Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

SZTE: 289 milliót zárol a szaktárca

Szeged - 289 millió forintot zárol a Szegedi Tudományegyetem idei büdzséjéből az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A szaktárcának a költségvetés vártnál nagyobb hiánya miatt 7 milliárd forintot kell spórolnia, leginkább a felsőoktatáson.
A gazdasági válság miatt 7 milliárd forintot zárol idei költségvetéséből az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A kormány a vártnál nagyobb idei költségvetési hiány miatt 60 milliárd forintot akar megtakarítani a minisztériumok idei működési költségeiből.

Az OKM 7 milliárdos mínuszát nagyrészt az egyetemek érzik meg: 2,7 milliárdot vesznek el a felsőoktatási támogatásukból, míg például a közoktatásra szánt keret nem csökken.

Az oktatási tárca nyilvánosságra hozta azt a listát, amelyen szerepel az egyetemeknek 2009-ben előirányzott állami támogatások összege és a most zárolt pénzmennyiség is. Ebből kiderül: a Szegedi Tudományegyetem támogatásából zárolta az OKM a második legtöbbet, 289 millió 431 ezer forintot. Ez az egyetem idei tervezett költségvetésének (53,7 milliárd forint) nagyjából fél százaléka.

Arányaiban jóval többet vontak el például a Színház- és Filmművészeti Egyetem büdzséjéből – ennek 1,5 százalékát zárolták –, de az Eötvös Loránd Tudományegyetem vesztesége is egy százalék, mintegy 280 millió 620 ezer forint. A legtöbbet a Debreceni Egyetemtől zároltak, 324 millió 920 ezer forintot. A Pécsi Tudományegyetem egyelőre 246 millió 380 ezer forinttal nem gazdálkodhat.

Grafika: DM/DV
Grafika: DM/DV

Az OKM intézkedése azért hozza különösen nehéz helyzetbe a felsőoktatási intézményeket, mert azok a közelmúltban éppen anyagi segítséget kértek a szaktárcától – a forint drasztikus gyengülése az euróval szemben ugyanis hatalmasra duzzasztotta az egyetemek hiteleinek, kölcsöneinek törlesztőrészleteit.

Rudas Imre, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint a zárolt pénzt elvileg visszakaphatják az intézmények, de erre a jelenlegi gazdasági helyzetben kevés esélyt lát.

Olvasóink írták

 • 6. waterbear 2009. március 25. 15:59
  „Ajjaj... mi lesz itt, itt is csökkennek a lenyúlható pénzek??? VÉGRE!”
 • 5. Gazficko 2009. március 25. 10:39
  „Tájékoztatás szintjén:

  A TIK( az egyetemi könyvtár más szóval) napi szinten mint 1 egy millió Ft/napba kerül az SZTE-nek.”
 • 4. Titua 2009. március 25. 07:01
  „Nem tudom miért nem a kedves miniszterek fizetését és szolgálati luxusautóit zárolják?!”
 • 3. spann 2009. március 24. 22:41
  „Hogy van az h a SOTE éves költségvetése majdnem ugyanannyi, mint az SZTE-é? A SOTE csak öt karból áll és jelentősen kevesebb a hallgatója, mint a 13karból álló SZTE-nek. Vmi felújítást terveztek vagy mi? De hurrá még ebből is elvesznek...”
 • 2. achilleus 2009. március 24. 20:45
  „Hiller egy idióta!”
 • 1. comet 2009. március 24. 20:23
  „ki kell sajtolni valahol az elkótyavetyélt összeget. Mégs szerencse hogy az Apehesek megkaphatták 17 milliárdos prémiumikat, meg a magyarellenes amerikai Lantos alapítvány a 3 milliárdját, meg a miniszterek a jó munkájukért a milliós jutalmukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárányhimlő a Dél-Alföldön - pöttyösök a Katica csoportban

Zákányszék - Bárányhimlő-fertőzés „tarolta le" az elmúlt hetekben a zákányszéki ovisokat. A vezető óvónő szerint húsz éve nem volt ekkora járvány. Tovább olvasom