Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Szubjektív operettkalauz

Szeged - Megkerülhetetlen zenei alapmunkává vált dr. Winkler Gábor pár éve kiadott négykötetes operakalauza. A zenés színház szakértőjének számító orvosprofesszor most a hungarikummá lett operettet mutatja be hasonló alapossággal, két kötetben. A kiadvány szegedi premierjét a nagyszínházban tartották.
– Egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan énekelni is tanultam, harmadévesen kellett választanom, hogy az éneklés vagy az orvosi pálya legyen a hivatásom. A szüleim azt mondták: „A hang vagy van, vagy nincs, ráadásul az énekesi egy nagyon könyöklős pálya, érzékeny idegrendszered van, legyél inkább orvos." Rájuk hallgatva az orvosi pályát választottam, ami – ma már tudom – legalább olyan könyöklős. Az éneklés, a zongorázás, a zene sokáig szenvedély, hobbi maradt. Amikor megállapodtam az orvosi pályán, azt gondoltam, tartozom magamnak annyival, hogy a másik területen is igyekszem valamit csinálni. Először hanglemezeket szerkesztettem, például Miller Lajos Olasz dalok című lemeze volt az egyik első munkám. Írtam kisebb zenei tanulmányokat is, majd belevágtam az operakalauzba – először csak családi használatra a lemezgyűjteményemet és a könyveimet forrásként felhasználva. Barátaim unszolására kerestem meg végül a Tudomány Kiadót, amely fantáziát látott benne, és megjelentette Barangolás az operák világában címmel – mondta dr. Winkler Gábor az Operett (Szubjektív kalauz egy varázslatos világban) című kötetének szegedi bemutatóján. A neves belgyógyásszal, diabetológussal, a budapesti Szent János Kórház osztályvezető főorvosával, címzetes egyetemi tanárral, az MTA doktorával Koczka Ferenc karmester beszélgetett a kiadványról a nagyszínházban.

Winkler Gábor professzor operettkalauzával. Fotó: DM/DV
Winkler Gábor professzor operettkalauzával. Fotó: DM/DV

Hiánypótló kiadvány

Az akár operettlexikonként is használható alapos kalauz a részletesen ismertetett 242 operett bemutatásának idejét, helyszínét, a szövegkönyv íróit, a librettó eredeti nyelvét, irodalmi előzményeit, a hazai bemutató idejét, helyét, fordítóit, a cselekmény helyét, idejét is megadja, és el is meséli a cselekményt. A szerepnevek mellett feltünteti hangfaji megjelölésüket is. Az operettek történelmi hátteréről, színháztörténeti vonatkozásairól is találhatók érdekességek a két kötetben, amely a darabokból készült CD- és DVD-felvételeket is ismerteti. A Függelék névmutatója visszakeresési lehetőséget biztosít, külön jegyzék tartalmazza a legismertebb operettslágereket kezdősoruk szerint.

– Nagyon szeretem ezt a műfajt is, valahányszor szóba került baráti körben az operett, mindig azt éreztem, hogy lesajnálják. Úgy gondoltam, megérdemli, hogy a helyére kerüljön, ezért a lexikális földolgozás igényével fogtam a munkához. Újra a Tudomány Kiadót kerestem meg, ebben az esetben egy kis győzködésre volt szükség, de megismervén a tervezett terjedelmet mellém álltak. Kiváló lektorokat kaptam, Vértesi Szabolcs zenetörténész egyedülálló segítségét külön is szeretném kiemelni – hangsúlyozta a szerző. 66 komponista 242 operettjét mutatja be részletesen a kötetben, de ennél sokkal több, mintegy 1120 darab szerepel bibliográfiai adatokkal a közel másfélezer oldalas kiadványban, amelyben több szegedi színházi produkció fotója is megtalálható.

– Azért választottam a szubjektív kalauz alcímet, mert szerettem volna ezzel is hangsúlyozni: a szerző válogatását tükrözi. Szubjektív azért is, mert az én ismereteimet és nézeteimet foglalja össze. Ha tévedtem, az az én hibám, ha valami érdekeset írtam, akkor az a könyvet erősíti. Az sarkallt, hogy az operettirodalmat a lehető legszélesebb merítésben mutassam be. A bevezető fejezet a műfaj kialakulásával foglalkozik, részletesen tárgyalja a bécsi, a magyar, az angol, a francia, a német, a kevéssé ismert orosz operett sajátosságait, fontosabb műveit. Magyarországon először a zarzuelák világát is bemutatja, több szerző munkásságát ismerteti, mert ma már a zarzuelák is bekerültek a nemzetközi zenei életbe, és a legnépszerűbb operaénekesek előadásában hallhatók. Itt az ideje, hogy a magyar nézők is megismerkedhessenek ezzel a világgal! – fogalmazott dr. Winkler Gábor, aki elárulta: sok megvalósításra váró könyvterve van még. Többek között Rossini gasztronómiai kalauzát is szeretné megírni. Az olasz komponista csaknem minden operája bemutatását egy-egy nevezetes étteremben ünnepelte, ahol saját maga talált ki ételeket, amelyeket aktuális darabjáról nevezett el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden kettőkor zárnak a boltok

A boltok nyitva tartása az előttünk álló „10 napos ünnep" alatt a következők szerint alakul: ma, szombaton, munkanapon az üzletek a szokásos hétköznapi rend szerint lesznek nyitva. Tovább olvasom