Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szökésben a prostiklán feje

Szeged - Információink szerint vasárnap este Csehországba indult az a férfi, akit a francia ügyészek a Szegeden működő prostiklán vezetőjének tartanak. Annak is utánajártunk, miért nem a magyarok emeltek vádat a lányfuttatók ellen.
Szigorítottak a franciák

A Rue89Strasbourg 2013-ban arról írt, hogy a francia törvényhozás szigorít a prostitúciót büntető törvényeken. A cikkben úgy becsülték, az Európai Bíróságnak is helyet biztosító városban 350-380 lány dolgozhat az utcán, 90 százalékuk külföldi. A franciák azt is büntetik, aki fizet az élvezetekért: első körben 1500 eurót „kérnek", visszaesőknek 3750 euró a rendőrségi tarifa.
– Vasárnap este kapott egy telefont, és elindult Csehországba. Nem szólt senkinek, ezért is foghatták el a többieket – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő forrásunk arról a szegedi férfiról, akit a francia hatóságok a lányfuttató csoport fejének tartanak. Úgy értesültünk, hogy a klán feje, K. Sándor szökésben van, nagy erőkkel keresik.

Megkerestünk több forrást, hogy megtudjuk, nyomoztak-e a magyar hatóságok a K. klán ellen. Az már a hétfői, elfogás utáni szegedi sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a helyi és a fővárosi ügyészséggel együtt segítette a franciák munkáját, forrásunk szerint a magyarok információkat gyűjtöttek a külföldieknek.

Hogy miért nem a francia akció előtt léptek? Erre azt a magyarázatot adták, hogy a nyomok szerint K.-ék Magyarországon az üggyel kapcsolatban nem követtek el bűncselekményt, a határon átnyúló nyomozás pedig az NNI hatásköre. Ezt több informátorunk is megerősítette, volt, aki nem titkolta, szúrta a szegedi rendőrök szemét a K. család, de egy luxuskocsi nem ok a gyanúsításra.
 
  Nemcsak a magyaroknak, a franciáknak is feltűnt a gyorsan jött luxus. Ízelítő a K. család házából. Fotó: NNI
Nemcsak a magyaroknak, a franciáknak is feltűnt a gyorsan jött luxus. Ízelítő a K. család házából.
Fotó: NNI

Van, aki hazastoppol
Egy prostiügyekben jártas forrásunk szerint Olaszországban már nem megy a bolt. Több olyan esetről is beszámolt, amikor a lányok egyszerűen hazastoppoltak, annyira nem érte meg kint dolgozni. Számszerűsítette is az élvezeteket, 20 euróért majdnem mindent meg lehet kapni. Ez alig két pizza ára.
Forrásaink arról is beszéltek, hogy K.-ék lebukását a luxusélet okozhatta, ami nemcsak a szegedieknek, de a franciáknak is feltűnt. Nem mellékes, hogy a klán letarolta a kinti prostipiacot, ezzel számos ellenséget szerzett. Francia információink szerint a JIRS – Különleges Interregionális Fennhatóság – több mint két éve tudott a prostikról, a teljes felderítéshez az ottani titkosszolgálatot is bevetették. De nemcsak a 40 lány és a látható luxus, hanem a pénzmosás miatt. Utóbbit a franciák a terrorveszély miatt nagyon komolyan veszik.

Megbízható forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai prostitúciós eljárásokban a lányok gyakran visszavonják a vallomást, így az ügyek egy része bizonyítottság hiánya miatt dugába dől. Ezzel szemben a franciákat nem köti a „túlzott bizonyítottság" kényszere, „beérik" a hatóságok által beszerzett információkkal, bizonyítékokkal. Úgy tudjuk, több, az ügy kapcsán Strasbourgban elfogott prosti már szabadlábon van.

Információink szerint K.-ék nemcsak Franciaországban, hanem Németországban és Hollandiában is dolgoztak, de hogy ott nyomoztak-e utánuk, nem tudni. Egy forrás úgy fogalmazott, ha kellett, fiúkat, ha kellett, lányokat buszoztattak gond nélkül a schengeni övezeten belül.
 
A megyei rendőr-főkapitányság válasza

„Az előállított gyanúsítottak a rendelkezésre álló adatok szerint a bűncselekményeket Franciaország területén követték el. A határokon átnyúló bűnelkövetés, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés a Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe tartozik, ezért a büntetőeljárás lefolytatására a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak nincs és nem is volt hatásköre. A kérdéses nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a francia hatóságokkal együttműködve folytatta, illetve folytatja, amelyet ugyanakkor bűnügyi információikkal a CSMRFK és helyi szervei is segítették."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárlás és közlekedés a hosszú hétvégén

Háromnapos hosszú hétvége következik; ma még a szokott módon nyitva tartanak az üzletek, de holnap és hétfőn csak a benzinkutak és kisboltok nyithatnak ki. Tovább olvasom