Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Szobrokkal sakkoznak az önkormányzatok

Az utóbbi tíz évben a megye majd mindegyik nagyvárosában elmozdítottak helyükről szobrokat. Szentesen Kossuth és Horváth Mihály, Vásárhelyen Szántó Kovács János és Nepomuki Szent János, Makón József Attila és Kossuth szobra, valamint a Hagymaszobor, míg Szegeden a huszáremlékmű került más helyre.
Az utóbbi tíz esztendőben többször is volt arra példa, amire az előtte lévő évtizedekben csak nagyon ritkán. A megye városainak legismertebb, legmegbecsültebb szobrai közül többet is elköltöztettek, arrébb toltak. A legnagyobb utat az 1965 óta a vásárhelyi Kossuth téren álló Szántó Kovács János-szobor tette meg.

Somogyi József szobrászművész alkotását 2004 októberében leemelték a helyéről, hogy kölcsönadják az amszterdami Stedelijk Modern Művészetek Múzeumának. A szobor 2005 októberében érkezett haza eredeti helyére. Úgy tűnik, csak átmeneti időre, hiszen a közgyűlés szeretné onnan végleg máshová vinni. Ha ilyen nagy utat nem is tett meg, de kilométerekre került megszokott helyétől a város legrégebbi köztéri műalkotása – az utóbbi évtizedekben a Szent István-templom plébániája előtt állt Nepomuki Szent János-szobor. Ezt 1778-ban a Kálvin téren állították fel, majd az 1950-es évek elején költöztették a katolikus templom elé. Nemrégiben újra útra kelt a püspökség hozzájárulásával, s ma a laktanya melletti körforgalom közepén áll.

A vásárhelyi Nepomuki Szent János-szobor a Szent István-templom elől került a körforgalom közepére. Fotó: Frank Yvette
A vásárhelyi Nepomuki Szent János-szobor a Szent István-templom elől került
a körforgalom közepére. Fotó: Frank Yvette

Csupán 8 méterrel lépett hátra a makói Kossuth-szobor eredeti helyéről, mégpedig 2005-ben, a városháza előtti körforgalom építése miatt. A Hagymaszobrot 2004-ben tolták arrébb egy kicsivel, s akkoriban vált valóra József Attila egykori álma is. A költő ugyanis makói gimnazista korában azt jósolta, hogy neki egyszer az épület előtt fog állni a szobra. Kívánsága akkor vált valóra, amikor a Széchenyi tér átépítése idején az addig ott lévő szobrát a gimnázium sarkához helyezték át.

A szentesiek sem maradtak ki a szobormozgatás össznépi buzgalmából. A Kurca-parti településen szerencsés kézzel nyúltak Horváth Mihály helytörténész addig a gimnázium kertjébe száműzött szobrához, ugyanis azt eredeti helyére, a Kossuth térre tették vissza. Amikor a teret az évtized elején felújították, Kossuth Lajost is elmozdították addigi helyéről, igaz, csak néhány méterrel.

A legnagyobb vihart azonban nem jeles személyiség vagy szent elmozdítása, hanem az okozta, hogy a szegedi Reök-palota előtti tér rekonstrukciója miatt a 3. honvéd huszárezred Tisza Lajos körúti lovas szobrát pár méterrel arrébb helyeztette a város.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2010. március 26. 17:07
    „Kép aláírás:
    "A vásárhelyi Nepomuki Szent János-szobor a Szent István-templom elől került
    a körforgalom közepére. Fotó: Frank Yvette"

    Hol van ott körforgalom? Hol is van most Nepomuki Szent János? (Én tudom.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indokoltan használta a tonfát a rendőr

A nyomozó ügyészség szerint indokoltan használt tonfát a rendőr egy 52 éves nővel szemben a Nemes takács utca egyik házának udvarában. Tovább olvasom