Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött cukorbetegek

Csongrád megye - Vélhetően tovább nő majd a most egy hónapos várólista a diabetológián, a mostaninál ugyanis jóval gyakrabban kell járniuk orvoshoz a cukorbetegeknek. A vasárnap életbe lépő változások szerint a modern inzulinos terápiát a mostani egy helyett csak fél évre lehet majd felírni.
A hét utolsó napján életbe lép egyes gyógyszerek ártámogatásánál a terápia eredményességén alapuló szabályozás. Ez elsősorban a cukorbetegeket érinti. Mint azt korábban megírtuk, júliustól ellenőrzik majd, hogy a diabétesszel küzdők mennyi szénhidrátot fogyasztottak. A vérteszt hét–tíz hét átlagában képes kimutatni, hogy az illető mennyi, számára káros élelmiszert vitt be szervezetébe.

Aki egy éven belül két, 8-asnál rosszabb eredményt produkál ezen az ellenőrzésen, elveszíti hozzáférését a legkorszerűbb, analóg inzulinhoz a közgyógyellátás keretében, és visszaállítják a több mellékhatással járó humán inzulinos kezelésre. A tablettát szedőknek pedig a pirulákhoz járó támogatást csökkentik 50, illetve 70 százalékra.

Döntő lesz a vérteszt. Aki egy éven belül két rossz eredményt produkál, elesik a legkorszerűbb terápiától. Illusztráció: Karnok Csaba
Döntő lesz a vérteszt. Aki egy éven belül két rossz eredményt produkál, elesik a legkorszerűbb terápiától.
Illusztráció: Karnok Csaba

Úszással a rossz értékek ellen

– Aki eddig is betartotta az előírásokat, annak nem okoz gondot a szigorítás – fogalmazta meg véleményét Berki Viola, a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesületének elnöke. Mint mondta, az egyesület tagjai minden segítséget megkapnak, hogy ne „bukjanak meg" a teszten. Nemrégiben lehetőséget kaptak arra, hogy a nyugdíjasok délelőttönként kedvezményesen járhassanak úszni – ezt ki is használják, hiszen a sport köztudottan csökkenti a vércukorszintet.

 
A legkorszerűbb terápiához egyébként egy viszonylag szűk körnek van hozzáférése: az országban összesen 20–30 ezer embert érint az ezzel kapcsolatos szigorítás. Gyógyszeres kezelésben azonban a cukorbetegek több mint fele részesül – ezért is többet kell majd fizetniük, ha elbuknak a teszten. Szegeden és térségében becslések szerint 15–20 ezer diabéteszes él – közülük csupán 30–40 százalék kap inzulint.

Az új szabályozás értelmében a cukorbetegeknek ezentúl gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra menniük. A legmodernebb, analóg inzulinos kezelésben részesülők ugyanis az eddigi egy helyett csak fél évre kapják a szakorvosi javaslatot, miszerint alkalmazható náluk ez a terápia. Ez nemcsak a betegeknek, az intézményeknek is pluszterhet jelent majd.

A legtöbb cukorbeteget Szegeden az I. számú belgyógyászati klinika ellátóhelyén, az I-es számú rendelőintézetben gondozzák. Itt egy éve még csupán 2–3 nap volt az előjegyzési idő – most 2–3 hét.

– Az új szabályozással ez vélhetően tovább nő majd – mondta Holzinger Gáborbelgyógyász-diabetológus szakvezető főorvos. Ő az új rendszer legnagyobb hibáját abban látja, hogy olyan betegeket is „büntet", akik ezt nem érdemelték ki, a rendszer pedig emiatt feleslegesen lesz túlterhelt.

– Azokat a betegeket, akik együttműködnek, eddig nem küldtem 3 havonta laborra. Mostantól kénytelen leszek, hiába tudom, hogy bennük meg lehet bízni. Ők ugyanúgy megnövelik majd a várólistát, mint azok, akik eddig egy évben mindössze egyszer jöttek – akkor, amikor kellett nekik a javaslat.

Olvasóink írták

 • 12. istvang58 2012. június 27. 12:14
  „Remélem 2 év mulva az összes cukorbeteg el megy szavazni azokkal együtt akiknek lenyulták a magánnyugdíjpénztárát, elvették a vonatközlekedését stb. Ha ezek és a komcsik bejutnak a parlamentbe megérdemli az ország.”
 • 11. gyuri50 2012. június 26. 20:10
  „Furcsa gondolatokat ébreszt bennem ,hogy nem drogosokat, nemaz alkoholistákat hanem bennünket a cukorbetegeket bünteti a "NAGY VEZETŐ" és társulata.Valoban bünteti a beteget az orvost egyaránt.
  Már hallottam olyan megjegyzést,hogy megszünik a hálapénz jön cukorpénz.”
 • 10. JABBA 2012. június 26. 19:16
  „23 évig voltam cukorbeteg. 1980-ban kezdődött nekem. A "kedves" cikkíró gyorsan javítsa ki a cikkben leírt hibákat, mert, amit leírt az igencsak nem fedi a valóságot. GY.K.: HAZUDIK! Jó lenne, ha előbb tájékozódna, majd annak tudatában írná meg a cikket, ami után - gondolom - pénzösszeget kap. Diétázni nem könnyű, főleg ha az ember gyerekkorában kapja el. De! Meg lehet csinálni, de nem könnyű! Főleg, hogy a diétás termékek jóval drágábbak és a számukra előírt minőségű termékek se olcsók.”
 • 9. klj-54 2012. június 26. 16:40
  „@csonakos:
  Igen, de a hogyanba nem mennék bele.
  Én ugyanis jelenleg egyetlen olyan embert nem ismerek akit nyugodt lelkiismerettel be mernék engedni a parlamentbe!
  Akit be mernék engedni az meg bolond lenne oda menni...”
 • 8. csonakos 2012. június 26. 16:03
  „7. klj-54 2012.06.26. 13:16
  Szép lassan de biztosan egyre jobban kezdünk egy nyelvet beszélni! Sokan vagyunk már és mire kell elegen is leszünk ezen dilettáns csapat leváltásához!”
 • 7. klj-54 2012. június 26. 13:16
  „@csonakos:
  A gond csak az, hogy mi ketten értjük egymást és bár más a nézetrendszerünk, de ebben egyetértünk, mármint betegség ügyben.
  És gondolod, hogy ez a jogalkotók közül érdekel bárkit is?
  Leírjuk, megnyugszunk (vélelmezhetően!) és minden úgy megy ahogy ott fent a hozzá nem értő magukat jogásznak képzelő 386-an eldöntik:(”
 • 6. csonakos 2012. június 26. 11:25
  „5. klj-54 2012.06.26. 11:11 ú
  Már olvastam több hszedben, te is diabéteszes vagy! Ráadásul insulin rezistens. Az én tapasztalatom is saját! Nekem negyedévente mennem kell mert a kisérő betegségek ezt teszik szükségessé! Én, most is kilencezret fizetek majdnem a "szúrós" havi adagomért mert arra nincs teljes támogatás. Egyetértek veled, a beteg is tehet érte de vannak kirívó estek amivel a klinikán sem tudnak mit kezdeni! Őket, nem szabadna büntetni!:)”
 • 5. klj-54 2012. június 26. 11:11
  „@csonakos:
  Most voltam laborban mert sajnos érintett vagyok.
  Mindkettőt kérte a főorvos asszony.

  Én azért szerényen fel merem vetni a beteg tevékenységét is.
  Ugyanis NEM CSAK pénz kérdése a vércukor szint értéken tartása.
  Sajnos kegyetlen kemény étrendet kell tartani ahhoz, hogy ne jelenjenek meg a szövődmények.
  Néha átesik az ember fia a korláton, de azt hiszem egy kettő szénhidrátbevitel attak nem borítja fel az egyébként normál rendet.
  De sajnos ez egyén függő:(”
 • 4. Hegyenjáró 2012. június 26. 08:37
  „" A vérteszt hét-tíz hét átlagában képes kimutatni, hogy az illető mennyi, számára káros élelmiszert vitt be szervezetébe"

  Természetesen nem véletlen, hogy ezt kommunikálják, de persze ez attól még nem igaz. És persze nem T.K. az első újságíró, aki ezt nemtörődömségből, tudatlanságból, vagy direkt leírja.
  (1) A teszt nem ezt méri (ld. 2. hozzászólás). Értéke temészetesen nem csak a bevitt szénhidrát mennyiségétől függ.
  (2) "Számára káros élelmiszer". A cukrobetegnek nem nulla szénhidrátot kell ennie, hanem pont annyit, amennyi számukra elő van írva, és amennyihez az inzulin be van állítva. A nulla szénhidrát volna csak igazán káros az egészségükre.”
 • 3. spiler 2012. június 26. 07:44
  „NEPHROLÓGIA.... TELE VOLTAK A KÓRTERMEK CUKROSOKKAL AKIKKET vissza állítanak,illetve azok a fizetős betegekkel akik vállalják az inzulin árának/ 50%-nak/ a kifizetését....orvosok túlterheltek...nem is nagyon érdeklik a dolgok vagy csak fáradtak,,,nem tudom,de .hogy rosszul mennek a dolgok az biztos
  fizessenek az egészségesek,,EGÉSZSÉGES EMBER ADÓT".....PERSZE EZ CSAK VICC de ezek ezt is megvakósytják ha kell a pénz......”
 • 2. csonakos 2012. június 26. 07:34
  „Nekem nyóc, hogy minek az egysége a nyóc de a cikk írója pontosabban is leírhatta volna melyik szintet is mérik ezzel a nyolcas számmal! Mert így csak riadalmat kelt azok körében aki tíz alatti glükóz vércukorszinttel élnek! Lássuk csak valójában miről is van szó; "HbA1c vagy glikohemoglobin a vörösvértestekben található és a vért vörösre festő hemoglobin egy formája, melyben a hemoglobinhoz glükóz (cukor) köt. A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor)." Valójában ez néhány eset kivételével tartható szám odafigyeléssel! Jól mondja a Főorvos úr ez a rendszer büntet! Bünteti azokat akik eddig is minden gond nélkül odafigyeltek, bünteti az orvosokat a rengeteg beteggel, és végül bünteti azokat akik nem tehetnek róla, hogy nem tudják a HbA1c szintjüket ha megfeszülnek sem nyolc alá vinni! Ez a rendelet egy beteg és orvos ellenes döntés volt! Mit is lehet várni a dilettáns kormánytól!”
 • 1. Show 2012. június 26. 07:11
  „Szegényeknek van éppen elég bajuk, még rá is tesznek. Inkább segíteni kellene Őket, nem fölöslegesen idegelni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkaforradalom: itt a vége?

Két évig szabadon, adó fizetése nélkül főzhettünk pálinkát – az EU ennek véget vetne. A bérfőzők forgalma az adócsökkentéssel megduplázódott. Tovább olvasom