Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Szódatörténet a Szent István téri víztoronyban

Szeged - A víz világnapján ismét megnyitották a szegedi Szent István téri víztornyot, benne a szódavíz történetét bemutató kiállítással.
„Szenzáczió! A szikvíz és szénsavipar lapja nagy anyagi áldozattal ötféle színben pompázó, művészies kivitelű, 45 centiméter széles és 63 centiméter magas plakátokat készíttet, melyeknek képe azt ábrázolja, midőn egy csinos leányzó egy syfonos palaczkból habzó italt tölt, a mely után egy vele szemben karos székben ülő kövér polgártárs epedve nyul, miközben homlokáról csöpögő verejtékét másik kezével törülgeti" – szól a hirdetés a hőskorból. Azóta változott a helyesírás, a reklámszöveg – de ha a magyar ember a szomját csillapítaná, sokszor ma is a szódáért nyúl.

Ennek a ragaszkodásnak állít emléket a szegedi Szent István téri víztorony Szódavíz, egy magyar kultuszital című állandó kiállítása, amelyet a víz világnapjára ismét megnyitott műemléképületben sokan megcsodáltak tegnap.

Mindenkit lenyűgöztek az érdekes, különös szódásszifonok. Fotó: Segesvári Csaba
Mindenkit lenyűgöztek az érdekes, különös szódásszifonok. Fotó: Segesvári Csaba

Láthatták: irredenta szódafogyasztó csakis a „Mindent viszsza", s a „Nem, nem, soha" feliratokkal ellátott üvegből ihatott jóízűt a 20-as, 30-as években. A szifon maga a művészet: egyiken napraforgók, mint van Gogh-nál, vannak a zöld, piros, kék korszakok – mintha Picasso életművét tanulmányoznánk. Franciaországban nemzeti színekben pompázik a szódásüveg, piros kupakkal, benne kék színű csővel. Ausztráliától Chiléig hódított a habzó nedű, amely nem más, mint nyomás alatt lévő szénsavas ital.

Hazánkban a gyártási mechanizmust a dinamó atyja, Jedlik Ányos dolgozta ki. Így születhetett meg a víztoronyban is kiállított Bánffi-féle szikvízgép vagy a szőregi Radács Sándor szerkezete – ezt tisztogatta tegnap nagy gonddal Bánffi István szegedi szikvizes mester. A kiállítás az ő magángyűjteményének darabjaiból jött létre. Elmesélte lapunknak a szódakészítés módszerét: a négy-ötszáz méter mélyre fúrt kútból 25 fokos szegedi csapvíz folyik, átáramlik a szűrőkön, megszabadulva a klórtól, a baktériumoktól. A tisztított vizet 6–8 fokra lehűtik, hozzáadagolják a Répcelakon bányászott szén-dioxidot. Ma már műanyag palackba töltik.

Spricc – fröccs

Ásványvízzel nem lehet fröccsöt inni – szól a falusi kocsmák bölcsessége. A fröccsöt is Jedlik Ányosnak köszönhetjük: Fáy András birtokán, egy szüret után öntötte össze a bort a buborékos vízzel. Ez Vörösmarty Mihály tetszését is elnyerte, az elnevezés – spricc – viszont nem, ezért ötlötte ki helyette a fröccs szót. A két deci borból és egy deci szódavízből készülő „hajtás" azért kapta ezt a nevet Móra Ferenctől, mert „egy húzásra lehet a gallér mögé küldeni". Az egy-egyes arányú „fütty" pedig azért, mert „egy füttyre ihatta meg a szomjazó József Attila". Ha valaki a fél liter bort és ugyanennyi szódát tartalmazó „lámpást" itta, Babay József szerint már lámpással kereshette a józanságát.

Olvasóink írták

 • 10. zsolt100 2009. december 03. 12:17
  „Köszönöm legal a helyesbítést. Valójában a kiállított szikvízkészítő gépet anyai dédnagyapám id. Radács Nándor (1882 Temesjenő-1959 Szőreg) rendelte 1930-ban a budapesti Egyesült Gép-, és Fémárugyárak RT.-től. Halálától pedig fia - néhai nagyapám testvéröccse - Radács Nándor (1930 Szeged - 2003 Szeged) folytatta a családi tradíciót, amely 77 éven keresztül látta el a térség lakóit a hungaricum-nak számító szikvízzel. Bánffy Úrnak pedig külön köszönet a színvonalas kiállítás létrehozásáért. Tisztelettel: Gábor Zsolt Szeged”
 • 9. kakoszeged 2009. március 23. 12:03
  „flexsnake!
  te agyonképzett...hát nem tudod, hogy most van a Szegedi Tavasz Fesztivál és annak keretein belül van a Szent István téri kiállítás?
  www.sztf.hu
  pff”
 • 8. antikos 2009. március 22. 19:42
  „Azért jobban ki lehetett volna emelni Bánffi István önzetlen munkáját. Neki köszönhető ennek a gyönyörű gyűjteménynek a létrejötte.

  Gratulálok Bánffi István Szikvíz készítőnek!!! Minden tiszteletem az Ővé!”
 • 7. karlvonbanhoff 2009. március 22. 19:32
  „4.nek
  Valamikor az ánti világban,ha a Rákóczi meccsen valaki csúnyán fölé lőtte a labdát azt úgy hívták,hogy jól berúgta a Radács udvarába.:-))”
 • 6. flexsnake 2009. március 22. 15:45
  „Tessék visszamenni a firkászsuliba. Hol vannak a dátumok? Mettől meddig van a kiállítás? Rendszeresen utólag közlik hogy volt valami. Jó lenne ha előre kiírnák hogy aki akar, el tudjon menni!”
 • 5. Mignon 2009. március 22. 15:24
  „Nagyon kar, hogy kimaradt a cikkböl:
  Szegeden, a Dugonics u.-ban is volt Bene Jozsi bacsi "Szikvizkeszitö üzeme".
  A 60-as evekben fogalom volt a "Bene-szoda"!”
 • 4. legal 2009. március 22. 14:28
  „Helyesbítés! Radács Sándor neve helyesen: Radács Nándor”
 • 3. karlvonbanhoff 2009. március 22. 13:56
  „El vagy késve,már palackozták és a kutyának sem kellett,így nem csinálták tovább.
  Ennyi.”
 • 2. Ajna 2009. március 22. 11:11
  „mondjuk az azért bunkóság, hogy mondjuk megvesszük az ásványvizet jó drágáért - gondoljuk egészséges, nem kell ezt a szar büdös, ócska tarjáni vizet inni- aztán meg kiderül, hogy higítják az ásványvizet csapvízzel ...jeeeeeeeeee.

  amúgy tök jó a cikk utolsó része - nagyon tetszik ... :D”
 • 1. gardista33 2009. március 22. 10:58
  „anna vizet mikor kezdik el palackozni? nem olvassák a hireket?? kiapadoban a vizkészletek!majd olaszbol hozzuk be drágán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden is meg lehet élni a pókerből

Szeged - Ha az első egy órában nem jössz rá, ki a balek az asztalnál, te vagy az – így szól a… Tovább olvasom