Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

SZKT: Megállófelújítás és 1-es villamospótló

Szeged - Nehéz olyan villamos- vagy trolivonalat, megállót találni Szegeden, amit ne érintett volna idén felújítás, vagy amire ne várna a közeljövőben átépítés az elektromos tömegközlekedési nagyprojektben vagy más uniós forrásból.
Alig jutott túl Szeged a Belvárosi híd felújításán – ami az SZKT és utasai szempontjából előbb késésekkel, a teljes hídzár idején pedig pótlóbuszok beállításával járt –, kezdődik augusztus végén az 1-es villamosvonal felújítása, épül a jelzőlámpás körforgalom. Az 1-es villamosok helyett decemberig pótlóbuszok viszik az utasokat. – Jelenlegi buszállományunk kevés lesz az 1-es és a 8-as vonalára, ezért négy járművet bérelnünk kell. Úgy időzítettük a buszflottánk vizsgáztatását és a karbantartásokat, hogy bevetésre készen álljunk – tájékoztatott Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. Közben a Pulz utcai remízt is fejlesztik, átépítik, vágányhálózatát korszerűsítik. Ennek része, hogy cserélik az odavezető sínpályákat, emiatt novemberig a villamosok el lesznek vágva a telephelytől. Ez azt jelenti, hogy a 3-as és 4-es vonal FVV és Tatra villamosai kint éjszakáznak. Nem volt még ilyen hosszú időszak, hogy remíz nélkül oldják meg a műszaki háttérbázist.

Teherbíróbb lesz a Széchenyi téri megálló.  Fotó: KARNOK CSABA
Teherbíróbb lesz a Széchenyi téri megálló.
Fotó: Karnok Csaba

– Nagy odaadással meghozzuk az áldozatot, mert soha nem látott mértékű ugrással fejlődik Szeged elektromos tömegközlekedése. Sokat egyeztettünk, kitűnő szakemberek készítették elő a terveket. Ennek ellenére számolni kell meglepetésekkel, hiszen hiányosak a régi közműtérképek, kiszámíthatatlan az altalaj. Csak a pálya kiásásakor derül ki például, hogy hol milyen mélyen kell talajt cserélni. Megfeszített szervezésre és háttérmunkára, valamint utasaink türelmére lesz szükség – tette hozzá a cégvezető. – Jelenleg troli- és buszöblök sora újul meg, ami a megállók átmeneti költöztetésével jár. Párhuzamosan három trolivégállomás épül át. A tarjáni Víztorony téren már folyik a decentrum átépítése, innen indul majd a 10-es buszt váltó trolivonal jövőre. Makkosházán a Hont Ferenc utcai végállomás épül át. A Vértói úti végállomáson új aszfaltburkolat készül. Utasaink nem veszik észre, de a háttérben korszerűsítik a 4 áramátalakítót is, mert a korábbi hálózat kapacitása tovább nem bővíthető.

Új helyen az SZKT ügyfélszolgálata

A parkolási üzletág összeköltözik a közönségkapcsolatok irodájával a Deák Ferenc utca 31. szám alá. Hétfőtől megszűnik a Szepark Mérey utcai bérelt irodája, helyette önkormányzati ingatlanba kerül. Augusztus 31-én oda megy át az SZKT eddigi, Zrínyi utcai ügyfélkapcsolati irodája is. Egy fedél alatt, színvonalas, utasbarát irodában elérhető lesz a parkolással és a tömegközlekedéssel kapcsolatos ügyintézés.

Olvasóink írták

  • 1. Szemif 2009. augusztus 13. 14:28
    „Idén vajon honnan jön a 4 pótlóbusz? Tavaly kettő volt Miskolcról, meg egy darabig egy zsírúj ARC 134-es.
    Amúgy én kíváncsi lennék mikor indul be a 8-as trolivonal meghosszabbítása, mert elvileg idén őszre van betervezve. Az más kérdés, hogy az alacsonypadlós, légkondis buszok után a 9-esről megismert Skoda 15Tr-ekre sokan fanyalogni fognak, még én is :-))))) Meg nincs is elég belőlük, gyanítom sokáig vegyes troli és buszüzem lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékosabb égők, megszűnő munkahelyek

Szeged - Egy európai uniós rendelet értelmében szeptembertől fokozatosan ki kell vonni a hagyományos „körteizzókat" a forgalomból. Tovább olvasom