Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Szőregi szerbek szegedi karácsonya

Szeged - Két éve templom nélkül maradtak a szőregi szerbek. Pénzen vitatkoztak össze a papjukkal és a püspökükkel, azóta náluk nincs mise. A ma este kezdődő pravoszláv karácsonyt a szegedi Somogyi utcai templomban ünneplik.
Van felújított temploma a szőregi szerb egyházközségnek, de két éve nincs felszentelve. Van pópájuk is Deszkkel közösen, de náluk nem miséz. Öt éve mérgesedett el a viszony az ortodox közösség és a vezetői között, amikor az államosított iskolaépületért közel 22 millió forintot kaptak, de a pénzt nem a szőregieknek, hanem a központjukba, a budai szerb ortodox püspökségnek utalták. Onnan ígéretet kaptak, hogy a pénz felét templomrenoválásra költhetik, de a számlákat csak a nyilvánosság bevonásával sikerült kifizettetni. A felújítást nem fejezték be, a kapcsolat megszakadt, egy fillért se láttak többet a szőregiek, a püspöküket pedig nem érik el.

Annyi mégis történt, hogy az egyházi vezető tavaly feloszlatta a szőregi közösséget, helyette a pópa másikat alapított, nélkülük. Erre ők lecserélték a zárat, nem engedik be a papot, hátha rábírják, hogy álljon szóba velük. Két éve nincs szertartás. Azt is tőlünk tudták meg, hogy a püspökség késve, de elszámolt a szegedi önkormányzattól két éve kapott egymillió forinttal. Tavaly emiatt nem kérhettek újabb támogatást, de az idén semmi akadálya.

Nem miséznek benne. Két éve nincs felszentelve a felújított szőregi szerb templom. Fotó: Schmidt Andrea
Nem miséznek benne. Két éve nincs felszentelve a felújított szőregi szerb templom. Fotó: Schmidt Andrea

– Változatlanul áldatlan a helyzet. Se a pap, se a püspökség nem áll velünk szóba. A templom zárva van. Szerdán kezdődik a karácsony, a szegedi templomba megyünk ünnepelni – mondta Vladiszavlyev Branko, a szőregi egyházközség egyik vezetője. Abban bízik, hogy mivel a belgrádi pátriárka tavaly meghalt, helyére nemsokára tetterős utódot választanak. Őt akarják megkeresni a problémájukkal.

Nincs válasz

Faxon kérték, faxon küldtük el kérdéseinket két éve, tavaly és tegnap is a budai szerb ortodox püspökségnek. Egyszer sem kaptunk választ.

Vízkereszt, karácsony, farsang

A nyugati kereszténységben ma van vízkereszt, vagyis a háromkirályok ünnepe, ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. A keleti kereszténységben január 6–7. a karácsony, és 13 nappal később ünneplik a vízkeresztet. Ilyenkor szokás leszedni a karácsonyfát. Mától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig – idén február 17-éig – tart a farsang szezonja.

Olvasóink írták

  • 3. maz 2010. január 06. 16:50
    „jovore aterek erre a hitre nagyleertekeles utan karacsonyi ajandekot venni kifizetobb”
  • 2. CID 2010. január 06. 16:10
    „Na, ha még ezt sem tudják, érthető miért ebrudalták ki őket :))”
  • 1. zigzag 2010. január 06. 12:01
    „A keleti kereszténységben január 6. Szent este, 7-8. Karácsony!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavaszt érzi a citromfa

A szélsőséges időjárás nemcsak az embereket, hanem – úgy tűnik – a növényeket is összezavarja. Tovább olvasom