Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Szigorított az adóhatóság

Csongrád megye - 2011-ben szokatlanul sok, közel 78 ezer cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – a működő félmillió társaság mintegy 15 százalékát. Csongrád megyének kedvező a helyezése a „szégyenlistán".
Az adóhatóság a korábbiaknál szigorúbban és gyorsabban lépett 2011-ben a szabálysértőkkel szemben. 2007 és 2009 között évente átlagosan 10 ezer esetben alkalmazta szankcióként az adószám felfüggesztését, de tavaly közel 78 ezer cég adószámát vonta be – írta a feketelista.hu.

A növekedés elsősorban azzal magyarázható, hogy újabban olyan cégek adószámát is bevonják, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a cégközlönyben. Egy ilyen hatósági döntés fontos figyelmeztetés a cégvezetés számára: ha a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cégbíróságnál a vállalat megszűntnek nyilvánítását.

Az adószám megvonása anyagi hátrányokkal jár, mivel a felfüggesztés ideje alatt a cég nem érvényesíthet adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést és költségvetési támogatást sem kérhet. A NAV tapasztalatai szerint az ilyen esetek nagy többsége kényszer-végelszámolással folytatódik. – Tanácsos szerződéskötés előtt alaposan informálódni a cégvilágban, mert egyre gyakoribb, hogy az elmarasztalt társaságok félrevezetik a jóhiszemű vállalkozókat – mondta Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A portál összesítése szerint az elmúlt 5 év alatt csaknem 139 ezer cég adószámát vonták be. Az ilyen elmarasztalások 56 százaléka a múlt évre esett. Az adószám-felfüggesztések 41 százaléka budapesti. „Listás" helyezése van Pest megyét követően Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, ahol 5 év alatt mintegy 6300 cég adószámát függesztették fel. Csongrád megyében a háromezret sem éri el az érintett cégek száma. A nagyobb városok közül a legtöbb társaságot, 1485-öt Debrecenben keresett meg a NAV hasonló ügyekkel. Miskolcon 1069, Nyíregyházán 914, Kecskeméten 901 céghez kézbesítette határozatát az adóhatóság – Szegedet pedig meg sem említi a feketelista.hu, ami azt jelenti, jól áll a NAV színe előtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárnak az éves matricák

Magyarország - A 2011-ben vásárolt éves autópálya matricák érvényessége január 31-én, jövő kedden… Tovább olvasom