsiben a társadalom leképződése. Pontosan tisztában vannak a viszonyokkal; annyit értenek meg belőlük, amennyit a koruknak megfelelően érteniük kell. Szerintem inkább pozitívum, hogy azzal találkoznak: szép ruhában két ember megöleli egymást, és igényes irodalmi szöveget mondanak a színpadon. A mai gyerekek sokkal többet tudnak a világról, mint feltételezzük – hangsúlyozza a színésznő, aki a középiskolások számára különösen ajánlja a pazar kiállítású, kosztümös produkciót.

Nő a múltból

Bodolay Géza rendezésében másfél hónap múlva kezdik próbálni a Nő a múltból című Roland Schimmelpfennig-darabot. A kortárs német dráma fenegyerekének művében Szabó Gabi játssza majd a nőt, aki egy békés család életében felbukkan a múltból. – Nem egy pozitív szerep, de ez nem izgat, mert a színész számára ezek a figurák izgalmasak. Minden embernek meg lehet találni az igazságát – véli a színésznő. – Merteuilnének például igaza lehet, amikor azt mondja: Élj hajlamaid szerint, ez a legjobb, amit tehetsz. A hiúság összeférhetetlen a boldogsággal.

Olvasóink írták

  • 1. Zsanetta 2011. szeptember 25. 18:03
    „Vééééégre, hogy Szegeden valakinek eszébe jutott (Gyüdi S., Juronics T. ??), hogy a városban élő zseniális színésznőt foglalkoztassa! Köszi! Láttam az előadást, fantasztikus jó!
    Szabó Gabi olyat alakít, hogy fel lehetne hívni az illetéskesek figyelmét rá jövőre a Kossuth-díj adományozásánál! Már úgyis mindenkinek adtak, aki megérdelmli (és aki kevésbé)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvritkaság Bartók tót népdalaiból

Szeged - Kuriózumot mutat be ma délután 2 órakor a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola… Tovább olvasom