Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szoptatás nyilvánosan - zavaró vagy természetes?

Szeged - Két tábor alakul ki, ha a nyilvános szoptatás szóba kerül: zavaró és illetlen, vagy szükséges és természetes. Önnek mi a véleménye erről?
- Előfordult, hogy nyilvános helyen kellett megetetnem a kisfiamat, amikor még szoptattam. Ilyenkor félrevonultam az étterem egy csendesebb sarkába, ahol nem voltam szem előtt. Vagy elsétáltam az autóig - emlékezett vissza a pár évvel ezelőtti procedúrára Horváthné Erika. Nem zavarná, ha valaki egy cukrászda teraszán úgy döntene, megszoptatja a gyermekét, de úgy gondolja: az anyukáknak is figyelembe kell venni a többi vendég jelenlétét.

Két táborra oszlanak az emberek a nyilvános szoptatás kérdésében. Az egyik oldal szerint "undorító" ilyesmit nyilvánosan csinálni akkor, amikor más kávézni, enni, fagyizni ül be valahová, a másik oldal pedig támogatja. Szerintük ez a világ legtermészetesebb dolga és bátor az a nő, aki megteszi. Éppen ezért az édesanyák is bizonytalanok: tegyék vagy sem?

- Szerintem nem illik ilyesmit csinálni, én biztosan nem fogom egy kávézó teraszán szoptatni a gyerekemet, miközben más például reggelizik - gondolkodott el a kérdésen Szalai Barbara. Az egyetemista lányhoz hasonlóan gondolja ezt a 23 éves Gergely is: ahogy mondta, hiába "nagy barátja" a női melleknek, ez az intim anya-gyerek szituáció nem tartozik a nyilvánosságra.

Megoszlik a vélemény a nyilvános szoptatásról. Illusztráció: internet
Megoszlik a vélemény a nyilvános szoptatásról.
Illusztráció: internet

- Évente két-három ilyen esettel találkozunk - mondta Mák Tibor, a szegedi Port Royal étterem vezetője. - Ha igénylik, kinyitjuk az anyukáknak a különtermet, ahol egyedül, nyugodt körülmények között meg tudja etetni a kisbabát. De olyan is volt már, hogy az anya kiválasztott egy félreeső helyet és a fal felé fordulva szoptatott - magyarázta. Bár az emberek egyre nyitottabbak, ha ilyesmit észlelnek, kissé zavarba jönnek és inkább nem figyelnek oda.

 
- Fent az emeleten van egy félreeső folyosó, ahová rendszeresen elvonulnak az anyukák szoptatni. Elfordulnak a nyilvánosság elől, így mégis diszkrétebb az egész - árulta el Gyuris László, a szegedi Acappella cukrászda tulajdonosa. Elmondta: előfordult, hogy a teraszon etette meg valaki a babáját - persze nem szóltak rá, de mindenki rácsodálkozott a jelenetre.

Ahogy a képen is látni, már lehet olyan kendőket vásárolni, amivel az édesanya eltakarhatja a kisbabát, miközben eteti - kompromisszumos megoldásként. Az úgynezevett szoptatós kendők körülbelül 8-10 ezer forintba kerülnek, de az interneten találtunk használtat 2500-5500 forintért is. 

Szoptatás a tengeren túl

Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő (Titkárnő, Hepiendek, Mona Lisa mosolya) megbotrénkoztatta az Egyesült Államok polgárait, mikor egy közparkban sétált gyerekével, és egyszeriben megetette valószínűleg igény szerint szoptatott hét hónapos kislányát - közben nem takarta el semmilyen trükkel a mellét a teleobjektívek elől. Mind a hagyományos sajtó, mind az internet hetekig az esemény hatása alatt állt. Maggie Gyllenhaal nem zavartatta magát a felhajtástól. Pár héttel a korábbi "szoptatási incidens" után újra nyilvánosan szoptatott - ezúttal egy kávéház teraszán etette meg Ramonát, miközben barátaival kávézott.

Luke szerint korábban egy istállót vagy barlangot kerestek a nők a szoptatáshoz.
Forrás: YouTube

A Newsweek írása szerint a nyilvános szoptatással az a legnagyobb probléma az Egyesült Államokban, hogy az átlag amerikai a női mellről a szexre gondol, nem az anyatejre, és ezért kényelmetlenül érzi magát, ha szembesül egy csecsemő természetes táplálásával. Miközben háromból két USA-polgár azt gondolja, hogy a szoptatás a legjobb módja egy kisbaba etetésének, egy negyedük azt állítja, kellemetlennek érzi, ha néznie is kell azt. Egy felmérésben, amely az amerikai kormány számára készült, az anyák 45 százaléka azt mondta, kényelmetlennek érezte, amikor szoptatta a gyermekét a parkban, áruházban vagy bevásárlóközpontban.

Állítólag még a MySpace-ről is le kellett szedni gyermeküket szoptató anyák képeit a beérkező panaszok miatt, de a szoptatás világnapja alkalmából egy kismamamagazin címlapjára került "női mell csecsemővel" fotó is sokakat elborzasztott az Egyesült Államokban. Carolyn Maloney parlamenti képviselő pedig törvényjavaslatot nyújtott be a szoptatás támogatására, amelyben a szoptatás védelmét javasolja és az arra külön helyet biztosító vállalkozások adókedvezményhez juttatását. Forrás: internet

Olvasóink írták

217 hozzászólás
 • 217. potyi 2010. július 31. 14:12
  „Amíg én nem váltam anyukává én sem tudtam elképzelni, hogy az étteremben vagy nyilvánosan bárhol szoptassak, de amióta megszületett a kislányom mindent másként látok.
  Az étteremben ebédelünk, a 3 hónapos csöppség mit lát? Anya és apa esznek, isznak: én is kérek! Falatot nem adhatok neki. Elégedetlenségét hogyan fejezi ki? SÍR. Ha nem adok neki azért néznek meg ha adok akkor azért.
  Amikor kér a baba nem feltétlenül azt jelenti, hogy éhes. Nassolni is szerethetne. A felnőtt ehet az utcán fagyit, pattogatott kukoricát, a babának mind ezt az anyatej jelenti. Lehet, hogy csak megnyugvásra vágyik egy kis cuppogás közepette. Régen bebizonyosodott, hogy a "majd eszik 3 óránként" nagy hülyeség, hiszen a babának órája sincs, érzései vannak, akár milyen picike nem hülye lát és részt vesz az életünkben nem egy tárgy ami elvan.
  Szóval felnőttek figyelem:aki anyuka és a gyermeke már nagy az hajlamos elfelejteni, aki még nem vált anyává, majd meglátja, a férfiak pedig csit: azt csak egy gyakorló anya tudja mi mikor kell a babának és meddig. Mi pedig ebben az időszakban elsősorban értük vagyunk, hiszen mi vállaltuk őket.
  Hosszú boldog szopizós időszakot kívánok minden anyukának, ott és akkor amikor a baba kéri!”
 • 216. Lugas6 2010. június 09. 23:01
  „"Leonszió 2010.06.04. 17:29
  Bizony ez a világ legtermészetesebb dolga! Nyilván nem azért megy egyetlen anyuka sem nyilvános helyre,
  hogy megetesse a gyermekét, de ha úgy jön össze miért ne szoptathatná meg?! Mi ebben az undorító?
  Férfi ember szívesen nézi a női melleket, de ez egy teljesen más helyzet, én ilyen helyzetben soha nem "úgy"
  gondolok rájuk és nem kukkolom a mellüket, hanem megpróbálok természetesen viselkedni."
  -És a büfiztetés is hozzátartozik a szopizáshoz. Aki ezeket nem tudja elviselni, az még nem érett meg a "Szülő" szerepre. Aki pedig nem érett erre, anak a nyilatkozata komolytalan és súlytalan.”
 • 215. bambinaXX 2010. június 09. 02:54
  „212, 214-re: pont ez a lényeg: megfelelő diszkrécióval! nem cigánymód. és akkor a téma nem lenne újra és újra előrángatva... Mert aki ellenzi, annak nem volt gyereke, v. álszent, vagy rögtön az ordenáré cigányokra asszociál.

  212! Szerinted egy éhes, ordító kisbabát mennyire érdekel a "meghitt, nyugodt környezet"?? Amire egyébként egy többedik testvérnek esélye sincs, otthon se.. :)”
 • 214. mamek77 2010. június 07. 09:28
  „Sportplussz, nyilván jóérzésű normális ember nem a villamoson fogja előkapni. Keres egy félreeső padot, és ott.”
 • 213. siluka 2010. június 06. 22:51
  „Részlet a májusi Cosmopolitanból:
  Egyszer csak megjelenik Heidi Klum anyukája, Ema, kezében a nemrég született unokájával, Lou Sulolával. A bébi annyira be van bugyolálva a takaróba, hogy csak a feje búbját látom egy pillanatra, mielőtt Heidi magához öleli, és elnézést kér tőlem. ,,A baba megéhezett" - mondja mosolyogva.Várjunk csak egy pillanatra! Jól látok? Heidi Klum szupermodell éppen előveszi a mellét egy forgalmas hotel halljának kellős közepén? ,,Nincs más választásom, a kicsi lány nagy haspók!" - viccelődik, miközben a körülöttünk a bőröndjeikkel botladozó pasiknak majd kiesik a szeme, hogy le ne maradjanak az egyedülálló bemutatóról. ,,Néha előfordul az ilyesmi" - mondja szórakozottan

  Gondolom a legtöbb férfit ez a látvány nem zavarná, SŐT...”
 • 212. Sportplusz 2010. június 06. 22:49
  „.. hát .. én ezt egy meghitt, az anyára és cscsecsmőjére tartozo ..valaminek tartom ..nyugodt ..stb . környezetben .. nem pl. a villanyoson.. ahol találkoztam egy esettel : a mama szoptatni akart.. a csecsemő ellenkezett ..erre egy pasi beszolt "akkor majd bekapom én " ..”
 • 211. Giga 2010. június 06. 20:20
  „mamek77, szerintem elnézte a számozást flex kolléga. Nem neked, hanem 196.-nak akarta írni....”
 • 210. mamek77 2010. június 06. 16:17
  „Flexsnake, tudod nem minden férfi futamodik meg, ha az asszonynak segítségre, erőre van szüksége. Van aki ott van, fogja a kezét, és nem csak akkor van mellette, amikor a számára kellemesebb résznél tartanak.
  Tévedsz, a "férjemnek" nincs szeretője, és nem undorodik tőlem. Már a következő bébit tervezi ezerrel.”
 • 209. flexsnake 2010. június 06. 15:13
  „moderálva”
 • 208. flexsnake 2010. június 06. 15:11
  „Nyilvánosan tessék az 5-ös mellett szoptatni. Ez nem egy pálcikás jégkrém hogy elnyalom az utcán. Vannak olyan dolgok amik nem tartoznak másra, sőt eléggé kétes hogy mennyire lehet tisztán szoptatni mondjuk egy moziban vagy aluljáróban...”
 • 207. mamek77 2010. június 06. 11:46
  „Én egyébként nagyon szomorúnak tartom, hogy vki azért nem szoptat a párja előtt, mert akkor nem a nőt fogja benne látni. Hát egy apa ne csak a nőt lássa! Lássa a közös gyermekükért mindent megtevő anyukát is, aki a saját testéből táplálja azt a gyereket. Ez a világ legszebb dolga. Cumisüveg??? Tűrőképesség egy fél éves gyereknél??? Miről beszélünk?? Anyaként az a dolgunk, hogy a gyereknek a lehető legjobbat, legegészségesebbet, legtáplálóbbat adjuk. Márpedig aki erre törekszik, az nem a cumisüvegből indul ki. Egy kizárólag szoptatott baba, ha cumisüveget dugsz a szájába, úgy fog rád nézni, mint egy ufóra. Márpedig normális anyuka nem fog otthon cumisüvegre gyúrni csak azért, hogy ha elmegy a városba, majd meg tudja etetni!”
 • 206. bambinaXX 2010. június 06. 08:58
  „Mélyen egyetértek többekkel: Elmebeteg akinek a szoptatásról a sz..rás jut eszébe. Nem arról van szó u.is, h illik-e nyilvánosan pelustcserélni. Evésről folyik az eszmecsere.. az a gyerekember másik végén történik!!

  "A nagyon kisgyerekkel tessék szépen otthon maradni, fél éves vagy nagyobbacska kisgyereknek pedig már nagyobb a tűréshatára: nem kell az alatt a pár óra alatt szoptatni, amíg sétál vele anyus. Egy éves kor után pedig normális anya elválsztja a gyerekét, ha azt akarja, hogy le legyen egy életre orálisan fixált"
  mazsolaszolo!
  Szerintem TE MARADJÁL OTTHON!!!! JÓT TESZEL VELE MÁSOKNAK!!!! :D
  Világosan látszik: sosem volt gyereked, de jobb is...
  Az "orális fixáció"-n nem tudom pontosan mit értesz, de azon a babák szájában látni cumit, akiket nem szoptattak igénye szerint.”
 • 205. bambinaXX 2010. június 06. 08:32
  „apropó: én szoptattam nyilvánosan (nagyÁban, Virágban, Capellában, Plázában, játszótereken, próbafülkében, étteremben..) - de a gyerek fején kívül nem látszódott más. Még csak szoptatós kendő sem kell: van textilpelus, az elég ritkaszövésű, h kapjon levegőt alatta a baba, mégsem látszik semmi..
  A Pláza wc/szopihelye gusztustalan és kicsi: ott is csak nyilvánosan lehet, hisz ha betoltam a babakocsit, nem lehetett becsukni az ajtót..
  Vicces: elég jólinformáltak vagyunk, h tudjuk a babának a szoptatás a legjobb, de felháborodunk rajta ha látjuk - viszont nincs hol... Kedveseim: hát tegyetek érte, hogy legyen helye!!!
  DE sztem meg lehet oldani, hogy NE LÁSSA MÁS, még ha tudja is mi történik.
  asszem ha beszólt volna vki, nekiugrok, v min. elküldöm a pich@ba!!!! A gyereknek enni kell, akkor és ott.”
 • 204. bambinaXX 2010. június 06. 08:17
  „Ah, jézusom, BORZALOM, borzalom, borzalom!!!!!!!!!
  :D :D :D

  napersze, a nyuszifüles és egyéb magazinokon teljes egészében látható igazi-műmellek rendben vannak.
  álszent egy világ a miénk...”
 • 203. CSAK 2010. június 05. 20:59
  „OK! 201. Szusi 2010.06.05. 18:36
  "A mondásod meg nem így van. " Ne vitatkozz hülyékkel..."

  Nem teszem!”
 • 202. nail 2010. június 05. 19:05
  „Emberek! Ez már nem semmi, tényleg bele keveredett ám minden. Mostanára látom az is hülye lett aki nem az apás szülést választja.Komolyan, próbáljunk már meg úgy véleményt nyilvánítani, hogy toleráljuk egymás nézeteit és nem tartunk mindenkit köcsögnek akinek más a felfogása ugyanarról a dologról. Mondjuk hozzáteszem egynémelyeik hozzászólás elég szórakoztató.:D:D”
 • 201. Szusi 2010. június 05. 18:36
  „194. CSAK 2010.06.05. 16:28
  Csak az a gond, hogy az írásod nem vélemény nyílvánítás volt hanem ítélkezés és kioktatás. A mondásod meg nem így van. " Ne vitatkozz hülyékkel... ;-) Senki nem kényszerített rá! :-)”
 • 200. h375317 2010. június 05. 17:51
  „:)
  Úgy vitatkoztok, mintha bármi is múlna ezen... :)
  Miért akar mindenki mindenkit meggyőzni az igazáról?
  Ha neki úgy jó hogy ország-világ előtt eteti a gyerekét, akkor etesse, de ne csodálkozzon, hogy ez másokat meg fog lepni!! Ha meg nem szoptatja a gyermekét a férje előtt, akkor ne tegye, ő tudja, hogyan és miként viszonyul ehhez.
  De acsarkodjatok nyugodtan!!! Nem akartam megzavarni semmit!”
 • 199. Srác20 2010. június 05. 17:35
  „Ha ezt lehet közterületen csinálni akkor ennyi erővel egy csajt miért nem lehet szoptatni nyilvános helyen?? :):)”
 • 198. mamek77 2010. június 05. 17:22
  „191. Szusi 2010.06.05. 15:19
  "A melled hány ujjal fogtad meg? Kettő?" :D :D”
217 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianonra emlékeztek - péntek: nemzeti összetartozás napja

A trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulójára a Csongrád Megyei Önkormányzat az Újszegedi Rendezvényházban koszorúzással emlékezett csütörtökön. Tovább olvasom